Pirinç fiyatlarına son 2 ayda yüzde 30 zam

TAKİP ET

Pirinç fiyatlarına son 2 ay içinde yapılan zamlar şaşırttı. Sofraların vazgeçilmezi pirincin fiyatlarına son 2 ayda %30 zam yapıldı. Zam sebebinin ise çiftçilerin daha yüksek fiyat beklentisine girmesi ve ellerinde olan ürünü satmaması olarak gösterildi.

Reklam
Reklam

Pirinç fiyatları, çeltik rekoltesinde herhangi bir kayıp olmamasına rağmen son 2 ay içinde %30 zamlandı. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılan Açıklama ile Çeltikçi taban fiyatının %200'ün üzerinde artması sonucu üreticilerde yüksek fiyat beklentisi oluştu. Bunun üzerine üreticiler serbest piyasada fiyat artışı beklentisine girdi ve ağrısı kusmaya başladı.

Arz sıkıntısı fiyat artışı getirdi

Üreticinin fiyat artışı beklentisi ne girmesi ile birlikte Art sıkıntısı ortaya çıktı. Bu durumda da işlenmemiş Natural pirinç fiyatı şu anda %30 zamlı olarak satılmaya başlandı. Natural baldo pirinç fiyatında son 2 ay içinde büyük artış görülürken fiyatlar 32 liraya kadar yükseldi. Osmancık pirinç Fiyatları 15,5 liraya yükselirken buna çeşidinde ise yüzde 23.6 fiyat artışı oldu.

Çiftçi Elindeki ürünü satmak istemiyor

Sektör temsilciliklerinden alınan bilgiye göre şu anda Çiftçiler ellerimde pirinç olmasına rağmen Elindeki ürünü satmak istemiyor. Üstelik serbest piyasada çeltik fiyatları TMO’nun açıkladığı fiyatının 2 ila 3 lira üzerinde. Buna rağmen üreticiler ürün satmadığı için fiyatlar artmaya devam ediyor.