Ortaklık sözleşmesi nedir ve nasıl yapılır?

TAKİP ET

Ortaklık Sözleşmesi nedir ve nasıl yapılır? sorusu iş hayatında bir ortak ile çalışma niyetinde olan herkesin sıklıkla araştırdığı konu başlıkları arasında yer almaktadır. Bizde bu haberimizin içeriğinde sizler için bu konu başlığının detaylarını paylaşacağız.

Reklam
Reklam

Ortaklık Sözleşmesi; iki ya da daha fazla gerçek kişinin hem emeğini hem de malını ortak olan bir amaç için birleştirme anlamında yapılan bir sözleşme türüdür. Yapılan bu sözleşme ile kişiler elde etmiş oldukları kazançlarını da aralarında paylaşırlar. Ortaklık sözleşmesi ile oluşturulan bir ortaklık, Türk Ticaret Kanunu gereği bir ya da daha fazla sayıda gerçek ya da tüzel kişilerin ticari yönde belli bir amacı gerçekleştirmek için oluşturdukları yapıdır.
Türkiye 'deki ortaklık yapısı daha çok güven ilişkilerine dayalı olduğu için sözlü olarak kurulmaktadır. Genellikle de bu yönde kurulmuş olan ortaklıkların ise ilerleyen zaman içinde işlerin kötüye gitmeye başlaması ile birlikte hem sorunlar çoğalmaya başlıyor hem de karşılıklı olarak taraflar arasına birtakım anlaşmazlıklar ortaya çıkıyor. Bu gibi durumlarda en az zarar ile ayrılmak için de kimin ne koyduğunu belli edecek şekilde yazılı bir kaynak olması her iki taraf için de en sağlıklısı olmaktadır. Bu sebeple de ortaklığa ait oluşan sorunlara yönelik olarak da birtakım önlemler alınmış olur. Ayrıca ortaklık sözleşmesi anlamında olduğu için de her iki tarafı da güvence altına almaktadır.

Ortaklık türleri nedir?
Ortaklık türleri, kişi ortaklığı ile oluşturulan adi komandit şirket ortaklığı olarak biliniyor. Aynı zamanda sermaye ortaklığı ile de yapılan hisse senedi komandit şirket şeklinde de biliniyor. Yani, sermayesinin eşit paylara bölünmüş olduğu şirket türleridir.

Adi ortaklık sözleşmesi nedir?
Ortaklık sözleşmesi şirket kurmadan startup serüveninin en başından beri ortakların yükümlülükleri, sorumlulukları, hakkını doğru bir şekilde paylaşması, büyümesi açsından yapılan bir ortaklık türüdür. Bu durum hem iş verimliliğinde artış meydana getirmektedir hem de ortaklığın sonlanması halinde kimin ne hakkı olduğunu ve ne kadar alacağı olduğunu da ispat etmektedir. Hukukçu gözü ile ortaklığa dair bir inceleme yapıldığında ise sorunsuz işlemin tamamlanacağı anlamındadır. Şirket ana sözleşmesinin Türk Ticaret Kanunu çerçevesinde belli bir sınrlamaya tabi tutulması halinde ortaklar arasında ki ilişkiyi çok net olarak ifade edebilecek sözleşmeler ortaklık sözleşmesi olarak bilinmektedir.

Ortaklık sözleşmesinin ne gibi avantajları vardır?
Ortaklık sözleşmeleri her iki taraf için de net olarak ifade edilen ve oldukça da önemli hususlar içeren bir sözleşmedir. Avantajlarının risk içeren durumlara yönelik olarak önemli derecede rol oynayarak şöyle sıralayabiliriz;
* Ortaklık sözleşmesi kuruluş açısından herhangi bir izne tabi değildir.
* Ortaklık sözleşmesi az masraf içeren ve oldukçada kolay bir sözleşmedir.
* Ortaklık sözleşmesinde kararlar oy birliği ile alınmaktadır.
* Ortaklık sözleşmesinde tarafların eşit oy hakkı vardır.
* Ortaklık sözleşmesinde emek sermaye olarak yorumlanmaktadır.
* Ortaklık sözleşmesinde sermayede herhangi bir sınır bulunmamaktadır.
* Ortaklık sözleşmesi şirket borçlarına karşı sınırsız olarak sorumludur.
* Ortaklık sözleşmesinde ortaklar gerçek kişilerden oluşmaktadır ve komanditer hariç olarak yorumlanmaktadır.
* Ortaklık sözleşmesinde ticaret unvanında her iki ortağın veya birinin adının bulunması gerekir.
* Ortaklık sözleşmesinde gelir vergisinde her iki ortak da mükellef olarak sayılmaktadır.
* Ortaklık sözleşmesind her ortağın hem denetim hem de yönetim hakkı vardır.
* Ortaklık sözleşmesinde genel kurul oluşturma gibi bir zorunluluk yoktur.
* Ortaklık sözleşmesinde ortak faaliyet ticari işletme ile sınırlıdır.
* Ortaklık sözleşmesinde ortakların şirkete yönelik olan rekaetleri sınırlıdır.
* Ortaklık sözleşmesinde kardan ayırma gibi bir zorunluluk söz konusu değildir.
* Ortaklık sözleşmesinde ortakların hem ölümü hem de iflası halinde ortaklık ta sona ermektedir.
Yukarıda maddeler halinde sıralamış olduğumuz durumlar, hem avantaj hem de meydana gelen riski en aza indirmek için öne çıkan bazı durumlardır. Ayrıca, bu maddeler her iş konusunda da tarafların haklarını koruyan özelliğe sahip maddelerdir.

ortaklık sözleşmesi nedir? ortaklık sözleşmesi nasıl yapılır? ortaklık sözleşmesi avantajları