Pancarın sağlığa 5 faydası

TAKİP ET

Deneyimsiz olanlar için pancar korkutucu olabilir. Topuzlu, kan kırmızısı ve zengin, dünyevi bir aroma yayarlar. Ancak bu besleyici olarak yoğun kök sebzeyi tanımak kesinlikle çabaya değer.

Reklam
Reklam

Kayıtlı diyetisyen Sarah Thomsen Ferreira, RD, "Pancar, kardiyovasküler ve kalp sağlığı yararları için benzersizdir" diyor. "Pancarda bulunan bileşiklerin bir kombinasyonu nedeniyle, kan akışını iyileştirebilir, arterlerin sağlığını iyileştirebilir, daha düşük homosistein seviyelerini destekleyebilir ve LDL kolesterolü azaltabilirler."

PANCAR SAĞLIKLI MI?

Pancarları bu kadar değerli yapan nedir? Görünüşe göre bu kök sebzeleri bu kadar renkli yapan şey aynı zamanda size bol miktarda besin de veriyor. Pancar, mücevher benzeri rengini, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere  sahip bir tür doğal bitki pigmenti olan betalainlerden alır.

Salatanıza veya çorbanıza pancar eklemeye hazır mısınız? Pancarın tabağınıza harika bir katkı yapmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:

Bol miktarda besinsel fayda

Kalorisi düşük ama besin değeri yüksek bir şey arıyorsanız, mütevazi pancardan başkasına bakmayın. Salatalarınıza, çorbalarınıza ve diğer günlük öğünlerinize pancar eklemek, dengeli beslenmeyi geliştirmenin iyi bir yolu olabilir.

Artı - diğer mor renkli meyveler ve sebzeler gibi - pancar mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Bu doğal bileşikler hücrelerinizi hasardan korur ve hatta kalp hastalığı ve kanser gibi hastalık riskini azaltabilir.

Anti-inflamatuar özellikler

Vücutta devam eden iltihaplanma, Tip 2 diyabet, yüksek tansiyon , kalp hastalığı, astım ve obezite dahil olmak üzere çeşitli hastalıklarla bağlantılıdır . Neyse ki, yüksek betalain içeriği sayesinde pancarın bir dizi anti-inflamatuar faydası vardır.

Pancarı meyve suyu şeklinde tüketerek tüm bu iyiliği maksimuma çıkarabilirsiniz. Bize güvenin, düşündüğünüzden daha lezzetli.

Araştırmalar, pancar suyunun tüm vücudunuzdaki iltihabı azalttığını göstermiştir. 2014 yılında yapılan bir çalışmada, pancar özü içeren betalain kapsüllerinin eklemleri rahatlatmaya yardımcı olduğu bulundu. Osteoartrit nedeniyle ağrı. Bununla birlikte, betalain kapsüllerinin osteoartrit üzerindeki tam etkisini bilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

Yüksek lif

Diyetinize pancar eklemek, lif alımınızı artırmanın harika bir yoludur. Sadece bir fincan pancar 3.8 gram lif içerir.

Ve lifin sağlığa faydaları çoktur. Lif, kan şekeri seviyelerini kontrol etmenize, sağlıklı bir kilonuzu korumanıza, kolesterolünüzü düşürmenize ve düzenli kalmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, dengeli bir lif diyeti, kolon kanseri, kalp hastalığı ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBS) gibi durumlar için riskinizi azaltabilir.

Nitratlarda yüksek

Thomsen Ferreira, "Pancar, kan damarlarını açmaya yardımcı olan nitratlar içerir" diye açıklıyor. "Bu, kan basıncına yardımcı olabilir ve ayrıca atletik performansı ve beyin işlevini iyileştirebilir."

Araştırmalar, egzersiz yapmadan önce pancar suyu içmenin kardiyorespiratuar dayanıklılığınızı artıracağını ve daha uzun süre egzersiz yapmanızı sağladığını göstermiştir. Bunun nedeni, pancarda bulunan nitratların vücudunuzda nitrik aside dönüşmesi ve bunun sonucunda kan akışının artmasıdır. Bu, akciğer fonksiyonunu iyileştirir ve ayrıca kas kasılmasını güçlendirir. Bu güçlü sebzeyle ilgili daha fazla araştırmaya göre, pancardaki nitratlar, hipertansiyonunuz varsa kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu için teşekkür eder. Gerçekten de, pancar suyunun hem sistolikve diyastolik kan basıncı.

