Perimenopoz kramplarıyla nasıl başa çıkılır?

TAKİP ET

Tüm hayatınızı krampları adet döneminde olmakla ilişkilendirerek geçirdiyseniz, perimenopoz sizi bir döngüye sokabilir. Çünkü adet olsanız da olmasanız da bu kramplar olabilir.

Reklam
Reklam

Bazen perimenopoz krampları bir dönemle ilişkilendirilir; bazen değiller. Ama her iki durumda da, onlar bir acı. Peki, perimenopozal bir kişi ne yapmalı?

Kadın sağlığı uzmanı Alexa Fiffick, bu süre zarfında neden bu kadar kötü kramplarınız olabileceğini ve en önemlisi onları rahatlatmak için neler yapabileceğinizi açıklıyor.

MENOPOZA YAKLAŞTIKÇA KÖTÜLEŞEN DÖNEM KRAMPLARI

Perimenopoz , regl döneminde olsanız da olmasanız da, kramplar da dahil olmak üzere, kaydolmadığınız hediyelerle sahneye fırlayan parti misafiridir.

“Menopoz geçişi” olarak da bilinen perimenopoz, menopoza giden zamandır. 12 ay boyunca adet görmediğinizde, menopoza girdiniz - ancak o zamandan önce adetiniz tahmin edilemez olabilir, normalden daha sık veya daha sık gelebilir. Bu perimenopoz.

Dr. Fiffick, "Adet döngüleriniz düzensizleşmeye başlar, genellikle döngüler arasında bir hafta veya daha fazla kısalır veya uzar ve bazen bir döngü atlanır" diye açıklıyor. Bu aşama, üst üste 12 ay adet görmeden geçene kadar birkaç yıl sürebilir; bu, menopoza girdiğiniz anlamına gelir.

Düzenli adet döngüleri sırasında, yumurtladıktan sonra östrojen seviyeleriniz düşer. Perimenopoz sırasında, üreme sisteminizdeki değişiklikler nedeniyle yumurtlamadan sonra östrojen seviyeleriniz yüksek kalabilir. Yüksek östrojen seviyeleri vücudunuzun prostaglandinleri veya rahim kasılmasını sağlayan kimyasalları salmasına neden olabilir - ayrıca kramp olarak da bilinir.

Dr. Fiffick, "Perimenopozal hormon dalgalanmaları, altta yatan tanıdık adet öncesi ve adet belirtilerinizi kötüleştirebilir" diyor. "Ve bazen hastalar daha önce sahip olmadıkları yeni semptomlar yaşarlar."

Bu, geçmişte adet kramplarıyla hiç uğraşmak zorunda kalmamış olsanız bile, bunları perimenopozda yaşamaya başlayabileceğiniz anlamına gelir. Ve onlara bir dönem bile eşlik etmeyebilir.

ADET GÖRMEDEN KRAMPLAR OLABİLİR Mİ?

Periyotsuz kramplara sekonder dismenore denir ve evet, bu olası bir perimenopoz semptomudur. Bazı insanlar bu hissi “yumurtalık ağrısı” olarak tanımlar.

Dr. Fiffick, “Hormonlarınızdaki dalgalanmalar ve döngü uzunluğu, menopoza ulaşana kadar düzensiz yumurtlamaya neden olabilir” diyor. “Hormonlarınız, menopoz öncesi yıllarınızda alıştığınız aylık düzeni artık takip etmediğinde, kanamanın eşlik etmediği kramplar yaşayabilirsiniz.”

Ve her zaman dönemle ilgili kramplar yaşıyorsanız, bunlar da perimenopoz sırasında daha da kötüleşebilir. Döneminizle ilgili kramplara birincil dismenore denir ve yine hormonal değişiklikler onları daha da kötüleştirebilir.

Birçok kadın, ağır kanama ile birlikte hem birincil hem de ikincil dismenoreye neden olabilen adenomyoz adı verilen altta yatan bir duruma sahiptir. Fibroidler, endometriozis ve yumurtalık kistleri gibi diğer durumlar da hormonal dalgalanmalar nedeniyle perimenopozda kötüleşen ağrı ve kanamaya neden olabilir.  

