Peynir sizin için sağlıklı mı?

TAKİP ET

Ölçülü olmak anahtardır: İyi bir kalsiyum ve protein kaynağıdır, ancak aynı zamanda kalori ve sodyum açısından da yüksektir.

Reklam
Reklam

Sızıntılı olabilir. Bu yapışkan olabilir. Keskin, tereyağlı veya tuzlu tadabilir. Bunlar peyniri tatlandıran faktörlerden sadece birkaçı, yani "Gouda".

Gorgonzola, Camembert ve pecorino Romano gibi binlerce çeşidi olan bir peynir tabağı yapıyor, bir burgere bir dilim koyuyor veya bir kama üzerinde atıştırıyor olun, peynir hayatımızın her yerinde var gibi görünüyor.

Ama peynir senin için iyi mi?

"Evet ve hayır," diyor kayıtlı diyetisyen Alexis Supan, MPH, RD. "Peynir bazı büyük faydalara sahiptir, ancak doymuş yağ ve sodyum miktarı gibi bazı olumsuzlukları da vardır."

Supan peynirin sağlığa faydalarını (ve eğer her gün yiyebilirseniz) açıklarken biraz sevimsiz olalım.

Peynirin sağlığa faydaları

Elbette, peynir mutfakta temel bir besindir, ancak vücudunuzda nasıl çalışır? Supan bazı sağlık yararlarını tartışıyor.

Dişlerinizi korumaya yardımcı olabilir

Dişlerinizi peynirle fırçalamamanız gerekirken (eyw!), peynir yemek çürükleri birkaç farklı şekilde azaltmaya yardımcı olabilir. Peyniri çiğnediğinizde ağzınızdaki tükürük akışını uyarır. Tükürük, plağı parçalamaya yardımcı olur ve şekeri uzaklaştırır.

Peynir yemek, peynirde bulunan kazein (peynirin ana proteini) ve peynir altı suyu proteini sayesinde ağzınızdaki karyojenik bakteri miktarını da azaltabilir.

Supan, "Bu, peynir yemek için beklenmedik bir avantaj" diyor. " Araştırmalar, süt ürünlerinin dişlerimize bir miktar koruma sağladığını gösteriyor."

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir

Bazı araştırmalar, peynir de dahil olmak üzere süt ürünlerinin kan basıncını düşürmeye nasıl yardımcı olabileceğini inceledi . Düşünce, anjiyotensin dönüştürücü enzimleri inhibe eden biyoaktif peptidlerin kan basıncı düzenlemesine yardımcı olduğudur.

Supan, "Bu çalışmaları biraz tereddütle alırdım" diye uyarıyor. “Peynir, kan basıncını düşüren bazı özelliklere sahip olabilir, ancak peynirin sodyum içeriği de kan basıncını yükseltecek bir şeydir. Bu yüzden tansiyonunuzu düşürme yöntemi olarak aşırıya kaçmaz veya peynir tüketmeye başlamazdım.”

Kalp hastalığı ve diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir

Brie, çedar ve mavi gibi bazı peynir türleri, süt ürünlerinde ve sığır etinde bulunan bir omega-6 yağ asidi olan konjuge linoleik asit (CLA) içerir.

CLA hakkında hala bilmediğimiz çok şey var. İlk araştırmalar , CLA'nın lipit panelinizi iyileştirmeye ve kan şekeri seviyelerinizi düşürmeye yardımcı olabileceğini gösterse de, pek çok insan çalışması yapılmadığından, CLA'nın olumsuz etkileri hakkında tartışmalar var.

Ancak araştırmalar, CLA’yı peynirden veya diğer yiyeceklerden almanın, sadece bir CLA takviyesi almaktan daha iyi olabileceğini de gösteriyor.

Supan, "CLA ve genel olarak peynir hakkında bilinmesi gereken bir şey, peynirin otla beslenen versiyonlarını yediğimizde daha fazla besin ve miktarda CLA alma eğiliminde olduğumuzdur" diyor.

Bir peynirin %100 otla beslenen sütten yapılıp yapılmadığı etiket ve ambalajda genellikle vurgulanır, yani süt ot yiyen ve sadece ot yiyen ineklerden gelir.

Sağlıklı bir bağırsağı desteklemeye yardımcı olur

Süzme peynir, provolon ve İsviçre, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu sürdürebilen veya elde etmeye yardımcı olan iyi bakteriler olan probiyotikler içeren peynir türleri arasındadır.

