Pasaport harç ücreti ne kadar olacak? Pasaport randevusu nasıl alınır?

TAKİP ET

Yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşların çıkarmak zorunda olduğu pasaport fiyatlarına 2022 yılında zam gelecektir. Pasaport harç ücretlerine gelecek olan %36,20 oranında zam nedeniyle pasaport alacak vatandaşların 2022 yılına girmeden pasaport başvurusu yapmak için acele etmelidir. Peki Pasaport harç ücreti ne kadar olacak? Pasaport randevusu nasıl alınır? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşların çıkarmak zorunda olduğu pasaport fiyatlarına 2022 yılında zam gelecektir. Pasaport harç ücretlerine gelecek olan %36,20 oranında zam nedeniyle pasaport alacak vatandaşların 2022 yılına girmeden pasaport başvurusu yapmak için acele etmelidir. Ülkemizde hususi ve hizmet damgalı pasaport başvurusu yapcakların İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine, Umuma mahsus pasaport için başvuru yapacakların İl ya da İlçe Nüfus Müdürlüklerine gitmesi gerekmektedir. Yurtdışına yapılacak olan pasaport başvuruları da dış temsilciliklerden yapılır. 

Pasaport harç ücreti ne kadar olacak?
Ülkemizde TÜİK’in verilerine göre vergi, harç ve cezaların arttırılmasıyla birlikte pasaport harç ücretlerine de 1 Ocak 2022 tarihinde itibaren gelecek olan %36,20 oranındaki zamla beraber ücretlerin ne kadar olacağı merak edildi. 
2022 yılında güncel pasaport ücretleri; 6 aylık süreli pasaport harç ücreti 2021 yılında 227,20 TL iken 2022 yılında 309 TL olacaktır. 1 yıl süreli pasaport harç ücreti 2021 yılında 332,10 TL iken 2022 yılında 409 TL, 2 yıl süreli pasaport harç ücreti 542,20 TL iken 2022 yılında 738 TL, 3 yıl süreli pasaport harç ücreti 770,20 TL iken 2022 yılında 1048,70 TL ve 3+ yıl süreli pasaport harç ücreti 1085,40 TL iken 2022 yılında 1478 TL olacaktır. 

Kaç farklı pasaport vardır?
Ülkemizde birçok çeşit pasaport bulunmaktadır. 
Umumi Pasaport (Bordo) standart bir pasaporttur ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar için kullanıma sunulmuştur. Umumi Pasaportu devlet memuru, bürokrat veya özel görevli olmayan kişiler kullanır. 
Hizmet Pasaportunu (Gri) siyah pasaportu olmasa da resmî kurumlar adına yurt dışına çıkması gereken kişiler kullanmaktadır. Eski bürokratlar ve devlet memurları bu pasaportu kullanmaktadır. 
Hususi Pasaport (Yeşil) vizesiz seyahat hakkı tanımaktadır. Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmı dahil olmak üzere toplam 130 ülkeye vizesiz olarak girme hakkı bulunan üst düzey kamu personellerinin kullandığı Hususi Pasaportu 1, 2 ve 3. Dereceden kadroya sahip olan vatandaşa verilir. 
Diplomatik Pasaport (Siyah) TBMM meclis üyeleri, başbakan, cumhurbaşkanı, milletvekilleri, valiler, orgeneraller, bakanlar, müsteşarlar, büyükşehir belediye başkanları ve üst düzey devlet personellerinin kullandığı bir pasaport türüdür. 
Bu pasaport çeşitleri dışında pembe renkli geçici pasaport ve Göç İdaresi tarafından yabancı uyruklu kişilere verilmiş pasaport bulunur 

Pasaport başvurusu yapmak için hangi şartlar gereklidir?

Pasaport başvurusu yapacakların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekmektedir. 

18 yaşından küçükler, kendi adlarına pasaport başvurusu yapamazlar onlar yerine kişilerden sorumlu olan ebeveynleri ya da vasileri, pasaport işlemlerini gerçekleştirmelidir.

Akli dengesi yerinde olmayan engelliler ve kendilerine vasi atanmış kısıtlılar, kendi adlarına pasaport başvurusu yapamazlar. Kısıtlı ve engellilerin pasaport başvurusu, mahkeme tarafından atanmış vasiler tarafından gerçekleştirilir.

Daha önce alınmış pasaportun süresi dolmadan, yeni pasaport başvurusu yapılmaz. Pasaportların çalınması ya da kaybolması durumunda, kayıp/çalıntı belgesi alınması gerekmektedir.

Pasaport randevusunun alınmasının ardından, belirlenen tarihler içerisinde pasaport harcının yatırılması gerekmektedir. Pasaport harcı için sadece anlaşmalı bankalardan işlem yapılır.