PERİMENOPOZ KRAMPLARI İÇİN RAHATLAMA

Perimenopoz, kramplarınızı daha da kramp hissettiriyorsa veya bunları ilk kez yaşıyorsanız, acıyı hafifletmek için çaresiz hissedebilirsiniz. İşte tatlı rahatlama bulmak için bazı ipuçları.

İlaç tedavisi

Dr. Fiffick, ağrı ve iltihaplanmayı gidermek için nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler olarak bilinir) önerir. İbuprofen (Advil® veya Motrin® olarak satılır) ve naproksen (Aleve®) en iyisidir.

“Özellikle semptomlarınızın ilk başlangıcında aldığınızda, kramp ağrısı için çok yardımcı olabilirler” diye ekliyor.

Doğum kontrolü

Hormonal doğum kontrolü , perimenopoz sırasında yaşadığınız bazı hormonal sorunları ve semptomları düzenlemeye yardımcı olabilir.

Dr. Fiffick, "Bazı kombine hormonal formülasyonlar (hem östrojen hem de progestin dahil) ve progestin RİA'ları ile doğum kontrolü, özellikle krampları tedavi etmek için kullanılabilir" diyor. Endometriozis veya adenomyozunuz varsa, özellikle histerektomiden kaçınmayı umuyorsanız, levonorgestrel içeren bir RİA semptomlarınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir.

Aerobik egzersizi

Spor salonuna gitmek, kramp girdiğinde aklınızdaki son şey olabilir, ancak artan hareket aslında ağrınızı azaltabilir.

Yürümek veya yüzmek gibi hafif egzersizler bile kanınızın dolaşımını ve endorfinlerinizin pompalanmasını sağlayabilir. Bazen “iyi hissettiren” kimyasallar olarak bilinen endorfinler , vücudumuzun doğal ağrı kesicileridir.

Ek doğal ilaçlar

Dr. Fiffick, "Ağrıyı kontrol etmenin diğer yöntemleri arasında ısıtma yastıkları, akupunktur, gevşeme teknikleri ve meditasyon yer alır" diyor.

Sadece kramp ağrısına yardımcı olduğunu iddia eden reçetesiz takviyelerden ve vitaminlerden uzak durun. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından düzenlenmezler ve aslında tedavi ettiklerinden daha fazla soruna neden olabilirler.

PERİMENOPOZ KRAMPLARI HAKKINDA BİR DOKTORLA NE ZAMAN KONUŞULMALI?

Dönem olsun ya da olmasın, kramp ağrısına katlanmak zorunda değilsiniz. Ancak yalnızca eğitimli bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, kramplarınızın kaynağını belirlemenize ve sizin için doğru tedavi yöntemini belirlemenize yardımcı olabilir.

Dr. Fiffick, "Herhangi bir yeni veya kötüleşen kramp, güvenilir bir tıp uzmanıyla tartışılmalıdır," diye vurguluyor Dr. Fiffick, "özellikle aşırı östrojen üretimi, çeşitli yeni veya kötüleşen sağlık sorunlarına yol açabilir." Şunları içerebilirler:

Ağır dönemler.

Ağrılı dönemler.

Göğüs ağrısı veya kistleri.

Endometriyal hiperplazi.

Endometriozis/adenomiyoz lezyonlarının büyümesi.

Rahim fibroidlerinin büyümesi.

Migren.

Ayrıca, adet görmeyen kramplar her zaman yalnızca perimenopozla ilgili değildir. Hem birincil hem de ikincil dismenore, üreme ile ilgili bozukluklar ve enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Progestin içeren bir RİA'nız varsa, endometriyal ablasyon geçmişiniz varsa veya hatta bir histerektomi geçirdiyseniz, kanamayla ilişkili olmayan kramplara daha yatkın olabilirsiniz. RİA'lar ve belirli prosedürler genellikle adet kanamasının olmamasına neden olduğundan, kanama değişiklikleri yaşayıp yaşamadığınıza bakılmaksızın, krampları değiştirmek veya kötüleştirmek için bakım aramak önemlidir.

Dr. Fiffick, “Semptomlarınızı sağlık uzmanınızla tartışmak, özellikle yaşam kalitenizi etkiliyorsa, altta yatan diğer koşulları ekarte etmek için çok önemlidir” diyor.