Özel Harekat Polisi olma şartları nelerdir? Özel Harekat Polisi nasıl olunur?

TAKİP ET

Özel Harekat Polisliği birçok Türk gencinin hayalindeki meslek haline gelmiştir. Kariyerlerini Özel Harekat Polisi olarak sürdürmek isteyen bireylerin ise merak ettiği birtakım konular vardır. Bunlar; "Özel Harekat Polisi olma şartları nelerdir? Özel Harekat Polisi nasıl olunur?" şeklindedir.

Reklam
Reklam

Meslekler arasında en çok gündeme gelen kariyerlerden bir tanesi de özel harekat polisliğidir. Polislik mesleğinin kollarından bir tanesi olan Polis Özel Harekat, PÖH emniyet gruplarının özel görevlerde kullanmak için yetiştirdiği polislerden oluşmaktadır. Adı üstünde bu grubun görevlendirilebilmesi için genellikle özel bir durum ve olağanüstü koşulların olması gerekmektedir.

 

Polis Özel Harekatlar nedir?


Diğer adı ile özel harekat polisi, emniyet gruplarında yer alan kollardan bir tanesidir. Birçok Türk genci polislik mesleğine sıcak bakmakta ve kariyerlerini bu meslek üzerine kurmaya çalışmaktadır. Polislik dalında en çok rehabet gören dallardan bir tanesi Polis Özel Harekattır. Polis Özel Harekatlar; banka soygunları, terörle mücadele, uyuşturucu baskınları ve rehine kurtarma gibi önem teşkil eden ve üzerine hassaslık gösterilen görevlerde kullanılmaktadır. Özel Harekat Polislerinin aldığı görevlerin; genellikle diğer görevlere göre daha incelikle halledilmesinden dolayı, PÖH adaylarının birçok eğitimden geçmesi gerekmektedir. Verilecek olan eğitimlerin başarı ile sonuçlanmasından sonrasında kişi Özel Harekat Polisi olabilir.

 

Özel Harekat Polisi neler yapar, görevleri nedir?

Özel harekat görevlerine bakıldığında; uyuşturucu baskınları, rehine kurtarma, banka soygunları ve terörle mücadele gibi olağanüstü özel durumlar olduğu görülmektedir. Yani Özel Harekat Polisleri daha incelik isteyen zorlu görevlerde yer almaktadır. Özel Harekat Polisliği, Emniyet Teşkilatı’nın önemli alt dallarından bir tanesidir. Teklif ve istekle birlikte yapılabilecek mesleklerden biri haline gelen Özel Harekat Polisleri; yer aldığı birden çok operasyon ile isimlerini duyurmuştur. Bu doğrultuda birçok genç PÖH’de görev almak ve kariyer yapmak istemektedir.

 

Nasıl Özel Harekat Polisi olunur, koşulları neler?





Özel Harekat Polisi olmak için birtakım koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu koşullar;

• Devlet tarafından belirtilen özel koşullar dikkate alınarak Özel Harekat Polisi alımında bulunulmaktadır. 

• Polis Meslek Yüksek Okulunda öğrenim alınması şart koşulmaktadır. Lise ya da açık lise gibi öğrenimler gören bireylerin de Polis Meslek Yüksek Okulu’na başvuruda bulunabileceği unutulmamalıdır.

• Polis Meslek Yüksek Okulu içinde yer alan birimlerden; uzmanlaşmak ve kariyerinizi kurmak istediğiniz bölümü seçmeniz sizin yararınıza olacaktır.

• Polis Meslek Yüksek Okulu içinde başka bölümlerde çalışma gösterirken Polis Özel Harekat koşullarına yerine getirebildiğiniz taktirde başvuruda bulunabilirsiniz.

• Özel durumların dışında askerlik hizmeti yapılmış olması gerekmektedir.

• En geç 28 yaşına kadar Özel Harekat Polisi olmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

• Yapılacak olan fiziki yeterlilik sınavını başarılı bir şekilde geçmeniz gereklidir.

• Belirlenen koşullar sonucu ile gireceğiniz mülakattan da başarılı sonuç almanız gereklidir.

 

Özel Harekat Polisliği fiziksel yeterliliği ölçme sınavı



Fiziki yeterlilik sınavına başvuruda bulunan bireylerin en çok araştırdığı koşullardır. Fiziki yeterlilik sınavına giriş yapmak için hak kazanılmalıdır. Bu hak için öncelikle kişinin Polis Meslek Yüksek Okulları okulunda eğitim alması gereklidir. Belirtilen koşullar sağlanınca hakkı kazanan kişi fiziki yeterlilik sınavına giriş yapar. Bu fiziki yeterlilik sınavında; 2400 metrelik koşu, 17 tane barfiks, 60 adet şınav, 80 adet mekik ve birkaç dayanıklılık testinden başarılı bir şekilde geçiş yapılması beklenmektedir.



Sınavda belirlenen fiziksel aktivitelerin belirli bir zaman içinde tamamlanması beklenmektedir. Ardından bireyler listelere girer ve performanslarına göre puanlanırlar. Özel Harekat Polisi olacak kimselerin kariyerlerinde önemli rol oynayacak bu dayanıklıların testinin yapılması en önemli şartlardan bir tanesidir. Fiziksel yeterliliğini yerine getiren adayların mülakatlarına başlanır.

 

Özel Harekat Polisi olabilmek için yerine getirilmesi gereken şartlar;



• Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olduğunuza dair kimlik bilgileri,

• Anadolu, meslek ya da fen lisesi gibi ya da bir benzeri kurumdan mezun olarak ayrılmak,

• ÖSYM’nin yaptığı TYT sınavına girilmesi ve sonucun 250 puandan yüksek olması,

• Şehit ya da gazi yakını olan bireylerin ÖSYM’nin yaptığı TYT sınavında 150 puandan yukarıda puan alması,

• Sınavın yapılacağı gününde dahil olması şartı ile 18 yaşını bitirmiş ve 26 yaşından gün alınmamış olunması istenmektedir,

• Boy, kütle endeksi sağlamalarının yapılması gereklidir. Erkek adayların 1,67 boyunda ve üstünde, kadın adayların ise 1,62 boyunda veya
üstünde olması istenilir. Birde boy kütle endeksine bakılarak bu endeksin 18 ila 22 arasında olması istenilir,

• Adli sicil kaydının bulunmaması,

• Herhangi bir siyasi partinin ve kolların altında bulunmamak yani üye olunmaması.

Bu şartları yerine getirdikten sonrasında Özel Harekat Polisi olabilirsiniz!

özel harekat polisi özel harekat polisi maaşı özel harekat polisi nasıl olunur özel harekat polisi maaşı 2022 özel harekat polisi olmak için gereken fiziki şartlar