Pasaportta kullanılacak olan fotoğrafların, en fazla 6 aylık olması gerekmektedir.
Pasaport başvurusu yapmak için hangi belgeler gerekir?
Pasaport başvurusu yapmak için;

Eski nüfus cüdanı, kimlik belgesi veya sürücü belgesinin orijinali ve 1 adet fotokopisi

Pasaport için çekilmiş, son 6 aya ait 2 adet biyometrik fotoğraf

Pasaport defter bedeli ve harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuzlar

Eski pasaportlar

18 yaşından küçükler, engelliler ve kısıtlılar için alınan muvafakatname belgeleri

Harçsız pasaport alımı için öğrenci belgesi

Kamuda çalışan kişiler, avukatlar ve ihracatçılar için hazırlanmış, damgalı hususi pasaport talep beyannamesi

Emeklilerin kadro görevlerini gösteren ıslak imzalı belge

Kısıtlılar adına pasaport başvurusu yapmak için mahkeme onaylı vasilik belgesi

Ebeveynlerin hakkıyla hususi damgalı pasaport kullanacak engelli çocuklar için alınmış, güncel sağlık kurulu raporu

Engelli bireyler adına talep edilen pasaportlar için sağlık kurulu raporu

Belirtilen bu belgeler hazırlanarak ilçe kaymakamlık binasında bulunan nüfus müdürlüğüne gidilerek evrakların temsil edilmelidir. 
Pasaport başvurusu için internetten nasıl randevu alınır?
Pasaport başvurusu yapmak için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesinden randevu alınmalıdır. Randevu almak için ilk önce ana sayfada bulunan Pasaport Randevu Al butonuna tıklanması gerekir. Butona tıkladıktan sonra karşımıza bilgilendirme kutusu çıkmaktadır. Alınan randevuya gidilmeyecek olduğu zaman randevunun iptal edilmesi gerektiği, aksi takdirde 24 saat içerisinde tekrar randevu almaya izin verilmeyeceği belirtilmektedir. Bu bilgilendirme kutusu okunduktan sonra Kabul Ediyorum butonuna tıklamak gerekmektedir. Karşımıza çıkan sayfada umuma mahsus pasaport, hizmet pasaportu ve hususi pasaport seçeneklerinden biri seçilmelidir. İsim, soyisim, T.C. kimlik numarası, doğum tarihi, telefon numarası ve güvenlik kodu girilerek Devam Et butonuna basılmalıdır. Hangi şehirdeki Nüfus Müdürlüğü’ne gidilecek ise o il ve ilçe seçildikten sonra İleri butonuna basılır. Aynı hane içerisindeki kişiler için de pasaport randevusu alınacak ise; bu kişiler eklenebilir. Randevu alınacak ilçedeki kurum tercih edildikten sonra randevu tarihi ve saati seçilerek randevu işlemi tamamlanır.
Pasaport başvurusu yapmak için tıklayınız.

Pasaport harç ve cüzdan ücretleri hangi bankalara yatırılır?

Akbank    

Aktif Yatırım Bankası A.Ş.

Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.              

Alternatifbank A.Ş.     

Denizbank A.Ş.

QNB Finansbank A.Ş.     

HSBC Bank A.Ş. 

ING Bank A.Ş.

Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.    

Odea Bank A.Ş.

Şekerbank T.A.Ş.

T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

Türk Ekonomi Bankası A.Ş.

Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. 

Türkiye Garanti Bankası A.Ş.     

Türkiye Halk Bankası A.Ş.     

Türkiye İş Bankası A.Ş.     

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.    

Vakıf Katılım Bankası A.Ş.     

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.     

Ziraat Katılım Bankası A.Ş.               

Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.  (PTT)

Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.
Pasaportların geçerlilik süresi nasıl belirlenir?
Pasaport başvurusu yapılırken pasaportların geçerlilik süreleri dikkate alınarak size en uygun gelen süre seçilmelidir. Yurt dışında eğitim almak için pasaport çıkaran kişilerin eğitim süresine göre 1 veya 5 yıl aralığında pasaport çıkartmaları, sürekli zorunlu olarak yurt dışına seyahat eden vatandaşların ise 10 yıllık pasaport tercih etmelidir. Türkiye’de ki vize uygulamalarında, pasaportun en az 6 aylık geçerlilik süresinin bulunması gerekir. Pasaportların 6 aydan az kalması vize işlemlerinin iptal edilmesine yol açmaktadır. Pasaportların geçerlilik süresinin, ülkeden dönülen tarihlerde de devam etmesi gereklidir. Tek seferlik yurt dışı seyahatine çıkacak kişilerin, 6 aylık pasaportları tercih etmesi yeterlidir.

Umuma Mahsus Pasaport başvurusu yapmak için hangi belgeler gerekir?

T.C. kimlik numarası bulunan bir kimlik 

Son 6 aya ait olan 2 adet biyometrik fotoğraf 

Kullanım süresi dolmuş olan eski pasaport

Pasaport defter harcının ödendiğine dair makbuz 
Hizmet Pasaportu başvurusu yapmak için hangi belgeler gerekir?

Kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi 

Memurların görev yaptıkları kurumdan onaylanmış olan pasaport talep formu ve imza sirküleri 

Güncel biyometrik fotoğraf 

Eski pasaport iade evrakları ve eski pasaportlar 

Harcın ödendiğini gösteren makbuz 
Diplomatik Pasaport başvurusu yapmak için hangi belgeler gerekir?

Kimlik kartı

Eski pasaport iade belgesi 

Güncel biyometrik fotoğraf 

Pasaport başvuru cüzdan bedelinin ödendiğine dair evrak

Pasaport Pasaport harç ücreti ne kadar Pasaport randevusu