Ayrıca, nitrat açısından zengin bir diyet de gelişmiş beyin fonksiyonuyla ilişkilendirilmiştir. Nitratlar kan damarlarını genişlettiğinden, bu, bilişsel işlev için faydalı olan beyne artan kan akışına izin verir.

Büyük potasyum kaynağı

Thomsen Ferreira, "Pancar ve pancar yeşillikleri iyi bir potasyum kaynağıdır" diyor. Potasyum, daha düşük kan basıncı için daha esnek kan damarları oluşturmaya yardımcı olur ve kardiyovasküler ve kalp sağlığı yararları için başka bir fayda sağlar. Bunların hepsi sağlık için kritik öneme sahiptir ve hepsi pancar kaynaklıdır!

Pancar renginden yararlanır

Sağlıklı bir diyet renkli bir diyettir. Farklı bitki renkleri, farklı bitki besinleri anlamına gelir. Belirtildiği gibi, pancar, mini gökkuşağı seçeneklerinde bulunan benzersiz bitki bileşikleri olan betalainlerin birkaç kaynağından biridir.

Kırmızı ve mor pancar , betalain adı verilen betalain türünde özellikle yüksektir.

Sarı veya altın pancar , betaksantin adı verilen farklı bir betalain grubuyla paketlenir. (Bilginize: Kırmızı pancar idrarınızı kırmızıya çevirebilir - bu sizi korkutursa, bu sarı veya altın pancarlar sizin pancarlarınızdır!)

Pancar yeşillikleri derin, zengin bir yeşildir - iyi şeylerle dolu olduklarının bir işareti. Thomsen Ferreira, “Göz ve görme sağlığı için gerçekten müthiş bir beta-karoten, lutein ve zeaksantin kaynağı ve kesinlikle boşa harcanacak bir şey değil” diyor. İster sotelenmiş ister salataya atılmış olsun, pancarın tamamını kullanmanın yollarını düşünün!

PANCAR NASIL YENİR?

Artık pancarların neden üstün olduğunu biliyorsunuz, işte onları diyetinize eklemenin daha fazla yolu:

Konserve açacağınızı kranklayın

Konserve pancar olabildiğince kolaydır. Keçi peyniri ve cevizli salata için dilimleyin. Ya da oldukça pembe bir daldırma için humus ile karıştırın. Ayrıca, pancar aromasının hayranı değilseniz, onları bir smoothie ile karıştırmak, diğer malzemelerle karıştırırsanız daha yumuşak olmasına yardımcı olabilir. Tuz eklenmemiş konserve pancarları da tercih etmeye çalışın.

Fırınınızı önceden ısıtın

Kavurma pancarları, dünyevi tatlılıklarını ortaya çıkarır. Daha da iyisi: Çıtır pancar cipsleri yapmak için onları ince parçalara ayırmayı ve fırına atmayı deneyin.

Bir bardak tut

Pancar suyu, bütün pancarın lifini içermez. Ancak, Thomsen Ferreira, pancarları beyin güçlendirme veya atletik gelişim için kullanıyorsanız, meyve suyunun pancarları tekmelemek için iyi bir yol olabileceğini belirtiyor. Çoğu bakkal pancar suyu taşır. Hatta marketlerin veya vitamin mağazalarının fitness bölümünde toz pancar suyu takviyeleri bulabilirsiniz.

PANCARIN BİR DEZAVANTAJI VAR MI?

Pancar yüklemeye başlamadan önce bir uyarı: Pancar, böbrek taşlarına katkıda bulunabilecek oksalatlar açısından zengindir. Böbrek taşlarınız varsa, pancar ve pancar yeşilliklerini ölçülü tüketmek en iyisidir.

Yine de çoğu sağlıklı insan için oksalatlar bir sorun değildir. Dengeli, çeşitli bir diyetin parçası olarak pancarı yenemezsiniz.