Plakadan araç sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır? Ücretsiz plaka sorgulama işlemi

TAKİP ET

Plaka aracılığı ile araca ilişkin hangi bilgilerin sorgulanabildiği araç sahipleri tarafından merak ediliyor. Bunun yanı sıra sorgulama işleminin ücretsiz olup olmadığı da merak ediliyor. Biz de bu haberimizde sizlere konuya ilişkin detaylardan bahsettik. Plakadan araç sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır? Ücretsiz plaka sorgulama işlemi...

Reklam
Reklam

Plaka aracılığı ile araç sorgulama işlemi birçok kişi tarafından araştırılıyor. Bu işlem sayesinde araca ilişkin hangi bilgilerin elde edilebildiği merak konusu oldu. Peki plaka ile hasar sorgulama işlemi nasıl yapılır? Plaka ile araç sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte konuya ilişkin detaylar...

2022 yılında plaka ile araç hasar sorgulama işlemi ücretsiz nasıl yapılır?

Tramer sorgulama olarak bilinen ve yeni adı ile plaka sorgulama işlemi, aracın geçmişte yaşadığı tüm hasarların kayıtlarının, değişen parçalarını ya da boya gibi bilgilerini öğrenmek için kullanılan bir sistemdir. Araç plaka sorgulama işlemi ücretsiz veya ücretli olarak yapılabilir.

2022 plaka ile araç sorgulama nasıl yapılır?

Plakadan araç sorgulama işlemi 5 farklı şekilde yapılmaktadır. Bu sorgulama şekilleri şunlardır:

SMS (5664)

E-Devlet

Sigortam360

Çağrı Merkezi

PTT

SMS aracılığı ile hasar kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?

En sık kullanılan sorgulama işlemlerinden biri olan SMS, günümüzde ücretli bir şekilde kullanılmaktadır. Devlet destekli oluşturulan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) olarak bilinen kurum tarafından sağlanan bir hizmettir. Plaka sorgulama numarası ise 5664'tür.

Araç hasar kaydı sorgulama yapmak isteyen herhangi bir kişi 5664 numaralı servise SMS atarak işlem gerçekleştirebilir. SMS yöntemi plaka sorgulama işlemlerinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Sorgulama yapmak için öncelikle aracınızın plakasını yazıp daha sonra 5664'e göndermelisiniz.

SMS yolu ile plaka araç hasar kaydı sorgulama işlemi bu yıl 15 TL'lik bir ücrete sahiptir. Belirtilen bu ücret bütün operatörlerde aynıdır.

SMS ile araç hasar kaydı sorgulama işlemi basit olduğu gibi dakikalar içerisinde halledilebilecek bir işlemdir. Bu işlem sayesinde üçüncü şahıslara gerek duyulmadan sadece telefon aracılığı ile aracın hasar bilgilerine ulaşılabilir. Bu servis, Turkcell, Türk Telekom Vodafone gibi operatörler ortaklığı ile oluşturulmuştur.

Bu plakadan hasar kaydı sorgulama yöntemi ortak bir uygulama olup tüm GSM operatörleri tarafından rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bu yöntem sayesinde plakası sorgulanacak olan araca dair tüm bilgilere rahatlıkla ulaşılabilir.

Araç hasar geçmişi

Yukarıda bahsettiğimiz SMS sistemi bir aracın önceden karıştığı kazaları, kaza tarihlerini, kaza nedenini ve kaza sonucunda ortaya çıkan hasar tutarına öğrenmek için de kullanılmaktadır. Bu bilgileri öğrenmek için şu işlemler yapılmalıdır:

- Plakayı yazın.

- Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone operatörlerinden herhangi birinden 5664’e mesaj atın.

- Araç plakası sorgulama yaparken plaka değişse bile aracın hasar kaydı anında SMS olarak cebinize iletilecektir. 

Hasar kaydı sorgulama SMS örneği: “34FB055 yaz 5664'e gönder” şeklindedir.

Şasi no sorgulama yapmak için; “HASAR boşluk Şasi No” yazıp 5664’e göndermeniz gerekir.

Araç detay bilgisi

Yukarıda bahsedilen SMS yöntemi ile aracın kaskolu olup olmadığı, ne kadar gün kaskosuz oldu, son sahibinin kim olduğu bir gün trafiğe çıkış bilgileri ve diğer muayene bilgileri için ve kullanılabilmektedir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için ise kişiler telefonlarının SMS bölümünden "DETAY boşluk PLAKA" yazdıktan sonra 5664'e SMS atmalıdır.

Örnek: “DETAY 34FB055” yaz 5664'e gönderin.

Eğer Şase No sorgulama yapmak isterseniz; “DETAY boşluk Şasi No” yazıp 5664 e gönderin.

Hasar kaydı sorgulama SMS ücreti 15 TL’dir.

Değişen parça bilgileri

Kişiler SMS yolu ile aracın değişen parçalarını olup olmadığını da öğrenebilir. Bunu öğrenmek için ise "PARÇA boşluk PLAKA" yazarak 5664'e SMS gönderebilirler.

