Patateste kanser alarmı! Kanserli patates nasıl olur? Patates siğili hastalığı nedir?

TAKİP ET

Patateste kanser tehlikesi sebebiyle 26 ilimizin karantina tedbirlerinin uygulandığı bilgisinin ardından konuyla ilgili tüm merak edilenler araştırılmaya başlandı. Patates siğili hastalığıyla ilgili detaylı bilgiler araştırılırken konuyla ilgili çok sayıda soru işareti bulunuyor.

Reklam
Reklam

Patateste kanser tehlikesi sebebiyle 26 ilimizin karantina tedbirlerinin uygulandığı bilgisinin ardından konuyla ilgili tüm merak edilenler araştırılmaya başlandı. Patates siğili hastalığıyla ilgili detaylı bilgiler araştırılırken konuyla ilgili çok sayıda soru işareti bulunuyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye patates siğili hastalığıyla ilgili soru önergesi vermesinin ardından Kirişçi’den açıklama geldi. Peki, patates siğili hastalığı nedir? Kanserli patates nasıl olur? Kanserli patates yenir mi? İşte detaylar…

26 İl Karantinada

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, halk arasında patates kanseri olarak bilinen patates siğili hastalığının yayılımıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye bir soru önergesi verdi. Bakan Kirişçi ise söz konusu önergeye verdiği yanıtta 26 ilin karantinada olduğunu belirtti. 2022 yılından itibaren 26 ilin karantinada olduğunu söyleyen Kirişçi, hangi illerde karantina uygulandığını ise açıklamadı. Ayrıca çiftçilere patates siğili ile mücadele konusunda eğitimler verildiğini de aktardı.


Patates Siğili Nedir?

Bakan Kirişçi’nin bu açıklamasının ardından ‘Patates siğili hastalığı nedir?’, ‘Kanserli patates nasıl olur?’ sorularına yanıt aramaya başladı. Patates siğili, toprak kökenli obligat bir parazittir. Toprakta küçük toprak parçacıkları ile birleşerek veya kümelenerek 0.1-2.0 mm çapa kadar ulaşabilmektedir. 

Kanserli Patates Nasıl Olur?

Patates siğili hastalığı patatesin toprakaltı yumrularında fındık büyüklüğünde ve bazen de daha büyük olan pürüzlü siğiller, urlar oluşturur. Nadir olarak yapraklarda enfekte olabilse de hastalanmış bitkinin yeşil aksamı hiçbir değişiklik göstermez. Hasta yumrular tarlada veya depoda çürür.