Popüler cilt bakımı içeriklerini anlama

TAKİP ET

Herhangi bir süpermarkete veya anne-baba dükkanına gidin ve raflardaki çok miktarda cilt bakım ürünü karşısında kendinizi bunalmış bulabilirsiniz. İster ilk kez bir cilt bakım rejimine yeni başlıyor olun, ister uzun süreli bir kullanıcı olun, en popüler ürünlerinizde hangi belirli bileşenlerin ne işe yaradığını bilmek faydalı olabilir.

Reklam
Reklam

Belirli bir cilt rahatsızlığında size yardımcı olacak bir şey arıyorsanız, cilt bakım ürünlerinizde neler olduğunu bilmek önemli bilgiler olabilir. Dermatolog Wilma Bergfeld, bize en popüler cilt bakım bileşenlerinden bazılarını, ne yaptıklarını ve nasıl çalıştıklarını anlatıyor.

ALFA-HİDROKSİ ASİTLER (AHA)

Alfa hidroksi asitler veya AHA (glikolik, laktik, tartarik ve sitrik asitler) içeren tezgah üstü cilt bakım ürünleri son yıllarda giderek daha popüler hale geldi. Alfa-hidroksi asitli kremler ve losyonlar ince çizgiler ve kırışıklıklar, düzensiz pigmentasyon  ve yaşlılık lekelerine yardımcı olabilir . Ayrıca genişlemiş gözenekleri küçültmeye yardımcı olabilir. Alfa-hidroksi asitlerin yan etkileri arasında hafif tahriş ve güneş hassasiyeti bulunur.

Dr. Bergfeld, “Yanmayı önlemek için her gün sabah güneş kremi sürmelisiniz” diyor.

Cilt tahrişini önlemeye yardımcı olmak için maksimum %10 ila %15 AHA konsantrasyonuna sahip bir ürünle başlayın. Cildinizin buna alışması için, cilt bakım ürününü sadece gün aşırı uygulamalı, yavaş yavaş günlük uygulamaya geçmelisiniz.

GLİKOLİK ASİT

Bu AHA, cildinizin pul pul dökülmesine ve kolajen üretimini (bağ dokusunu güçlendiren protein) artırmaya yardımcı olur. Sadece gözeneklerinizi temizlemeye ve ince kırışıklıkları yumuşatmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda cildinizi nemlendirmeye de yardımcı olabilir. Bu bileşene sahip kremler ve losyonlar genellikle egzamayı iyileştirmeye yardımcı olurken, bu bileşeni kullanan temizleyiciler siyah noktalara yardımcı olabilir.

LAKTİK ASİT

Bu AHA, kas hücrelerinde ve kırmızı kan hücrelerinde üretilir. Glikolik asit gibi, ayak peelingi gibi bu bileşene sahip ürünler pul pul dökülmesine yardımcı olurken diğerleri cildinizi nemlendirmeye yardımcı olabilir.

BETA HİDROKSİ ASİTLER (SALİSİLİK ASİT)

Salisilik asit ölü cildi temizler ve güneşten zarar görmüş cildin dokusunu ve rengini iyileştirebilir. Yağ yüklü saç folikülü açıklıklarına nüfuz eder ve sonuç olarak sivilcelere de yardımcı olur. Salisilik asit içeren birçok cilt bakım ürünü mevcuttur. Bazıları reçetesiz satılırken, diğerleri doktor reçetesine ihtiyaç duyar.

Dr. Bergfeld, “Birçok durumda salisilik asit, alfa-hidroksi asitler içeren cilt bakım ürünlerinden daha az tahriş edici olabilir” diye açıklıyor. “Ancak cilt dokusunda ve renginde benzer bir iyileşme sağlıyorlar.”

HİDROKİNON

Hidrokinon içeren cilt bakım ürünlerine genellikle ağartıcı kremler veya renk açıcı maddeler denir. Bu cilt bakım ürünleri, hamilelik  veya  hormon tedavisine bağlı yaşlılık lekeleri ve koyu lekeler ( melazma veya kloazma )  gibi hiperpigmentasyonu hafifletmek için kullanılır. AMBI® Fade Cream gibi tezgah üstü cilt bakım ürünleri hidrokinon içerir.

Dr. Bergfeld, “Cildiniz reçetesiz satılan tedavilere yanıt vermiyorsa, doktorunuz daha yüksek konsantrasyonda hidrokinon içeren bir krem ​​de reçete edebilir” diyor.

Hidrokinon bazen güneş kremi ile birleştirilir, çünkü güneşe maruz kalmak ciltte hiperpigmentasyona neden olur. Bazı kişilerin alerjisi olduğu için hidrokinon içeren ürünleri küçük bir alanda test etmek en iyisidir. Hidrokinona alerjiniz varsa, bunun yerine kojik asit içeren ürünlerin kullanımından faydalanabilirsiniz.

KOJİK ASİT

Kojik asit ayrıca pigment sorunlarının ve yaşlılık lekelerinin tedavisi için de bir çaredir. 1989'da keşfedilen kojik asit, hidrokinona benzer şekilde çalışır. Kojik asit bir mantardan elde edilir ve araştırmalar, melanin (kahverengi pigment) üretimini yavaşlatan bir aydınlatma maddesi olarak etkili olduğunu göstermiştir . Sürekli kullanımda kojik asit cildinizi güneş yanığına karşı daha duyarlı hale getirebilir.

RETİNOL

Akne ve sivilce izlerini, benekli pigmentasyonu, ince çizgileri ve kırışıklıkları, cilt dokusunu, cilt tonunu ve rengini ve cildinizin nem seviyesini iyileştirmek için retinole bakın.

