Putin'i çıldırtacak tutum! Finlandiya savaş tehdidini yok saydı!

TAKİP ET

Rusya – Ukrayna savaşının tartışıldığı NATO Olağanüstü Zirvesi'ne, NATO'ya üye olmayan İsveç ve Finlandiya şubat ayında katılmıştı. Bunun ardından Rusya iki ülkeye de gözdağı vermişti. Finlandiya, Rusya'nın tehdidini yok sayan bir tutum sergiledi.

Reklam
Reklam

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının bazı sonuçları olacağına dair uyarı yapmıştı. Rusya Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharova, “İsveç ve Finlandiya’nın bir askeri blok olan NATO’ya katılması, Rusya’nın yanıt vermesini gerektirecek ciddi bazı askeri ve siyasi sonuçlara sebep olacaktır” ifadeleriyle iki ülkeyi de tehdit etmişti. Tehdidin alt metninde Rusya’nın bu ülkelere karşı savaş açacağı söylemi yatıyordu. Finlandiya yaptığı son hamle ile Rusya’ya kafa tutan bir hareket sergiledi.
Finlandiya’dan gelen karşılık
Finlandiya’nın Başbakanı Sanna Marin, Rusya’nın NATO tehdidine karşılık vermişti. Sanna Marin, Finlandiya’nın NATO üyeliği noktasındaki tartışmasıyla ilgili Ukrayna’daki savaşın başlamasıyla değiştiğini belirtmişti.

Finlandiya hazırlıklara başladı
Rusya’nın tehditlerine aldırış etmeyen Finlandiya, NATO üyeliği için hazırlıklara başladı.
NATO askeri ittifakına katılmak için gecikmeden hareket edeceklerini Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin açıkladı.
Yapılan ortak basın toplantısında Başbakan Sanna Marin ve Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto “NATO üyeliği için gereken kararı olmak adına ulusal adımların birkaç gün içinde hızla atılacağını umuyoruz” dedi.
Litvanya’nın Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Finlandiya’nın NATO’ya üye olma süreciyle ilgili “Finlandiya NATO ittifakına katılmak için adım atıyor. NATO daha fazla güçlenmek üzere, Baltıklar daha güvenli hale gelecek” ifadelerini kullandı.