Probiyotikler vajinal sağlık için faydalı

TAKİP ET

Turşu, yoğurt veya lahana turşusu gibi gıdalarda veya ek olarak bulunsun, probiyotikler bağırsak sağlığına yardımcı olur. Canlı mikroorganizmalar, probiyotikler yutulduğunda bağırsaklarınızda hayatta kalır ve doğal olarak sahip olduğumuz iyi bakterilerden daha fazlasını sağlar.

Reklam
Reklam

Fakat aynı probiyotiklerin vajinanızın sağlığına yardımcı olması mümkün mü? Ob/Gyn Oluwatosin Goje, araştırmanın umut verici olduğunu söylüyor.

Dr. Goje, "Birçok  Lactobacillus  suşu probiyotik özelliklere sahiptir ve birkaç çalışma Lactobacillus'un vajinal ve servikal epitel hücrelerine yapışma yeteneğini göstermektedir  " diye açıklıyor. "Çok sayıda  Lactobacillus  suşunun, vajinal ve idrar yollarının bakteriyel enfeksiyonlarından sorumlu ana patojenlere karşı aktif olduğu gösterilmiştir.

Vajinal sağlığa yardımcı olabilecek bazı Lactobacillus türleri şunlardır:

Lactobacillus  acidophilus .
Lactobacillus  rhamnosus.
Lactobacillus  gasseri.
Lactobacillus  gevrek.
Lactobacillus jensenii.
Lactobacillus  reuteri.
Dr. Goje, probiyotikler ve vajinal sağlıkla ilgili araştırmaları açıklıyor.
 

Mikrobiyomlarla ilgili vajinal endişeler


İnsan vücudunda yaklaşık 100 trilyon mikrop bulunduğu ve bunların birçoğunun bağırsaklarımızda bulunduğu tahmin edilmektedir.

Ama aynı zamanda vajinanızın içinde yaşayan 50'den fazla farklı mikrop vardır. Dr. Goje, araştırmacıların bağırsak mikrobiyomu ile vajinal mikrobiyom arasındaki bağlantıyı yeni yeni araştırmaya başladıklarını söylüyor.

“Bağırsak ve vajina mikrobiyotası arasında 'karışma' olasılığı var; ancak, ilişkiyi anlamak için hala daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var” diye devam ediyor. "Bağırsaktan vajinaya bakteri suşu transferi bir laboratuarda belirtilmiştir. Ancak vajinal sağlığı bağırsak sağlığıyla dengeleyip dengeleyemeyeceğimiz sorusu hala deneysel.”

Vajinal dengesizlikler bakteriyel vajinoza ve maya enfeksiyonlarına yol açabilir.

Bu dengesizliklere şunlar neden olabilir:

Korunmasız seks yapmak.
Hormonlardaki değişiklikler.
Adet döngüsüne sahip olmak.
Kötü hijyen.
Bakteriyel vajinoz
Yaygın bir vajinal enfeksiyon olan bakteriyel vajinozis (BV) , vajinanızda yaşayan normal bakterilerin aşırı büyümesiyle bakteri dengesizliğine ve vajinal pH'da değişikliklere neden olur.
Belirtiler şunları içerebilir:
Kirli beyaz, gri veya yeşilimsi renkli vajinal akıntı.
"Balık" kokan akıntı.

Seksten sonra veya adet döngüsü sırasında daha güçlü olan "balık" kokusu.

Bazı kişilerde BV tedavi olmaksızın geçer. Ancak diğerlerinde bu enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotik gerekebilir.

Araştırmalar, Lactobacilluscripatus gibi probiyotiklerin alınmasının BV'yi tedavi edebileceğini ve hatta önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Dr. Goje, "BV'nin topikal bir antibiyotikle tedavisinden sonra vajinal Lactobacilluscripatus uygulaması, probiyotiğin son dozundan sonra üç ay boyunca nüksü azalttı" diyor.

Maya enfeksiyonları


Vajinal mantar enfeksiyonu, vajinanızın şiştiği, ağrılı olduğu ve akıntıya neden olduğu bir vajinit türüdür. Vajinal mantar enfeksiyonları, her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde 1 milyondan fazla kişinin başına gelir.

Belirtiler şunları içerebilir:

Vajina ve vulvada kaşıntı hissi.
Süzme peynir kıvamında kalın, beyaz bir vajinal akıntı.
Vajina ve vulvada kızarıklık ve şişlik.
Vulvanızın derisinde küçük kesikler veya küçük çatlaklar.
İdrar yaparken yanma hissi.