Retinol, A vitamininden elde edilir ve birçok tezgah üstü “yaşlanma karşıtı” cilt bakım ürününde bulunur. Retin-A® ve Renova® kremlerinin aktif maddesi olan tretinoin, retinolün daha güçlü bir versiyonudur. Cildiniz Retin-A'yı kullanamayacak kadar hassassa, reçetesiz satılan retinol mükemmel bir alternatiftir.

Dr. Bergfeld, “A Vitamini, cildinizin alt katmanlarına girecek kadar küçük bir moleküler yapıya sahiptir, burada cildinizin esnekliğini güçlendiren bir protein olan kolajen ve elastini bulur ve güçlendirir” diye açıklıyor.

L-ASKORBİK ASİT (C VİTAMİNİ)

Bu, cilt bakım ürünlerinizde aramanız gereken tek C vitamini şeklidir.

Dr. Bergfeld, “Bugün piyasada magnezyum askorbil fosfat veya askorbil palmitat gibi C vitamini türevlerini içerik olarak sunan birçok cilt bakım ürünü var” diyor. "Ancak L-askorbik asit, cilt bakım ürünlerinde C vitamininin tek yararlı şeklidir."

Yaş ve güneşe maruz kalma ile cildinizdeki kolajen sentezi azalır ve kırışıklıklara yol açar. C vitamini, kolajen sentezini uyardığı, ince çizgileri, yara izlerini ve kırışıklıkları en aza indirdiği kanıtlanmış tek antioksidandır. Ayrıca güneşten zarar görmüş cildin görünümünü iyileştirebilir. C vitamini içeren kremlerin ilk kullanımı batma veya kızarıklığa neden olabilir, ancak bu yan etkiler genellikle sürekli kullanımla ortadan kalkar.

HİYALÜRONİK ASİT

Bu maddeyi içeren cilt bakım ürünleri, etkili penetrasyona yardımcı olmak için genellikle C vitamini ürünleriyle birlikte kullanılır. Hyaluronik asit (aynı zamanda bir glikozaminoglikan olarak da bilinir), yaşlanmayı "tersine çevirme" veya durdurma yeteneği ile lanse edilir. Haberlerde hyaluronik asidin "gençlik pınarının anahtarı" olduğunu duymuş olabilirsiniz. Bunun nedeni, maddenin insanlarda ve hayvanlarda doğal olarak (ve oldukça bol miktarda) bulunması ve genç deride, diğer dokularda ve eklem sıvısında bulunmasıdır.

Dr. Bergfeld, “Hyaluronik asit vücudunuzun bağ dokularının bir bileşenidir ve bu dokuları yumuşattığı ve yağladığı bilinmektedir” diyor. “Ancak yaşlandıkça, doğanın güçleri hyaluronik asidi yok eder. Kötü beslenme ve sigara içmek de vücudunuzun hyaluronik asit seviyesini zamanla etkileyebilir.

NİASİNAMİD (B3 VİTAMİNİ)

Niasinamid, keratin oluşturmaya ve cildinizi sağlam ve sağlıklı tutmaya yardımcı olan bir B3 vitamini şeklidir. Nemi korumaya ve cilt kızarmasını durdurmaya yardımcı olabilir. Rosacea'nız varsa, bu bileşenli yüz maskeleri kızarıklığı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.

DİMETİKON

Bu silikon bazlı bileşen, nemlendiricilerde en yaygın ikinci bileşendir. Kuru ciltle uğraşıyorsanız, özellikle kış aylarında bu bileşene sahip nemlendiriciler faydalı olabilir. Bu toksik olmayan bileşen, yara dokusuna yardımcı olabilir ve cildinizin inanılmaz derecede yumuşak hissetmesini sağlar.

Ayrıca saçınızı kırılmaya karşı korumaya ve foliküllerinizde kaygan, pürüzsüz bir his yaratmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, bu bileşeni saç ürünlerinde elektriklenmeyi ve bölünmüş uçları azaltmaya yardımcı olacak şekilde bulacaksınız. Ancak ağır olduğunu ve hızlı bir şekilde biriktiğini, bazen suyun köklerinize girmesini engellediğini unutmamak önemlidir. Dimetikonlu bir ürün kullanıyorsanız, birikintileri temizlemeye yardımcı olması için haftada bir arındırıcı şampuan kullanmak isteyeceksiniz.

BAKIR PEPTİT

Bakır peptit, yalnızca 1997'den beri piyasada olmasına rağmen, genellikle en etkili cilt yenileme ürünü olarak anılır. Bu bileşen, kolajen ve elastin üretimini teşvik eder, bir antioksidan görevi görür ve hyaluronik asit gibi glikozaminoglikanların üretimini teşvik eder. Ayrıca cildi sıkılaştırarak, pürüzsüzleştirerek ve yumuşatarak vücudunuzun doğal doku oluşturma süreçlerinin faydalarını artırır ve bunu diğer yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerinin çoğundan daha kısa sürede yapar.

GLİSERİN

Bu doğal nemlendirici bileşen, kuru veya çatlamış cildi onarmaya yardımcı olur. Bunu bir dizi dudak balsamı veya yüz kreminde bulacaksınız. Bu, siyah nokta, sivilce ve akneyi azaltmaya yardımcı olabilecek yağlı ciltler için harika bir bileşendir. Nemi hapsetme özelliğinden dolayı günün sonunda cildinizin nemli kalması için gliserinli ürünler kullanmaktan faydalanabilirsiniz.