Putin batıyı azarladı

TAKİP ET

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Salı günü Batılı ülkeleri Ukrayna'daki savaşı ateşlemek ve sürdürmekle suçladı ve Kremlin'in on binlerce insanı öldüren komşusunu sebepsiz yere işgalinden neredeyse bir yıl sonra Moskova'yı suçlamadı.

Reklam
Reklam

Putin, uzun süredir ertelediği ulusun durumu konuşmasında Rusya'yı ve Ukrayna'yı Batı'nın ikili oyununun kurbanları olarak gösterdi ve varlığı için savaşanın Ukrayna değil Rusya olduğunu söyledi.

Putin , Cuma günü savaşın birinci yıldönümünden günler önce yaptığı konuşmada "Ukrayna halkıyla savaşmıyoruz" dedi . Ukrayna, "ülkeyi etkin bir şekilde işgal eden Kiev rejimi ve onun Batılı efendilerinin rehinesi haline geldi."

Konuşma, Rus liderin sık sık geniş çapta kınanan savaş için gerekçe olarak sunduğu ve Ukrayna'daki işgal altındaki bölgelerden geri çekilmeye yönelik uluslararası talepleri göz ardı ettiği bir dizi şikayeti yineledi.

Gözlemcilerin, Putin'in çıkmaza giren çatışmayı nasıl gördüğüne ve önümüzdeki yıl için nasıl bir tavır belirleyeceğine dair işaretleri araştırması bekleniyor. Rus lider, yasadışı bir şekilde ilhak ettiği Ukrayna topraklarında askeri taviz vermeyeceğine yemin etti ve görünüşe göre yeni bir Soğuk Savaş korkularını yeniden uyandıran bir çatışmada herhangi bir barış teklifini reddetti.

Bunun yerine, Ukrayna hükümetinin bir Rus askeri darbesini engellemek için Batı'nın yardımına ihtiyaç duyduğuna dair iddialarını dikkate almayan kendi yakın tarih versiyonunu sundu.

Putin, tüm devlet televizyon kanallarında yayınlanan konuşmasında, "Batılı seçkinler hedeflerini gizlemeye, Rusya'ya 'stratejik bir yenilgi' vermeye çalışmıyor" dedi. “Yerel çatışmayı küresel bir çatışmaya dönüştürmeyi planlıyorlar.”

Rusya'nın buna "ülkemizin varlığı meselesi olacak" şeklinde yanıt vermeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Anayasa, cumhurbaşkanının her yıl konuşma yapmasını zorunlu kılsa da, askerleri Ukrayna'ya doğru ilerleyip tekrar tekrar yenilgiye uğradığı için Putin 2022'de hiç konuşma yapmadı.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov konuşmadan önce, Rus liderin Moskova'nın tabiriyle Ukrayna'daki “özel askeri operasyona” ve Rusya'nın ekonomik ve sosyal meselelerine odaklanacağını söyledi. Pek çok gözlemci bunun Moskova'nın Batı ile olan serpintisini de ele alacağını tahmin etti ve Putin bu ülkeler için sert sözlerle başladı.

“Savaşı başlatanlar onlar. Putin, Ukrayna'da savaşan milletvekilleri, devlet yetkilileri ve askerlerden oluşan bir dinleyici kitlesinin önünde yaptığı konuşmada, bunu sona erdirmek için güç kullanıyoruz.

Putin, Batı'yı "agresif bilgi saldırıları" başlatmakla ve "Rusya'yı savaş alanında yenmenin imkansız olduğunu" bildiği için Rus kültürünü, dinini ve değerlerini hedef almakla suçladı.

Ayrıca Batılı ülkeleri yaptırımlarla Rusya ekonomisine saldırmakla suçladı - ancak "hiçbir şey elde etmediklerini ve başaramayacaklarını" ilan etti.

Putin ayrıca, Rusya'nın nükleer silahların genişlemesini engellemeyi amaçlayan bir anlaşmaya katılımını askıya alacağını söyledi. Sözde Yeni START Antlaşması, 2010 yılında Rusya ve ABD tarafından imzalandı. Bu anlaşma, konuşlandırabilecekleri uzun menzilli nükleer savaş başlıklarının sayısını sınırlandırıyor ve atom silahları taşıyabilen füzelerin kullanımını sınırlıyor.

Putin Salı günü önemli bir konuşmasında Rusya'nın henüz anlaşmadan tamamen çekilmediğini söyledi. ABD bunu yaparsa, Rusya'nın nükleer silah testlerine devam etmeye hazır olması gerektiğini söyledi.

Bazı devlet televizyonları, önceden tahmin edildiğinin altını çizerek Pazartesi günü başlayacak etkinlik için geri sayım yaptı ve Rusya'nın devlet haber ajansı RIA Novosti Salı sabahı adresin "tarihi" olabileceğini söyledi.

Kremlin bu yıl, listesinde ABD, İngiltere ve AB ülkelerinin de yer aldığı "düşman olmayan" ülkelerden gelen medyayı yasakladı. Peskov, bu ülkelerden gazetecilerin yayını izleyerek konuşmayı takip edebileceklerini söyledi.

Peskov gazetecilere, konuşmanın gecikmesinin Putin'in "çalışma programı" ile ilgili olduğunu söyledi, ancak Rus medyası bunu Rus güçlerinin Ukrayna'daki savaş alanında maruz kaldığı çok sayıda aksilikle ilişkilendirdi.

Rusya cumhurbaşkanı daha önce ulusun durumu konuşmasını ertelemişti: 2017'de konuşma 2018'in başına ertelenmişti.

Geçen yıl Kremlin ayrıca iki büyük yıllık etkinliği daha iptal etti - Putin'in basın toplantısı ve insanların başkana sorular sorduğu, oldukça yazılı bir telefon maratonu.

Analistler, ABD Başkanı Joe Biden'ın Pazartesi günü Kiev'e yapacağı ziyaretin ardından Putin'in konuşmasının sert geçmesini bekliyorlardı . Biden, Salı günü ilerleyen saatlerde Polonya'da kendi konuşmasını yapmayı planlıyor ve burada orta Avrupa ülkesinin ve diğer müttefiklerinin geçen yıl Ukrayna'ya olan bağlılığını vurgulaması bekleniyor.

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Biden'ın adresinin Putin'inkiyle "bir tür kafa kafaya" olmayacağını söyledi.

"Bu başka kimseyle retorik bir yarışma değil" dedi.