Vajinal mantar enfeksiyonu geleneksel olarak mantar önleyici bir ilaçla tedavi edilir. Bu ilaç türü, özellikle vücudunuzdaki aşırı maya büyümeleriyle mücadele etmek için kullanılır.

Ancak , maya enfeksiyonları söz konusu olduğunda Lactobacillus rhamnosus da yardımcı olabilir. Probiyotik, insan vücudundaki asidik koşullarda hayatta kalabilir ve bu da uzun vadeli faydalar sağlar.

Dr. Goje, “ En çok araştırılan probiyotik olan Lactobacillus rhamnosus'un maya enfeksiyonunun önlenmesinde faydalı olduğu bulundu” diye açıklıyor. “ Araştırmalar Lactobacillus rhamnosus'un vajinadaki bakteri ve mayayı öldürdüğünü gösteriyor. BV, maya vajiniti veya idrar yolu enfeksiyonu (İYE) öyküsü olan kişilerde ürogenital florayı eski haline getirebilir.”

Bir protein ve bağışıklık sistemimizin başlıca antimikrobiyal bileşenlerinden biri olan laktoferrinin vajinadaki bakterileri öldürdüğü bulunmuştur. Oral veya vajinal Lactobacillus içeren veya içermeyen oral laktoferrin kombinasyonu vajinanızdaki dengeyi yeniden sağlayabilir ve sık görülen enfeksiyonları önleyebilir.
 

pH dengesi için probiyotiklere ihtiyacım var mı?


İnsan vücudunun farklı bölgeleri, kanınız, cildiniz ve üreme sisteminiz de dahil olmak üzere kendi pH dengesine sahiptir.

Vajinanızın pH'ını dengelemeye yardımcı olduğunu iddia eden ürünler görmüş olabilirsiniz. Vajinal pH dengesi endişelenmeniz gereken bir şey mi?

Vajinal pH seviyeleriniz enfeksiyonları önlemede, sağlıklı gebelikleri ve hormonal değişiklikleri desteklemede rol oynar.

Bir maddenin ne kadar asidik olduğu 0'dan 14'e kadardır. 7'den düşük bir pH asidik olarak kabul edilir ve 7'den büyük bir pH baziktir. Normal bir vajinal pH'ın 4,5'in üzerinde tutulması, dengeli bir vajinal ortamın sağlanmasına ve tekrarlayan BV'nin önlenmesine yardımcı olabilir.

Probiyotiklere yönelmek vajinal pH dengenize yardımcı olabilir.

Dr. Goje, "Probiyotiklerde bulunan probiyotikler veya laktobasil, daha sonra hidrojen peroksit üreten laktik asit üretir" diyor. "Hidrojen peroksit üretimi, patojenlere karşı savunma oluşturarak sağlıklı bir vajinaya katkıda bulunur."
 

Genel sağlığı geliştirmek için aranacak suşlar


Yaklaşık 500 farklı probiyotik türü vardır. Vajinanızın genel sağlığını geliştirmek söz konusu olduğunda, insanlar üzerinde yapılan deneylerde vajinal sağlık için faydalı olduğu gösterilen Lactobacilluscripatus ve  Lactobacillus  rhamnosus probiyotiklerini aramak istersiniz.

Lactobacillus gevrek. Bu suş, vajinal mikrobiyotada bulunan baskın olanlardan biridir ve hidrojen peroksit üretir. Lactobacilluscripatus ek olarak mevcuttur.

Lactobacillus rhamnosus. Bu suş tipik olarak bağırsaklarınızda bulunur ve bir enzim olan laktaz üretir. Laktaz, şeker laktozu laktik aside parçalayabilir. Lactobacillus rhamnosus ek olarak mevcuttur, ancak yoğurt, peynir, süt ve diğer süt ürünleri gibi gıdalara da eklenir.

Dr. Goje, "Etiketleri okumanızı ve probiyotikteki diğer Lactobacillus'lar arasında Lactobacillus crispatus ve/veya Lactobacillus rhamnosus olduğunu doğrulamanızı tavsiye ederim " diyor. "Probiyotikler, çeşitli Lactobacillus'un bir kombinasyonu olarak gelir. Bazılarında laktoferrin bulunur ve İYE önlemeyi hedefleyenlerde kızılcık özleri olabilir.”

Probiyotiklerin herhangi bir yan etkisi olmasa da, belirtilen takviyeleri aldığınızdan emin olun. İlaçları ve probiyotik takviyeleri denedikten sonra bile tekrarlayan BV ve maya enfeksiyonlarınız varsa, doktorunuzu görmeniz önemlidir.