Profesyonel CV'de Mutlaka Olması Gereken Detaylar!

TAKİP ET

İş başvurularında etkili olabilmek ve karşıdaki kişiyi etkileyebilmek için hazırlanan CV'nin etkileyici olması önemlidir.

Reklam
Reklam

Eğitimini tamamlayarak iş hayatına atılacak olan herkesin ilk deneyim ettiği iş CV hazırlamaktır. İş başvurularında etkili olabilmek ve karşıdaki kişiyi etkileyebilmek için hazırlanan CV’nin etkileyici olması önemlidir. Profesyonel CV’lerde yer alacak olan bilgileri dengeli olmalıdır. Yazılması gereken bölümlerle ilgili ne çok uzun ne de çok kısa açıklamalar yapılmamalıdır. CV, iş başvurularında sizi tanıtan ilk sunumdur. İş başvurusu yapılacak olan şirkete göre şekillendirilebilir ve doğru bilgilere yer vermek gerekir. Profesyonel CV’de mutlaka olması gereken detaylarla ilgili araştırmalar yaparak eksiksiz olmasını sağlayabilirsiniz. Yazımızda cv nasıl hazırlanır sorusuna detaylı yanıtlar bulabileceksiniz.

CV’de Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?

İş deneyimi olmayan kişiler, CV hazırlayacakları zaman hangi bilgileri yazacakları konusunda kararsız kalabiliyor. Günümüzde internet üzerinden çeşitli sektörlere göre CV örnekleri bulunabiliyor. Profesyonel olarak hazırlanmış CV’ler iş görüşmesi öncesi şirketin sizin hakkınızda kısa bilgilere sahip olmasını sağlar. CV’de olması gereken bilgiler şunlardır.

Kimlik bilgileri,

Eğitim bilgileri,

İş deneyimleri,

Uzmanlık alanları,

Kurs ve Seminerler,

İlgi alanları,

Referanslar,

Yabancı dil ve bilgisayar bilgileri,

Kariyer hedefi,CV hazırlarken bu başlıklar altına yazacak bilgileriniz varsa bölümlere yer vermelisiniz. Yazılacak bilgi olmayan bölümler oluşturulmamalıdır.

CV’de Olması Geren Kimlik Bilgileri

Profesyonen CV’de olması gereken kimlik bilgileri detayları, hakkınızda yapılacak olan ilk sunum açısından önemlidir. Kimlik bilgileri bölümünde, ad – soyad, doğum tarihi, cinsiyet, medeni durum, uyruk, askerlik durumu, sürücü belgesi gibi bilgeler mutlaka yer almalıdır. Kimlik bilgileriniz, şirketlerin iş görüşmesi öncesi sizin hakkınızda araştırma yapmasını ve iş pozisyonuna göre planlar oluşturmalarını sağlayacaktır. Erkek adaylar için askerlik durumu ve sürücü belgesi bilgileri, işe alım için önemli bilgilerdendir.

Eğitim Bilgileri Kronolojisi

İş başvurusu yaptığınız sektör ve işletmelere göre eğitim bilgileri büyük önem taşıyabilir. CV hazırlarken mutlaka olması gereken bilgilerden birisi de eğitim bilgileridir. CV’ye eğitim bilgileri, mezun olunan okul ve programlara göre ters kronoloji şeklinde sırayla yazılmalıdır. Eğitim bilgileri iş deneyimleri altına en son mezun olunan okuldan başlanarak yazılır. Eğitim bilgilerinin yanına, o alanla ilgili elde ettiğiniz başarılar, dereceler ve not ortalamalarını belirtebilirsiniz.

İş ve Staj Deneyimleri

Profesyonel CV’lerde ilk önce kişinin iş deneyimlerinin neler olduğuna bakılır. CV’lerde mutlaka olması gereken detaylar iş ve staj deneyimleridir. Tüm deneyimlerle ilgili kısa açıklayıcı bilgilere yer verilmelidir. En son çalışılan yerden başlanır ve ters kronoloji sistemi ile sırayla tüm iş deneyimleri yazılır. İş deneyimleri bölümüne, çalışan alanlarda alınan sorumluklar, yapılan işler ve pozisyonlar liste halinde yazılmalıdır. İş deneyimlerinde, başarıların detaylı olarak vurgulanması önemlidir. Sektördeki başka kişilerin özgeçmiş örnekleri incelemesini yapmak da cv hazırlarken size ciddi bilgi sağlayacaktır.

Referanslarınız

İş başvuruları değerlendirilirken ve mülakatlar yapılırken CV’de yazan referansların kimler olduğuna dikkat edilir. Profesyonel olarak hazırlanan CV’lerde referanslar, daha önceden çalışılan yerlerdeki sizden üst kademede bulunan yönetici konumundaki kişiler olur. Referanslarını belirtirken, kendileri ile iletişim kurulabilecek telefon numarası ve mail adresi bilgilerini de yazmalısınız. Yeni mezun olanlar, CV’lerine referans olarak hocalarını ya da staj dönemindeki yöneticilerini yazabilir. Profesyonel CV hazırlamaya çalışanlar, yazacakları referansları ile önceden görüşür ve kendilerini referans göstermek istediklerini belirtir. Referans gösterilmeyi kabul eden kişiler yazılmalıdır.