Pasaport nasıl çıkartılır? Pasaport çıkarmak için neler gereklidir?

TAKİP ET

Pasaport çıkartırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine, yeşil pasaportun, öğrenci pasaportunun ve bordo pasaportun nasıl çıkartılacağına dair detaylı bilgileri haberimizden öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Pasaport için hangi belgeler gereklidir? Pasaport ücreti ne kadar? Yurtdışına ya da dünyayı gezmek istiyorsanız izlemeniz gereken birkaç adım var. Bunlardan ilki pasaportların verilmesidir. Pasaport almak için bazı belgeler gereklidir, ancak pasaport almak için bir ücret ödemeniz gerekecektir. Bu oran yıldan yıla değişecektir. Yeşil, bordo ve öğrenci pasaportu dahil olmak üzere birçok pasaport türü vardır.

 

Pasaport başvurusu nereye yapılır?

Seyahat etmek için bir pasaporta ihtiyacınız olan şeylerden biri de pasaporttur. Tüm başvuruları yapan ve harçlarını ödeyen herkes pasaport alabilir. Eskiden pasaport başvuruları Emniyet Genel Müdürlüklerinde gerçekleştirilmektedir. Ancak 2 Nisan 2018 tarihinde bu durum değişti ve başvurular bölgede bulunan Nüfus Müdürlüklerine yönlendirildi. Nüfus Müdürlüklerinde hızlıca başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzu buradan alabilmeniz için önce online randevu almanız gerekmektedir. Özellikle kalabalık bölgelerde pasaport başvurusu yapmadan önce sistemde belirtilen yoğun olmayan bir güne randevu alarak başvurunuzu bu şekilde gerçekleştirmeniz tavsiye edilir.

 

Pasaport randevusu nasıl alınır?

Pasaport başvurusu yapıyorsanız Nüfus Müdürlüğüne gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir. Uygun tarih ve saatte sistem üzerinden rezervasyon yapabilirsiniz. Yarından itibaren veya bugünden bir hafta olabilir. Müdürlüğün yoğunluk saatlerine ve günlerine bağlı olarak rezervasyon yaptıracağınız gün değişiklik gösterebilir. Pasaport randevusu online olarak yapılmaktadır.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü randevu sistemine giriş yapmalısınız. Pasaport Randevu Sistemi yazısına tıklayarak kolayca randevu sayfasına giriş yaparsınız.

Giriş yaptıktan sonra “Pasaport Randevu Al” kısmına tıklayın.

Daha sonra açılan sayfada bir uyarı mesajı çıkacaktır. Uyarı mesajını dikkatli bir şekilde okuduktan sonra “Kabul Ediyorum” kısmına tıklayın.

Karşınıza başvuracağınız üç adet pasaport türü çıkacaktır. Bunlar arasından başvurmak istediğinizi seçin.

Aşağıya indiğinizde sizden kişisel bilgilerinizi doldurulmasını isteyecektir. Bu alanları eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun.

Güvenlik kodunu da yandaki resme göre girip bir sonraki sayfaya geçin.

Birinci adımı tamamladınız. Şimdi size açılan sayfada başvuruda bulunacağınız il ve ilçeleri seçmeniz gerekir ve “Devam” tuşuna basın.

Üçüncü adımda ise ailenizde de başvuruda bulunacaklar varsa onları da ekleyebileceğiniz bir sayfa çıkacaktır. Eğer tek siz başvuruda bulunacaksınız, isminizin yanında yazan “Ekle” kısmına tıklayın ve aşağıdaki “İleri” kısmına tıklayın.

Yeni açılan sayfada “Kişi Seçin” kısmındaki adınızın karşısındaki içi boş olan yuvarlağa tıklayın ve aşağıda inin. Burada da bulunduğunuz bölgede başvuru yapabileceğiniz uygun tarih ve saatleri görebileceksiniz. Size de uygun olan bir tarihi seçip “İleri” kısmına tıklayın.

Son olarak işleminizi onaylamanız gerekecektir. Bunun için E-mail adresinize veya Telefon numaranıza doğrulama kodu gelecektir. Doğrulama kodunu girdikten sonra “İleri” tuşuna bastığınızda randevunuzu almış olursunuz.

 

Pasaport almak için gerekli evraklar nelerdir?

Pasaport alabilmek adına çeşitli belgelerin hazırlanıp düzenlenmesi gerekmektedir. Hazırladıktan sonra Nüfus Müdürlüklerine başvuruda bulunabilirsiniz. Pasaport almak için gerekli olan evraklar pasaport türlerine göre de değişiklik göstermektedir. Hangi pasaportu çıkaracağınızı hesaba katarak istenilen belgeleri ona göre hazırlamalısınız.

