Pembe göz rahatlatmak için ev çareleri

TAKİP ET

Hepimizin başına gelmiştir. Bir gece, uykuya dalarsınız ve gözleriniz iyi görünür ve hissedersiniz. Ertesi sabah, iltihaplı, kırmızı ve ağrılı bir gözle uyanırsınız.

Reklam
Reklam

Konjonktivit olma ihtimaliniz yüksek. Pembe göz olarak da bilinen bu duruma polen ve saman gibi alerjenler neden olabilir. Diğer durumlarda, bir virüs veya bakteri neden olur.

CNP'den hemşire uygulayıcı Shaneeka Rice, "Viral pembe göz tipik olarak üst solunum yolu tıkanıklığı veya burun akıntısı gibi soğuk algınlığı semptomlarından kaynaklanır" diye açıklıyor. "Gözünüze bir tür kir veya kalıntı girdiğinde bakteriyel pembe göz alırsınız. Belki elleriniz kirlidir ve gözünüzü ovuşturursunuz ya da zaten sahip olan biriyle temasa geçersiniz ve sonra yüzünüze dokunursunuz.”

Pembe göz için ev ilaçları

Genel olarak, pembe gözün semptomlarını veya yan etkilerini hastalık seyrini sürdürene kadar tedavi edebilirsiniz. Ancak sahip olduğunuz pembe göz tipi, hangi çarenin rahatlama sağlayabileceğini belirler.

Gözyaşı

Reçetesiz satılan yapay gözyaşı veya tuzlu su damlalarıyla gözünüzü nemlendirmek iyi bir çözümdür. Rice, "Gözden gelen tahriş, kurumuş olmasından kaynaklanıyor olabilir" diyor. “Ya da evinizdeki ısıtma/soğutma sistemlerinden kaynaklanan toz olması gibi ortamınızdan kaynaklanıyor olabilir. Gözünüzü nemlendirirseniz, bu genellikle onu yatıştırmaya yardımcı olur.”

Pembe gözünüz alerjiden kaynaklanıyorsa, antihistaminik damlalar da yardımcı olabilir.

Soğuk su durulamaları

Soğuk veya ılık suyla durulama veya kompresler gözlerinizi yatıştırmaya yardımcı olabilir. Rice, “Gözleriniz kaşınıyorsa, sıcaktan kaçının” diyor. “Isı, kaşıntıyı daha da kötüleştirir. Kaşıntınız olduğunda durulama için serin ve ılık bir sıcaklığa bağlı kalmak istersiniz.”

Kaçınılması gereken pembe göz ilaçları

Genel olarak, Rice, önce bir sağlık uzmanına danışmadığınız sürece gözünüze bir şey sokmaktan kaçınmanızı söylüyor. Bu aynı zamanda pembe göz ve diğer gözle ilgili rahatsızlıklar için de geçerlidir.

Anne sütü

İnsanların, antikorları olduğu için gözünüze anne sütü vermenin faydalı olduğunu söylediğini duymuş olabilirsiniz. 2021'de yapılan bir araştırma, bir damla anne sütünün, anne sütüyle beslenen 6 aylıktan küçük bebekler için göz akıntısı olan etkili bir tedavi olabileceğini de buldu.

Ancak Rice, anne sütünün yetişkinlerde pembe göz için etkili bir tedavi olduğunu söyleyen “istatistiksel bir araştırma” olmadığını söylüyor. “Aslında göz semptomlarını daha da kötüleştirebilir” diye uyarıyor.

Viral pembe göz için antibiyotikler

Pembe göze yakalanırsanız, otomatik olarak antibiyotiğe ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz . Aslında daha az yaygın olan bakteri türünüz yoksa, durum böyle değildir. Rice, "Çoğu insan pembe gözü yalnızca bakterilerle ilişkilendirir veya pembe gözleri olduğunda bunun bakteriyel bir enfeksiyondan olduğunu varsayar" diyor. "Ancak, gördüğümüz en yaygın pembe göz türü viraldir."

