Östrojen nedir, ne yapar? Östrojenin 5 faydası

TAKİP ET

Östrojeni ve düşük seviyelerinin, özellikle perimenopoz ve postmenopoz sırasında vücudunuzda nasıl hasara yol açabileceğini duydunuz. Sıcak basmaları, kilo alımı ve vajinal kuruluk düşünün. Ama hormon o kadar da kötü değil. Aslında, kalbinizi ve beyninizi korumak, kas kütlesini iyileştirmek, ruh halinizi iyileştirmek ve cinsel yaşamınızı iyileştirmek gibi bazı olumlu yan etkileri vardır. Peki Östrojen nedir, ne yapar? Östrojenin 5 faydası ve detaylar haberimizde…

Reklam
Reklam

Östrojen, vücudunuzdaki birçok fonksiyondan sorumlu bir hormondur. Doğumda atanan dişilerde, üreme sisteminizi ve göğüsler ve kasık kılları gibi özelliklerinizi geliştirmeye ve korumaya yardımcı olur. Dr. Kollikonda, “Östrojen, yumurtalıklar tarafından salgılanan bir hormondur” diyor. “Üreme çağında adet döngüsünü düzenler.”

Östrojenin işlevi nedir?

Ergenliğe girdiğinizde östrojen seviyeleriniz yükselir. Ardından, her ay östrojen seviyeleriniz yükseldikçe, rahim astarınız döllenme için hazırlanır. Bu seviyeler düştüğünde adet görmeye başlar.
Yaşlandıkça östrojen seviyeleriniz azalmaya başlar ve bu da üreme yıllarının sonunu işaret eden menopoza yol açar.
Dr. Kollikonda, “Yaşlandıkça yumurtalık fonksiyonu azalır ve yumurtalıklardaki yumurta kesesi sayısı azalır” diyor. “Bu östrojen seviyelerini azaltır. Bu normal bir yaşlanma sürecidir.”

Östrojenin Faydaları

Çoğunlukla üreme sistemine nasıl yardımcı olduğu bilinen araştırmalar, östrojenin hemen hemen her organ sistemine yardımcı olduğunu gösteriyor.
Kalbinizi korur
Östrojen, kardiyovasküler dokuyu sağlıklı tutarak kalbiniz için iyidir. Ayrıca kan basıncınızı sabit tutmanıza yardımcı olur.
Ve östrojen seviyeleriniz yüksek olduğunda, kan trigliseritlerini (bir tür yağ) düşük tutmaya yardımcı olur, HDL kolesterolü (iyi tür) artırır ve LDL kolesterolü (kötü tür) düşürür.
Östrojen ve kalbiniz arasındaki bağlantı hala araştırılmaktadır. Örneğin, araştırmalar, menopozdan önce bilateral ooferektomi (her iki yumurtalığın alınması) olan kişilerde kalp hastalığının arttığını göstermiştir.
Beyninizi korur
Östrojen, uygun kan akışını korumaya yardımcı olarak beyninizi korur. İltihap ve hastalıklara karşı da korur. Hatta hafıza ve ince motor becerilerine yardımcı olmaya yardımcı olur.
Beyin sisi yaşadıysanız - odaklanmayı veya düşünce treninizi kaybetmeyi zor buluyorsanız - düşük östrojen seviyeleri suçlanabilir.
Ancak araştırmalar, menopozdan sonra beyin sisinin kalktığını gösteriyor, ancak bunun östrojen seviyeleriyle ilgisi olup olmadığı tam olarak net değil.
Bir çalışma, bir bireyin östrojene ne kadar uzun süre maruz kaldığını, yaşlandıkça beyin sağlığının o kadar iyi olduğunu göstermektedir.
Kas kütlenizi ve kemik yoğunluğunuzu iyileştirir
Hormon ayrıca kemiklerinizin büyümesinde ve kas kütlesinin iyileştirilmesinde hayati bir rol oynar.
Kemiklerin doku kaybından dolayı zayıf ve kırılgan hale geldiği bir durum olan osteoporoza karşı korunmaya yardımcı olur.
Dr. Kollikonda, “Menopozda östrojen azalması nedeniyle kemik kütlesi azalır ve artan kolay kırılma eğilimi ile onları zayıf ve kırılgan hale getirir” diyor.
Ruh halinizi iyileştirir
Adet döngünüzden hemen önce aldığınız bu ruh hali değişimleri, değişen östrojen seviyelerinden kaynaklanıyor olabilir.
Hormonun serotonin seviyelerini düzenli tutmaya yardımcı olduğu ("iyi hissettiren hormonlar") ve endorfinlerin etkinliğine yardımcı olduğu bilinmektedir. Hatta sinirleri korumaya ve sinir büyümesini teşvik etmeye yardımcı olabilir.
Ancak araştırmacılar, düşük seviyelerin veya yüksek östrojen seviyelerinin ruh halinizi etkileyip etkilemediğini hala anlamaya çalışıyorlar.
Seks geliştirir
Östrojen, cinsel yaşamınız söz konusu olduğunda hayati önem taşır. Hormon vajinanızı yağlı tutar, bu nedenle seks eğlencelidir.
Östrojen seviyeleri düşük olduğunda vajina duvarlarınız incelir ve daha az kayganlaştırıcı üretir.
Dr. Kollikonda, “Menopoz sırasında vajinanızın esnekliği azalacak” diyor. "Seks çok acı verici olabilir." Neyse ki, vajinal kremler veya losyonların kullanımı yardımcı olabilir.

Östrojen takviyesi almalı mısınız?

Doktorunuz sizi doğru cevaba yönlendirmede yardımcı olabilir. Kan testleri östrojen seviyelerinizin düşük olup olmadığını doğrulayabilir, ancak bir yıl boyunca adet döngüsü yaşamadığınız sürece menopozda sayılmazsınız.
Bu süre zarfında şunları yaşayabilirsiniz:
Sıcak basmalar.
Gece terlemeleri.
Ruh hali.
Vajinal kuruluk.
Doktorunuz östrojen takviyesine yardımcı olan hormon replasman tedavisi verebilir. Bir histerektomi geçirmediyseniz, üreme sistemine yardımcı olan başka bir hormon olan progesteron da eklenebilir.
Östrojen oral ilaç, yamalar, jel, krem ​​veya sprey yoluyla verilebilir. Alabileceğiniz farklı östrojen seviyeleri de vardır. Doğru dozu almak için doktorunuz sizinle birlikte çalışacaktır.
Hormon replasman tedavisinin meme kanseri, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskinde artışa neden olduğu konusunda endişeler varken, araştırmalar artık hormon replasman tedavisine geç değil de erken başlanırsa östrojenin faydalı olabileceğini gösteriyor.
Dr. Kollikonda, " Sıcak basması ve gece terlemesi yaşıyorsanız, menopoza girer girmez hormon replasman tedavisine başlamanız gerektiğini söyleyen zamanlama teorisi adı verilen bir teori vardır" diyor. "Bu noktada, faydalar riskten daha ağır basar."
Ancak hormon replasman tedavisine başlamak için menopozdan 10 yıl sonra beklerseniz, meme kanseri, derin ven trombozu, felç ve kardiyovasküler hastalık riskleri yararlarından çok daha fazla artar.
Riskleri bilmek önemli olsa da, Dr. Kollikonda doktorunuzla konuşmanın ileriye dönük en iyi yolu belirlemenize yardımcı olabileceğini söylüyor.
“Semptomlarınız varsa ve yaşam kaliteniz azaldıysa östrojen almak daha iyidir” diyor. "Acı çekmene gerek yok."