 

Borda pasaport için gereken evraklar

Nüfus Cüzdanı ve T.C Kimlik Kartınızın aslı (Geçici kimlik belgeniz var aslı getirilmelidir)

Pasaport ücreti olarak geçen harç ve defter parasının ödendiğine dair makbuz

Son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf

Varsa eski pasaport

Fotoğraflar kesinlikle biyometrik olmalıdır. Veskilalık fotoğraflar kabul edilmemektedir. Eğer pasaporta başvuracak kişi reşit değilse veya zihinsel bir engeli varsa, bu durumda bu kişilerden sorumlu olanlardan muvafakatname istenmektedir.

 

Yeşil pasaport için gereken evraklar

Nüfus Cüzdanı ve T.C Kimlik Kartınızın aslı (Geçici kimlik belgeniz var aslı getirilmelidir)

Son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf

Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair makbuz

Hususi damgalı pasaport talep formu

Öğrenim gören çocuklar için öğrenci belgesi

Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi

Varsa eski pasaport

Engelli olan çocuklar için sağlık raporu

 

Gri pasaport için gereken evraklar

Nüfus Cüzdanı ve T.C Kimlik Kartınızın aslı (Geçici kimlik belgeniz var aslı getirilmelidir)

Son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf

Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair makbuz

Görev onayı ve talep formu

Öğrenim gören çocuklar için öğrenci belgesi

Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi

Varsa eski pasaport

Engelli olan çocuklar için sağlık raporu

Gri pasaport sadece belirli merkezlerde verilen bir tür pasaport türüdür. Örneğin İstanbul’da sadece İstanbul İl Nüfus Müdürlüğü gri pasaport verebilir.

 

Öğrenci pasaportu için gereken evraklar

25 yaşından küçük olma şartıyla beraber öğretim hayatına devam etmekte olan kişiler öğrenci pasaportu alabilmektedir. Öğrenci pasaportu çıkarmak için gereken belgeler ise şu şekildedir; 

Nüfus Cüzdanı ve T.C Kimlik Kartınızın aslı (Geçici kimlik belgeniz var aslı getirilmelidir)

Son altı ay içerisinde çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf

Pasaport defter bedelinin ödendiğine dair makbuz

Öğrenci Belgesi

 

Pasaport başvurusu nasıl yapılır?

Yukarıda belirttiğimiz belgeleri istediğiniz pasaport türüne göre ayarladıktan sonra randevunuzu almış olduğunuz gün ve saatte Nüfus Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Nüfus Müdürlüğünde belgelerinizi teslim etmenizin ardından parmak izleriniz alınacaktır. Bu işlemler sonrasında başvurunuz tamamlanır. Başvuru yapmanızın ardından pasaportunuz hazır olduğunda adresinize teslim edilir.

 

Pasaport ücretleri

Pasaport çıkarmak ücretli bir başvurudur. Harç ve defter parası olarak iki şekle ayrılan pasaport ücretleri ne kadar sürelik bir pasaport çıkarttığınıza göre değişiklik göstermektedir. Borda pasaport almak isteyen birisinin hem harç hem de defter parası ödemesi gereklidir ama geriye kalan pasaport türlerinde defter parası ödemeniz yeterlidir. Bu belirtilen ücretlerin Nüfus Müdürlüğüne başvuruda bulunmadan önce ödenip hazır halde olması lazımdır. Başvurunuzda dekontunuzu da yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Pasaportların belirli kullanım süreleri vardır. Kullanım süresi dolan pasaportlar geçerliliklerini yitirirler.

 

Yeşil pasaport talep formu

Yeşil pasaport alabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan birisi de yeşil pasaport almak isteyen kişinin devlet memuru olmasıdır. Yeşil pasaport başvurusu yapmak isteyenlerin talep formu getirmeleri gerekmektedir. Talep formu ise çalışmış olduğunuz kurum aracılığıyla İç İşleri Bakanlığına gönderilen kaçıncı dereceden ve kaç yıllık kadrolu bir memur olduğunuzu kanıtlayan belgedir.

 

Aile aracılığıyla yeşil pasaport

Ailede bulunan bir kişinin yeşil pasaport hakkı olduğunda bu pasaporttan belirli aile üyeleri de yararlanabilmektedir. Yeşil pasaport sahibi olan birinden aşağıda yer alan aile üyeleri faydalanabilir;

Eşiniz,

18 yaş altı çocuklarınız,

25 yaş altı çalışmayan ve hala okuyan çocuklarınız (hak sahibi ile aynı yerde ikamet etmeli)

Zihinsel, ruhsal veya bedensel engelli çalışmayan ve hak sahibi sizle aynı yerde ikamet eden yaş gözetmeksizin yeşil pasaport alabilirler.

pasaport yeşil pasaport pasaport çıkarmak için gerekli belgeler yeşil pasaport çıkarmak için gerekli belgeler bordo pasaport pasaport çıkartma