Supan, "Bağırsak sağlığınıza yardımcı olabilecek belirli peynirler var" diyor. "Çedar, Parmesan , Gorgonzola ve Gouda gibi seçenekler, bize biraz iyi bakteri sağlamak ve bağırsaklarımızı mutlu tutmak söz konusu olduğunda mükemmel peynirlerdir."

İyi bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.

Omega-3 yağ asitleri vücudunuzun çeşitli bölgelerine faydalı olabilir: beyniniz, kalbiniz, gözleriniz, bağışıklık sisteminiz ve sindirim sisteminiz.

Vücudunuz verimli bir şekilde doymamış yağ asitleri üretmez, bu nedenle besinleri genellikle balık gibi yiyeceklerden alırız. ABD Tarım Bakanlığı (USDA), yetişkinlerin her hafta yaklaşık 250 miligram omega-3 olan 8 ons veya daha fazla yağlı balık almasını önermektedir.

Supan, "Aslında omega-3 yağ asitleri içeren iyi miktarda peynir var" diyor. "Burada dikkat edilmesi gereken nokta, otla beslenen mandıranın bizim için biraz daha iyi olma eğiliminde olmasıdır. Ve diyetimize daha fazla omega-3 almaya çalışmak istiyoruz çünkü standart Amerikan diyeti bize çok az omega-3 alıyor."

Peki peynir sağlıklı mı?

Kalsiyum, yağ ve protein içerir ve ayrıca A, B, 12 vitaminleri, çinko ve bir riboflavin içerir. Peynir ayrıca bağışıklık sistemimize yardımcı olan bir antioksidan olan selenyum içerir.

Supan, "Pek çok insan için diyetlerindeki ana kalsiyum kaynağı peynirdir" diyor. "İnsanların bu kalsiyum ihtiyaçlarını karşılaması için harika bir yol olabilir. Aynı zamanda, insanların o sırada düşünmeyebileceği bir şey olan protein sağlar. Ama kaslarımızı güçlü ve sağlıklı tutmak için proteine ​​ihtiyacımız var.”

Ve unutmayın, kalsiyum almanın en iyi yolu besin takviyelerinden değil, beslenmenizdendir.

"Bir takviyeye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, herhangi bir takviye eklemeden önce her zaman doktorunuzla konuşmak istersiniz" diye ekliyor.

Şimdi, dezavantaj için: Peynir, kalori, doymuş yağ ve tuz bakımından yüksek ve lif bakımından düşüktür.

Supan, "Gerçekten kan basıncını izlemeye çalışan ciddi kalp sorunları olan biri, muhtemelen, doymuş yağ ve sodyum miktarı nedeniyle güvenli tarafta olmak için peyniri büyük ölçüde sınırlamalı veya atlamalıdır" diyor.

Her gün peynir yemek zararlı mı?

O halde hepimizin merak ettiği soruya gelelim: Her gün peynir yenir mi?

Her şey, diyetinizin geri kalanının nasıl göründüğüne bağlıdır.

Supan, "Diyetiniz genel olarak doymuş yağlar ve sodyum açısından çok düşükse, günde iki ila üç ons peynir tüketmek güvenli olabilir" diyor. "Sağlıklı beslenmeye çalışıyorsanız veya herhangi bir kalp endişeniz varsa, günde bir ons yüksek kaliteli peynire, hatta belki de haftada birkaç kez bundan daha azına bağlı kalmaya çalışırdım."

Hamileyseniz, doktorlar yumuşak peynir yememenizi tavsiye ediyor, çünkü bu çeşitlerin pastörize edilmemiş olma ve listeria içerme olasılığı çok düşük olabilir. Ve eğer laktoz intoleransınız varsa, Muenster ve Parmesan gibi bazı peynirlerde daha düşük miktarda laktoz bulunur.

Supan, "Ama laktoz intoleransınız varsa, ne kadar peynir yediğinizi sınırlamaya çalışmak gerçekten en iyisidir" diyor. “Fazlasına sahip olmak bağırsağınıza zarar verebilir.”

Peki, olumsuz tarafları tarttığınızda, peynir tüm abartıya değer mi?

Supan, "Peynir kesin faydalara sahiptir" diyor. “Bazı olumsuzluklar nedeniyle yediğiniz peynir miktarı konusunda dikkatli olmanız gerekirken, ölçülü bir şekilde peynir tüketmek kesinlikle uygundur.”