Psikoteknik belgesi olmayan sürücülere hangi ceza kesilecek?

TAKİP ET

İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle yürürlüğe girmiş olan mecburi psikoteknik belgesini, her araç sürücüsünün alması gerekmektedir. Psikoteknik belgesini almayan sürücülere ceza kesileceği için psikoteknik belgesi bulunmayan araç sürücüleri ne kadar ceza verileceğini araştırmaya başladı. Peki psikoteknik belgesi olmayan sürücülere hangi ceza kesilecek? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeyle yürürlüğe girmiş olan mecburi psikoteknik belgesini, her araç sürücüsünün alması gerekmektedir. Psikoteknik belgesini almayan sürücülere ceza kesileceği için psikoteknik belgesi bulunmayan araç sürücüleri ne kadar ceza verileceğini araştırmaya başladı. Ülkemizde 6,5 milyon ticari araç ve 8 milyon ise ticari araç sürücüsü bulunmaktadır. Psikoteknik testi, İnsan unsurundan kaynaklı trafik kazalarını en aza düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza ve hız kontrolü gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanmaktadır. Ülkemizde yaşanan trafik kazaların %96’sı sürücü hatalarından kaynaklanması psikoteknik testinin önemini anlatmaktadır. 2020 yılında 177 bin 867 ölümlü kazanın %88,3’ü sürücü kusuru olarak kayıtlara geçmiştir bu yüzden psikoteknik testi yaptırmak hayati bir öneme sahiptir. 

Psikoteknik testi her alanda karşımıza çıkacak
Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, bütün ticari araç kullanan sürücülerin kesinlikle psikotektik testi yapmalarını çünkü yeni yıla girmemizle beraber olumlu test raporlarının önce e-devlet sisteminde daha sonra Polis Bilgi Sistemi (Polnet) ve jandarma sistemlerinde takip edilip görüleceğini açıkladı. Olumsuz veya olmayan test raporunun sistemlerde yer almayacağını dile getiren Cengizhan Kutlu, psikoteknik test raporu olmayan ticari araç kullanıcılarının yeni yıldan itibaren bin 606 TL cezai işlemle karşılaşacaklarını söyledi. Psikoteknik test sistemine girdikten 45 gün içerisinde bir psikiyatriste muayene olup, oradan da olumlu sonuç aldıktan sonra e-devlet entegreli Polnet sisteminde gözükeceğini açıklayan Kutlu, 1,5 saat süren test sırasında sürekli dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı testin uygulanacağını böylelikle riskli sürücüleri tespit ederek, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp kazaları azaltmayı hedeflediklerini açıkladı. Psikoteknik testi ve rapor ücreti 325 TL'dir.

Belgesi olmayan sürücüden işveren sorumlu olacak
Bütün ticari araç kullanıcılar saat 08:00 ve 23:00 arasında Türkiye’nin 847 noktasında bulunan psikoteknik merkezlerinde bu testi yaptırabilir. Servis, otobüs, kamyon, kamyonet, taksi gibi bütün ticari araç kullanıcılarının psikoteknik belgesini alması gerekir. Psikoteknik raporu olmayan şoförlerin, şirketlerde K belgeleri ve benzeri belgelerin de iptal edilmesinin söz konusu olacağını söyleyen Cengizhan Zorlu, nitelikli şoförlerde bulunması gereken kriterler arasında psikoteknik değerlendirme raporunun olduğunu söyledi. Şirketlerde nitelikli ticari araç şoförü kullandırma zorunluluğu olduğunu söyleyen Kutlu, şirketlerin nitelikli olmayan şoförü görevlendirdiği takdirde ve yarın bir kaza olduğu zaman şirket müdürün ya da yetkilisinin mahkemede bununla karşı karşıya kalacağını ve ceza alacağını vurguladı.  

Psikoteknik belgesi 5 yıl geçerli olacak 
Psikotektik testinden sonra alınacak olan belgenin 5 yıl geçerlilik süresi olacaktır. 5 yıl sonra tekrar yenilenmesi gerektiğini söyleyen Cengizhan Kutlu, raporun geçerlilik süresinin sitemde yazdığını belirtti. Psikoteknik raporu almanın pahalı ve zor bir şey olmadığını dile getiren Kutlu, bütün sürücülerin bu teste girerek raporu almaları gerektiğini söyledi. Cengizhan Kutlu, kanunen ticari araç sürücülerine zorunlu olsa bile sürücü kursuna kayıt olma aşamasında olan çocukların, özelliklede belli bir hastalık, kalp rahatsızlığı, epilepsi rahatsızlığı, özellikle psikolojik rahatsızlığı olanların mutlaka bir psikoteknik test sistemine girip kendilerini orada test etmelerini ve psikologlardan da destek almaları gerektiğini vurguladı.
 

Psikoteknik Psikoteknik belgesi Psikoteknik belge cezası