ÖTV matrahı nedir? ÖTV matrah limiti ne kadar?

TAKİP ET

Sıfır otomobil fiyatlarındaki rakamlar ÖTV matrahı ile değişti. Artan otomobil fiyatlarında Özel Tüketim Vergisi'nde (ÖTV) ve ÖTV oranını belirleyen matrah değerlerinde güncelleme yapılırken 2 yeni ÖTV oranı da tabloya eklendi. Bu gelişmeler sonucunda ÖTV matrahı gündeme gelirken ÖTV matrahı nedir? ÖTV matrah limiti ne kadar? soruları araştırılmaya başlandı. İşte detaylar…

Reklam
Reklam

Sıfır otomobil fiyatlarındaki rakamlar ÖTV matrahı ile değişti. Artan otomobil fiyatlarında Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) ve ÖTV oranını belirleyen matrah değerlerinde güncelleme yapılırken 2 yeni ÖTV oranı da tabloya eklendi. Resmi Gazete’de yayınlanan ÖTV matrahı kararıyla beraber sıfır araç alımında uygulanacak matrah fiyatları değişti. Vergi borcunu hesaplamak için kullanılan matrah, vergi yasalarına göre belirlenen vergiye tabi olan tutar anlamındadır. Kazanlardaki giderler düşürüldükten sonra, kalan tutarın vergi hesaplamasında kullanılan gelir miktarı oluşturulur. 

ÖTV matrah limiti ne kadar?
Otomobil alımlarında uygulanacak olan matrah limitlerinin değiştirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 

ÖTV Matrahı 120 bin TL'yi aşmayan otomobiller %45'lik vergi oranı diliminde yer alacaktır. 120 bin TL'yi aşıp 150 bin TL'ye kadar olan otomobiller ise %50'lik vergi diliminde değerlendirilecektir.

ÖTV matrahı 150 bin TL ile 175 bin TL arasında olan araçlar için ise oran %60 olarak belirlenmiştir. 175 bin TL ile 200 bin TL fiyat aralığında olan araçlar da %70 vergi oranı içinde yer alacaktır.

ÖTV matrahı 200 bin TL üstü için vergi oranı da %80 olmuştur. Motor hacmi 1600 silindiri geçen, 2000 silindiri geçmeyen otomobillerde ise ÖTV matrahı 130 bin TL’yi aşmayanlar %45 vergi diliminde bulunacaktır.

ÖTV matrah limiti ne kadar ÖTV matrahı ÖTV matrahı nedir Özel Tüketim Vergisi Otomobil