E-devlet aracılığı ile plakadan ücretsiz araç sorgulama

Araç hasar sorgulama işlemi yapmak isteyen bireyler bunu e-devlet üzerinden de ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilirler. Lakin bu durum 2022 yılı itibari ile değişmiştir. Değişiklik sonrasında bu işlem şahıslar için kaldırılarak yalnızca tüzel kişiler ve şirket sahipleri için kullanıma açılmıştır. Şirket sahibi ya da sorumlu bir kişi iseniz e-devlet üzerinden plaka sorgulama işlemini aşağıdaki adımları takip ederek gerçekleştirebilirsiniz.

Öncelikle turkiye.gov.tr/plaka-sorgulama sitesine girin.

“Kurumlar” bölümüne tıklayın.

Sırayla “S Harfi – Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi – Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama (Tüzel Kişi)” yolunu izleyin.

Sisteme giriş yapın.

Aracın plakasını yazın ve “Sorgula” butonuna basın.

Birkaç saniye sonra araç bilgisi sorgulama bölümü içerisinde sonuçlar ekranda görüntülenecektir.

Bunun yanı sıra bu işlemi telefonumuza e-devlet uygulamasını yükleyerek de gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz kaza sorgulama işlemi gibi aramalarda mobil uygulama üzerinden oldukça rahat bir şekilde yapılmaktadır. Eğer ki birden çok aracınız var ise bu araçların plakalarını teker teker girerek aramalarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Sigortam360 aracılığı ile plakadan araç hasar sorgulama

Plakadan araç hasar sorgulama işlemini yapmak için bir diğer yöntem ise sigortam360 sistemini kullanmaktır. Bu sistemi kullanmak için her bir sorguda 14 TL ücret ödenmesi gerekmektedir. Plaka ile araç sorgulama servislerinin tamamını Sigorta Bilgi Merkezi altyapısını kullanmaktadır.

Bu sistem üzerinden hasar kaydı sorgulamak için şu adımları takip etmeniz gerekmektedir:

Öncelikle Plaka ile hasar sorgulama sigortam360 adresine girin.

Plakanızı yazın ve “Hemen Sorgula” butonuna basın.

Önceden üyelik açtıysanız giriş bilgilerinizle sisteme giriş yapın. Üye olmadıysanız sitenin yönlendirmelerini takip ederek sistemde bir üyelik açın.

Sorgulama seçenekleri arasından “Hasar Sorgulama” bölümüne tıklayın.

Açılan ekrandan “Plaka İle Sorgula” ya da “Şasi Numarası ile Sorgula” seçeneklerinden birisine tıklayın.

Yaptığınız seçime göre ekrandaki kutucuğa plakanızı ya da şasi numarasınız yazıp arama butonuna basın.

Alacağınız hizmet için ödemenizi yapmanız gerekir. Ödeme şeklini seçin ve ödemenizi gerçekleştirin.

Birkaç saniye içinde araç hasar kaydı sonuçları görüntülenecektir.

Çağrı merkezi aracılığı ile araç hasar sorgulama işlemi

Kişiler plakadan araç sorgulama işlemini çağrı merkezi ile de yapabilmektedir. Bunun için 11890 numaralı Alo Hasar Çağrı Merkezi telefonunu arayarak plaka sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Bu işlem esnasında dakika başına 7 TL ücret alınmaktadır. Belirtilen bu ücret bütün operatörlerde aynıdır.

PTT aracılığı ile hasar sorgulama

Plakadan hasar sorgulama işlemi PTT aracılığı ile de gerçekleştirilmektedir. PTT üzerinden araç sorgulama işlemi yapmak için şu adımları takip etmelisiniz:

Öncelikle PTT araç hasar sorgulama adresine girin.

Araç hasar kaydı sorgulama sayfası açılacaktır.

Bu sayfadaki formda “Hasar Sorgulama” hizmetini göreceksiniz.

“Plaka no” ile ya da “şase no ile hasar sorgulama” seçeneklerinden birine tıklayın.

Plakadan araç hasar sorgulama için plaka numaranızı girin ya da şaşi numarası sorgulama için aracın şasi numarasını yazın.

“İleri” butonuna basın.

Ödeme yapmak için kart bilgilerinizi girin. (Kart üstündeki ad ve soyadı, kart numarası, kartın son kullanma tarihi ve CVC kodu)

Tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde yazdıktan sonra “Açık Rıza Metni” ve “Gizlilik Politikası”nı okuduğunuza dair kutucuğa işaret koyun.

“Ben Robot Değilim” kısmını işaretleyin.

Son olarak “İleri” butonuna basın ve ödemenizi tamamlayın.

Ödeme gerçekleştirildikten birkaç dakika sonra verdiğiniz mail adresinize hasara ilişkin bilgiler gönderilir.

plaka sorgulama plakadan hasar sorgulama hasar sorgulama