Orucun ciğerlere yararı nedir?

TAKİP ET

Ramazan ayına sayılı günler kala, birçok Müslüman orucun faydasını araştırmaktadır. Orucun vücuda birçok yararı vardır. Bunlardan biri de ciğerlere ne gibi yararı vardır? Haberimizde siz değerli okuyucularımız için derledik.

Reklam
Reklam

Mübarek Ramazan ayının başlamasına az kaldı. Bu durumda oruç ibadetini yerine getirmek isteyenler intenette orucun vücuda ne gibi etkileri var sık sık araştırma yapıyor. Bizde sizler için orucun ciğerlere ne gibi etkisi var araştırdık.

Karaciğer vücudun en mühim organlarından biridir. Vücudun kimya laboratuarı misalidir. 24 saat boyunca ciğer çalışmazsa işlevini yitirir. Birçok yararı olan ciğerin, vücudumuz için zararlı olanları atma özelliği vardır. Öneğin, amonyak maddesi zararlıdır; fakat karaciğer bunu enzimlerinden zararsız olarak emilimini sağlar. Bir nevi vücuda detoks işlemi gördürür. Zararlı olan her şeyin vücuttan atılımını sağlar. 

Et protein kaynaklı olduğu için temeli amino aisttir. Amino asit karaciğerde parçalanarak ortaya çıkar. Amonyak zehirlidir. Az miktarın kanda bulunmasıyla özellikle beyin hücrelerine zararı vardır. Bu zararlı madde üreyle birlikte dğeişir. Bu şekilde böbreklerden atıldı. Siroz ciğer hastalıklarında hücrelere görevini yapamadığından, üre azılır. Kandan amonyağı temziler ve amonyak zehirlenmesi ortaya çıkar. 

Sağlıklı insanların, sindirim sistemlerinde  oruç zamanı azalacağından zehirlendirme işlemi daha çok olur. Vücut oruçluyken, her şeyden arınır. 

Kullanılan ilaçlar, zararlı olan her şey ciğerlerden atılır. Fazlalığı olan her şey karaciğerden gönderilir. 

Hormanların ana kaynağı yine ciğerdir. Oruçla birlikte ferahlayan ciğer, arındırmak için eline fırsat geçmiştir.

Karaciğerde Kupffer hücreleri vardır, kandaki yaşlanmış alyuvarları, ölmüşleri parçalar. Bunları da kandan temizler.

Oruç tutarken, ciğerin yükü, midenin yükü azaldığından yokolmak üzere olan hücrelerin işi kolay olur. Vücudun arınmasıyla birlikte vücut rahatlar. Yenilenen hücrelerin işlemi vücuda dinçlik sağlar. Hz. Resûlullah (s.a.s.) Efendimiz, bir hadisinde şöyle der; “Her Şeyin Bir Zekâtı Vardır. Vücudun Zekâtı Da Oruçtur. Oruç Sabrın Yarısıdır.” Zekâtın lügat manâsı, temizlenme, taharet, artma, ziyadeleşmedir. Oruç tutarken, vücut manen olduğu kadar maddî manâda da temizler. Hz. Resûlullah’ın beliğ olan ifadesinin bir manâsını tasdik etmektedir.

orucun ciğerlere yararı