Oturma izni uzatma için gerekli belgeler nelerdir? Oturma izni başvurusu ne zaman yapılır?

TAKİP ET

Kendi ülkesinden başka bir ülkeye giden ve burada oturma izni alan kişiler oturma izninin ne zaman yapıldığını ve oturma izni için gerekli belgelerin neler olduğunu merak ediyor. Peki Oturma izni uzatma için gerekli belgeler nelerdir? Oturma izni başvurusu ne zaman yapılır? Yanıtları haberimizde...

Reklam
Reklam

Çeşitli sebeplerden dolayı kendi ülkelerinden ayrılarak başka bir ülkeye yaşamaya gelen insanlar ilk olarak oturma iznini almaya çalışmaktadır. Bir kişinin farklı bir ülkede yaşamına devam edebilmesi için oturma izni alması zorundadır. Bu nedenle söz konusu kişiler oturma izninin nasıl alındığını ve oturma izni almak için gerekli belgelerin neler olduğunu öğrenmek için arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Oturma izni uzatma için gerekli belgeler nelerdir? Oturma izni başvurusu ne zaman yapılır? 
Oturma İzni Başvurusu Ne Zaman Yapılır?
Oturma izni almak isteyen insanların ilk olarak yaşadıkları yerdeki Göç İdareleri’ne müracaat etmeleri gerekmektedir. Buradaki danışmanlarla yapılan görüşmeler sonrası kişi gerekli belgeleri Göç İdaresi memuruna teslim etmelidir. Göç İdaresi komisyonu kişinin başvuru belgelerini inceleyerek oturma iznine onay verip vermeyeceğine karar verecektir. Hukuksal bir zorunluluk olan oturma izni kamu düzeninin korunması amacıyla istenmektedir. Türkiye’de 90 günden daha uzun bir süre yaşamak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların oturma izni alması yasal bir zorunluluktur. İzni alan kişi bu izni 6 ay içerisinde kullanmaz ise izin otomatik olarak iptal edilmektedir. 
Oturma İzni Uzatma İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 
Oturma izni başvurusu veya uzatma için başvuru yapan kişiden bazı evrakları getirmesi istenmektedir. İşte o belgeler:
İkamet izni başvuru formu
Pasaport ya da pasaport dengi bir belgenin aslı ve fotokopisi
Yakın zamanda çekilmiş 4 tane biyometrik fotoğraf
İkamet izni süresince yetecek miktarda maddi imkân beyanı
Sağlık sigortası
Duruma göre gerekli ise ek evraklar
Oturma izninin başvurusu ikamet izninin başvurusunun dolmasına 60 gün kala başlamaktadır. İznini uzatmak isteyen kişiler bu 60 günü doldurmadan Göç İdaresi’ne başvuru yaparak oturma iznini uzatmalıdır. Oturma izni ücreti Göç İdaresi’nin resmi internet sitesinden öğrenilebilir. 

oturma izni Göç İdaresi oturma izni başvurusu