Özel harekat polisi olmak için gereken şartlar nelerdir?

TAKİP ET

Birçok kişinin hayali olan özel harekat polisi olmak için bazı şartların sağlanmış olması gerekmektedir. Peki özel harekat polisi olmanın şartları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Özel harekat polisi yani PÖH kimlere denir?
Polis Özel Harekat unvanının kısaltması PÖH'tür. Zorlu görevler ile mücadele eden PÖH ekipleri özel bir emniyet birimidir. 1983 yılında kurulmuş olan bu alanda terör olayları da dahil olmak üzere zorlu görevler içerisinde yer alırlar. Şuan bulunan özel harekat polisi sayısı ise neredeyse 20bin olarak söylenebilir. 

PÖH görevleri nelerdir?
Ülkemiz için polis özel harekat ekipleri terör saldırıları yanı sıra gerçekleşen veya gerçekleşecek olan kötü amaçlı eylemler esnasında görevlendirilirler. Görevleri ise hem kırsalda hem de şehirde sürdürülmektedir. Bu görevlerin haricinde ise diğer bir görev olarak devlet büyüklerinin güvenliğini sağlarlar. Genel olarak gerçekleşmesi zor olan tüm operasyonlar içerisinde polis özel harekat görev yapar.  



Polis özel harekat olmak için hangi özelliklere sahip olunması gerekir? 

Polis özel harekat alımları 2019 yılı itibari ile içişleri bakanlığı tarafından gerçekleştirilir. Daha öncesinden şartları sağlayan kişilerin giriş yapabildiği bu alana şu an sadece emniyet teşkilatı içerisinden alım yapılmaktadır. 


Polis özel harekat olmak için ne yapmak gerekir?

Bu meslek ile hayatınızı devam ettirmek istiyorsanız polis meslek eğitim merkezi öğrencisi olmalısınız veya oradan mezun olmuş olmalısınız. Polis meslek eğitim merkezinde okuyan bir öğrenci veya mezun bir öğrenci iseniz polis özel harekat alımı için başvuruda bulunabilmektesiniz. Et olarak ise emniyet genel müdürlüğü içerisinde görev yapmakta olan polisler polis özel harekat bölümünde geçebilirler. Polisler için PÖH başvurusu yapmak hakkı ise 671 sayılı KHK ile sağlanmıştır. 



Polis özel harekat sınavları nasıl yapılmaktadır?

Bu alanda çalışmak için başvurunuzun ardından iki farklı sınav yapılır. Yapılacak olan sınavların ilki fiziki yeterlilik sınavıdır. ikinci sınav ise polislik alımlarında olduğu gibi sözlü mülakat sınavıdır. Mesleği başlayabilmek için 2 sınavdan da başarılı bir şekilde geçmeniz gerekmektedir. Polis özel harekat alımları sınavları polis meslek eğitim merkezleri aracılığı ile düzenlenmektedir.Fiziki yeterlilik sınavında tüm adayları lastikten geçme, slalom koşusu yapma, ağırlık taşıma, engel etabı beklemektedir. Bu aşamalarda ne kadar hızlı olursanız o kadar rakibin önüne geçtiniz demektir. Sonrasında yapılan sözlü sınavı da başarılı bir şekilde geçerseniz artık mesleğe başlamak adına eğitimlere dahil olabilirsiniz. 

PÖH olma şartları
Başvuru yapacak kişiler T.C. vatandaşı olmalı ve 28 yaşından gün almamış olması gerekiyor. Daha sonra herhangi bir siyasi partiye üye olmamanız, alkol, uyuşturucu gibi madde bağımlılığı ile ilgili tedavi görmemeli ve polislikten atılmamış olmamanız gerekmektedir. Şartları sağlayan kişi veya kişiler başvurularını yapabilirler. 

PÖH görevlerinin ayrıntısı nedir?
Belirtilen şartları sağlayarak başvurunuzu yapıp iki aşamalı olan sınavlardan başarılı bir şekilde geçmiş iseniz artık meslek eğitimine tabi tutularak görev yapmak için hazır olmanız sağlanır. Göreve başladığınızdaki hak ve sorumluluklarınız ise;
-Polis Özel Harekatı içerisinde yer alan herkes bütün coğrafi şartlara ve iklim şartlarına hazırlıklı olmalı ve gerçekleşecek her türlü operasyona hazır olmalıdır.
-Polis Özel Harekatları genellikle terör örgütlerini etkisiz hale getirmek adına önemli operasyonlar gerçekleştirmektedir. 
-Bunun dışında rehin olarak alınmış kişileri kurtarmak ve devlet yetkililerinin güvenliğini sağlamak birincil görevlerdendir.
-Özel Polis Harekat vatandaşın, ülkenin güvenliğini sağlamak ve tüm zorlu görevlerde en iyi şekilde yer almak hepsini başarıyla sonuçlandırmak adına eğitimler almakta ve görevlere tabi tutulmaktadır.

PÖH olarak çalışmak için gereken şartlar bahsettiğimiz gibidir. Mesleğin sorumluluğu ve görev alanı da düz polis memurlarından daha çok olmakla birlikte daha zorlu görevlere tabi tutulmaktadırlar. 

PÖH kimlere denir?
Emniyet mensupları içerisinde oldukça zor görevler alan birim olarak çalışmakta olan Polis Özel Harekat ekipleri PÖH olarak adlandırılmaktadır. 

Polis Özel Harekat görevleri nasıl tanınmlanır?
Ülke güvenliği ve devlet güvenliğinin yanı sıra devlet büyüklerinin korunmasından da sorumlu olan Polis Özel Harekat ekipleri ülkenin huzuru ve iç güvenliğini sağlamaktadır. Bu alanlarda görev alan ekiplerin zorlu mücadelelerle baş etmesi gerekir. 

pöh polis özel harekat pöh olma şartları