Peeling hakkında size hiç söylenmeyenler

TAKİP ET

Yüzünüze veya tüm vücudunuza muhtemelen bir kereden fazla peeling uygulamışsınızdır. Eğer öyleyse, ipeksi cildin hoş hissini deneyimlemiş olacaksınız. Bununla birlikte, birçok marka ve kozmetik uzmanının haftada 1 veya 2 eksfoliasyon yapılmasını önermesine rağmen, giderek daha fazla uzman, peelingin sadece gereksiz değil, aslında bize zarar verebileceğine dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Korneositler, epidermisimizin stratum corneum'unda bulunan hücrelerdir ve cildin bariyer işlevinde çok önemli bir rol oynarlar. Genellikle “ölü hücreler ” olarak bilinirler. Bildiğiniz gibi cilt sahip olduğumuz en büyük organdır ve görevlerinden biri de vücudumuzu dış etkenlerden korumaktır. Cilt bariyeri bizi çevre kirliliğinden, alerjenlerden ve vücudumuza nüfuz edebilen, enfeksiyonlara ve iltihabi durumlara neden olan mikroplardan korur. Cilt aynı zamanda su geçirmezlik, vücut ısısı ve nem düzenleyici görevi görür. UV ışınlarına karşı bir güneşlik görevi gördüğünü ve böylece radyasyonun cildin daha derin katmanlarına nüfuz etmediğini söylemeye gerek yok.

"Ölü hücreler" nedir?

Keratinositler olarak da bilinen korneositlerin çekirdeği yoktur ve düzdür. Çoğunlukla bir protein olan keratin ile yüklüdürler, fakat aynı zamanda lipidler ve su da içerirler. Kozmetikte "ölü hücreler " olarak bilinirler ve bu, genellikle peeling yoluyla aldığımız derinin yüzeysel dökülmesine dönüşür. Çekirdekleri olmadığı için dış patojenler tarafından saldırıya uğramayan hücrelerdir.

Bu hücreler, epidermisin en derin kısımlarında birbirleriyle iç içe geçer ve yavaş yavaş yüzeye doğru hareket eder, sudaki ağırlıklarının 3 katına kadar emebilen gevşek birimler olarak görünene kadar bağlarını zayıflatır.

Cildin kendini doğal olarak yenilemesi 21 ila 28 gün sürer. Bu işlem sayesinde, yüzey korneositleri stratum korneumdan dökülür ve yeni hücrelere yol açar.

Birçok güzellik uzmanı, ölü deri hücrelerini çıkarmak için haftada 1 ila 2 peeling uygulamanızı tavsiye eder. Bu şekilde doğal hücre yenilenme sürecini hızlandıracak ve kolajen ve elastin üretimini teşvik edeceğiz.

Cildi soymak için birkaç yöntem vardır:

Mekanik veya fiziksel peeling: Eldivenler, mikrofiber fırçalar, konjak süngerler yardımıyla yapılabilir. Ayrıca korneositleri en yüzeysel katmanlardan ayırarak sürükleyen mikrogranüller içeren peelingler , gommajlar veya maskeler de uygulayabiliriz . Bu asılı parçacıklar veya mikrogranüller doğal kaynaklı (şeker, küçük tohumlar, tuz vb.) olabilir veya petrolden türetilebilir. Bilmelisiniz ki, mikroplastik oldukları için son derece kirleticidirler, arıtma tesisleri onları filtrelemeyi başaramaz ve sonunda denizde, suda yaşayan organizmaları doğrudan etkiler.

Kimyasal-enzimatik peeling : AHA'lar (alfa hidroksi asitler ) uygulanır, cilt üzerinde bir mikroabrazyon gerçekleştirerek ölü deri hücrelerini kolayca uzaklaştırabilir.

Vücut ve yüz peelinginin artıları ve eksileri

Cildin otomatik olarak daha parlak ve temiz göründüğü doğru olsa da, pul pul dökülmenin kozmetolojinin çok sık bahsetmediği başka sonuçları da vardır:

Ciltte stres : Fiziksel peeling eylemi, ciltte enfeksiyonlara neden olabilecek patojenlerin girişini kolaylaştırabilen mikro kesikler ve küçük lezyonlar oluşturabilir.

Cildimizin daha önce bahsettiğim bariyer fonksiyonunu zayıflatıyoruz, böylece vücudumuz çevresel saldırılara karşı daha savunmasız hale geliyor.

Filagrin kaybı : Korneositlerin veya ölü hücrelerin uzaklaştırılması, cildin doğal nemini destekleyen bir protein olan filagrin kaybına yol açar.

Pul pul dökmek en iyi olduğunda:

Eksfoliyasyondan vazgeçmek için birkaç iyi neden listelemiş olsam da, gerçek şu ki, ister fiziksel ister kimyasal olsun iyi bir eksfoliasyonun cildin ihtiyaç duyduğu sağlığa kavuşması için çok önemli olduğu bazı durumlar vardır. Çok kirli bölgelerde yaşıyorsanız, düzenli pul pul dökülme epidermiste biriken kalıntıları gidermek için cildin temizliğini artırabilir. Ayrıca yazdan sonra, en yoğun güneşe maruz kaldıktan sonra ölü hücrelerin çıkarılması tavsiye edilir.

Scrubs o kadar basittir ki, onları kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Tek ihtiyacınız olan şeker, tuz, ince öğütülmüş fındık kabukları veya nemlendirici krem ​​veya biraz yağ ile karıştırabileceğiniz haşhaş tohumu gibi küçük tohumlardır. Granüllerin boyutu, pul pul dökmeniz gereken vücut kısmı tarafından belirlenecektir. Örneğin yüzün çok küçük olması gerekiyor, hatta onları bir kahve değirmeni yardımıyla öğütmeniz gerekebilir. Yüz için iyi bir peeling pudra şekeridir.

Karışımınızı hazırladıktan sonra hafif dairesel hareketlerle uygulama yapılacak bölgeye birkaç dakika uygulayın. Ardından ılık suyla durulayın ve sonucun tadını çıkarın.