Putin'in Zafer Günü konuşması petrol fiyatlarını etkiledi mi? Petrol fiyatlarında son durum!

TAKİP ET

Petrol fiyatlarında hareketlilik devam ederken Brent petrolün uluslararası piyasalarda varili 112,10 dolardan işlem gördü. Rusya'da Zafer Günü kutlamalarında Vladimir Putin'in konuşmasının ardından fiyatlarda yüzde 1'e yakın bir düşüş yaşandı. İşte petrol fiyatlarının haftanın ilk günündeki durumu…

Reklam
Reklam

Rusya’ya geçtiğimiz günlerde uygulanan petrol ambargosu sonrasında herkes tarafından piyasadaki son durum merak konusu. Petrol fiyatlarında haftanın ilk işlemlerinde ABD ham petrolü dengesiz bir açılış yapmasının ardından 110 dolar civarında sabitlendi. Uluslararası Brent petrol fiyatı ise 112 dolar. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın 9 Mayıs Zafer Günü konuşmasında “Kiev nükleer silah takibindeydi, biz de Ukrayna’ya yapmamız gereken şeyi yaptık ve bağımsızlık için yaptık” ifadelerine yer verdi. Putin’in yaptığı konuşma ardından petrol fiyatında yüzde 1’e varan bir düşüş görüldü.
Bugün, Brent petrolün uluslararası piyasalarda varili 112,10 dolar üzerinden işlem görmekte.
Rusya’ya yönelik yaptırım paketlerini geliştiren G7 ülkeleri, Rusya’nın petrol ithalatını aşamalı olarak bitireceklerini veya tamamen kesecekleri konusunda açıklama yaptı.

Ek olarak ABD’nin Rusya üzerinden endüstriyel motorlar, ahşap malzemeleri, havalandırma ekipmanları, fanlar ve dozerler gibi ürün ithalatlarına da kısıtlama yapacağı, ayrıca Rus askeri yetkililerine vize kısıtlaması koyacağı da söylendi.
Vanda Insights Kurucusu Vandana Hari’nin açıklamasına göre AB, Rusya petrolüne ambargo konması konusunda oy birliğine varmaya çalışırken, fiyatlarda düşüş beklendiği de açıklandı.
Çin’e Suudi Arabistan’dan indirim
Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği belirsizlik petrol piyasalarında da dengesizliklere neden oldu. Bu esnada dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, salgın önlemleri etkisi de sürerken Suudi Arabistanlılar Asyalı müşterilerine petrol fiyatında indirim yaptı.
Saudi Aramco, Çin’li müşterilerine varil başına 5 dolar indirim sağladı. Şirket böylece son dört ay içinde ilk kez fiyatlarda indirim sağladı. Bloomberg’in rafineriler ve piyasa aktörlerinden derleyerek beklediği indirim ile uyumlu biçimde gerçekleşti.
Suudi Arabistanlılar, savaşın başlamasının akabinde ve fiyatların 100 dolar üzerine çıkmasının üzerinden geçen iki ayda ham petrolün fiyatlarını beklenmedik seviyelere çıkarmıştı.