Ne yazık ki, antibiyotikler viral pembe göz için uygun değildir - tıpkı yakalayabileceğiniz diğer virüsler için uygun olmadıkları gibi. Bu nedenle, viral pembe gözünüz varsa, daha önce bahsedilen destekleyici bakımın yanı sıra doktorların tedavi için önerebileceği pek bir şey yoktur - soğuk kompresler veya göz durulamaları, nemlendirici göz damlaları ve beklemesi. 

Bir gecede pembe gözden kurtulabilir misin?

Alerjenlerden pembe gözünüz varsa, antihistaminikler ve diğer uygun bakım ile tedavi ettiğinizi varsayarsak, hızla geçebilir. Ancak pembe gözün bakteriyel ve viral formları bir gecede kaybolmaz.

Rice, "Bir antibiyotik almazsanız bakteriyel pembe göz zamanla daha da kötüleşir" diyor. "Viral pembe gözle, soğuk algınlığı semptomlarınızın nasıl gittiğine bağlı."

Örneğin, tıkanıklıklı bir soğuk algınlığınız varsa, geniz akıntınız boğazınızın arkasından veya kulaklarınız veya gözlerinizden akabilir. Rice, “Eğer tıkanıklığınız gerçekten sinüslerde birikmişse, gidecek hiçbir yeri olmadığı için gözlerinizden akıntı gelecek” diye açıklıyor. "Bunun düzelmesi günler alacak."

Pembe gözün kaybolması ne kadar sürer?

Soğuk algınlığı semptomları genellikle yaklaşık iki hafta sürer, ancak viral pembe göz tipik olarak beş ila yedi gün içinde kaybolur. Ve antibiyotik kullandığınız sürece, bakteriyel pembe göz de yaklaşık beş ila yedi gün sürer.

Pembe göz için ne zaman doktora görünmeli

Viral pembe gözü tedavi etmek için beklemekten başka yapabileceğiniz pek bir şey yok.

Ancak, bir doktora görünmenin garanti edildiği zamanlar vardır. Bakteriyel pembe göz belirtileri antibiyotik olmadan zamanla kötüleşir. Rice, "Tipik olarak, kırmızı ve iltihaplı bir gözünüz olur ve göz kapağınızda bir miktar şişlik olabilir" diyor. "Ayrıca gün boyunca veya birkaç gün boyunca düzelmeyen kalın, sarımsı veya yeşilimsi bir akıntınız ve kabuğunuz olacak."

Viral pembe göz, hasta olduğunuzda herhangi bir noktada zamanla bakteriyel pembe göz haline gelebilir. Rice, "Gözlerinize herhangi bir tür pislik veya pislik sokarsanız, bakteriyel pembe göz geliştirebilirsiniz" diyor.

Göz kızarıklığı, ağrı veya tahriş için gözünüzü birinci basamak doktoruna muayene ettirebilir veya acil bakım sağlayabilirsiniz. Rice, “Sık sık, 'Gözüm kapalı uyandım - sanırım pembe gözüm var' diye duyuyorum” diyor. "Ama bu aslında doğru değil. Herkes tipik olarak göz kapaklarında bir kabukla uyanır.

Ayrıca göz kızarıklığı veya tahrişinin birçok nedeni var, diye ekliyor. Isıyı yeni açtıysanız evinizdeki hava kuru olabilir veya klima havaya toz sokar. Rice, “Bütün bunlar, gözlerinizde kabuk oluşumuna katkıda bulunabilir” diyor. "Bu mutlaka bakteriyel pembe gözünüz olduğu anlamına gelmez." 

Göz ağrısı veya görme değişiklikleri yaşarsanız - bulanıklık, çift görme veya görme kaybı - hemen bir doktora görünmelisiniz. Bunlar, felç veya beyin tümörü gibi ciddi bir şeyin belirtileri veya başka bir sağlık sorunu olabilir.

Rice, " Gözünüzde aşınma veya çizik olabilir" diyor. "Ayrıca, damarın gözde yırtıldığı subkonjonktival kanama denen bir şey de alabilirsiniz. Bunun için genellikle hiçbir şey yapmazsınız. Ancak, oldukça korkutucu görünebilir.”