Putin Finlandiya Cumhurbaşkanı ile görüştü: 'Hata olur'

TAKİP ET

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüştü, ülkesinin NATO'ya katılmasının bir hata olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz günlerde Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, NATO’ya üyelik başvurularının başlayacağını söylemişti. Finlandiya Cumhurbaşkanlığı’ndan Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Vladimir Putin’in bir telefon görüşmesi yaptığı açıklandı.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, görüşmenin içeriğini 2021 sonlarında Putin’e Rusya ülkelerinin NATO’ya katılmasını önlemeyi amaçlayan taleplerinin ve Finlandiya güvenlik ortamının Şubat ayında Ukrayna’ya saldırmalarıyla temelden değişti konuları olarak açıkladı. Niinistö, görüşmenin doğrudan ve anlaşılır biçimde gerçekleştiğini ifade etti. Finlandiya’nın önümüzdeki birkaç güne kadar NATO üyeliği başvurusunda bulunmaya karar verdiğini açıkladı.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının sebep olduğu insanı acılardan derin bir endişe duyduğunu belirten Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin sivillerin tahliyesiyle ilgili mesajlarını iletti.

Görüşme Finlandiya’dan geldi
Finlandiya, NATO’ya üye olarak kendi güvenliğini güçlendireceğini Cumhurbaşkanlığı açıklamasında “Finlandiya, Rusya ile komşu olmanın getirdiği gelecekte oluşabilecek pratik sorunları doğru biçimde ele almak istiyor” diyerek açıkladı.
Bu görüşmenin Finlandiya talebiyle yapıldığı belirtildi.
Vladimir Putin ‘Büyük hata olur’
Kremlin’den görüşmeye dair açıklamayla ilgili “Finlandiya’nın NATO’ya katılması niyetiyle ilgili açık bir görüş alışverişi yapıldı” denildi.
Yapılan açıklamada “Putin, Finlandiya’nın herhangi bir güvenlik tehdidi altında olmadığını, askeri tarafsızlık politikasından vazgeçmenin büyük bir hata olacağını vurguladı” denildi.
Finlandiya’nın dış politikasında bu tür bir değişikliğin, uzun yıllardır iş birliği ruhuyla inşa edilmiş iyi komşuluk ilişkilerini olumsuz etkileyeceğine de dikkat çekildi.
İki lider aynı zamanda Ukrayna’daki duruma ilişkin de konuştu. Açıklamada Putin’in, Kiev yönetiminin diyaloga girmediği için Ukrayna ile müzakerelerin durdurulduğu söylendi.