Recep ayı orucu ne zaman başlıyor? 2022 Recep ayının ilk gün orucu hangi gün tutuluyor? Recebi Şerif ayının tüm oruçları ve günleri

TAKİP ET

Mübarek 3 ayların yaklaşması ile beraber vatandaşlar tarafından 3 ayların ilki olan Recep ayında hangi günlerde oruç tutmanın faziletli olduğu konusu merak edilmeye başlandı. Recebi Şerif ayının bütün oruçları ve günleri hangileri? sorusunun cevabını ve Recep ayının bütün oruçları ile tarihlerini haberimizin içeriğinde paylaştık. İşte ayrıntılar..

Reklam
Reklam

3 ayların başlangıcı olan Recebi Şerif ayında oruç tutmak Allah katında çok sevap kazanmamıza vesiledir ve alimler de bu özel günlerde oruç tutmamızı tavsiye etmektedirler. Pek çok fazileti ve savabı olan Recep ayı oruçlarının hangi günlerde tutulacağı sorusunun cavabını ise siz değerli okurlarımız adına araştırdık ve haberimizde paylaştık. 2022 yılında Recep ayı orucu ne zaman tutulacak? Recep ayının ilk gün orucu hangi güne denk geliyor? sorularının cevapları ve daha pek çok merak edilenler yazımızın devamında yer alıyor..

2022 yılında Recep ayı ne zaman ve hangi güne denk gelmektedir?
2022 yılının Recep ayı 2 Şubat 2022 Çarşamba gününe denk gelmektedir. Mübarek 3 aylar ise Recep ayı ile başladığından dolayı 3 aylar da 2 Şubat 2022 Çarşamba günü başlayacaktır.
* Recep ayının ilk günü 2 Şuat 2022 Çarşamba günüdür.
* Recep ayının ilk gecesi ise 1 Şubat gününü 2 Şubat gününe bağlayan gecedir.

Mübarek Recep ayında hangi oruçlar tutulacaktır?
Recep ayının girmesi ile birlikte bu ayda tutulması tavsiye edilen ilk 3 gün orucu 2 Şubat Çarşamba günü, 3 Şubat Perşembe günü ve 4 Şubat Cuma günüdür. Bu nafile oruçlardan en önemli olanı ise Recep ayının ilk gün orucudur yani 2 Şubat Çarşamba günü tutulacak olan oruçtur. Sahura ise 1 Şubat Salı gününü 2 Şubat Çarşamba gününe bağlaya gecede kalkılacaktır. İlk 3 gün oruç tarihleri ise şu şekildedir;
* Rcep ayının 1. gün oruç tarihi 2 Şubat 2022 Çarşamba gününe denk gelmektedir.
* Recep ayının 2. gün oruç tarihi 3 Şubat 2022 Perşembe gününe denek gelmektedir.
* Recep ayının 3. gün oruç tarihi ise 4 Şubat 2022 Cuma gününe denk gelmektedir. 
Ayrıca, 4 Şubat 2022 Cuma günü Regaip Kandili 'dir. Yani Mübarek Recep ayının ilk 3 gün orucunu tuttuğumuz zaman Regaip Kandili orucunu da tutmuş olmaktayız. Şimdiden Allah tutmuş olduğunuz oruçlarınızı kabul etsin..
Bu tarihlere ek olarak hicri ayların 13. günü, 14. günü ile 15. gününde de Eyyam - ı Biyd oruçları tutuluyor. Recep ayına denk gelen Eyyam - ı Biyd oruç günleri ise şu şekildedir;
* Recep ayının 13. günü yani 14 Şubat 2022 Pazartesi günüdür.
* Recep ayının 14. günü yani 15 Şubat 2022 Salı günüdür.
* Recep aynın 15. günü yani 16 Şubat 2022 Çarşamba günüdür.

Recep ayının ilk gün orucu hakkında yer alan hadisi şerifler nedir?
* İbni Abbas ( Radıyallahu Anhüme ) tarafından rivayet edilen bir hadis şerifte Peygamber Efendimiz ( s. a. v. ) şöyle buyurmuşlardır;
'' Recep ayının ilk gün tutulan orucu 3 yılın günahlarının kefaretidir. İkinci gün orucu ise 2 yılın, üçüncü gün tutulan orucu ise 1 yılın kefareti olarak sayılmaktadır. Sonra ki her gün ise 1 aylık bağışlanmadır. '' şeklinde buyurmuşlardır. ( Kaynak: Ebu Muhammed el - Hallal, Fezailü Şehri Receb )
* Başka bir Hadis - i Şerif 'te ise şu şekilde varid olmaktadır; '' Recep ayının ilk gününü oruç tutarak geçiren kişiden, cehennem gök ile yer arası kadar ( yaklaşık olarak 500 yıllık mesafe ) uzaklaşmaktadır. '' ( Kaynak: es - Safuri, Nüzhetü 'l - mecalis )
* Enes ibni Malik ( Radıyallahu Anh ) tarafından rivayet edilen bir hadis - i şerifte ise Resulullah ( Sav. ) şu şekilde buyurmaktadır; '' Recep ayının ilk gününde oruç tutan kişiden, Yüce Allah 2 yıllık günahlarından sildirmektedir. '' ( Kaynak: Abdülkadir el - Geylani, el - Gunye )

3 aylar orucu ne demektir?
Hz. Peygamber Efendimiz bu mübarek ayda çokça nafile orucu tutmaktaydı. İbn Abbas diyor ki; '' Peygamber Efendimiz, Recep ayı geldiği zaman o kadar çok oruç tutardı ki biz onu hiç iftar yapmayacak sanırdık. Bazen ise Recep ayında oruç tutmaya o kadar çok ara veriyordu ki biz onu hiç oruç tutmayacak sanırdık. '' Peygamber Efendimiz, bu mübarek ayda çokça oruç tutarak insanları nafile oruç tutmaya da teşvik ediyordu. Bazen de hiç oruç tutmayarak bu mübarek ayın Ramazan ayında tutulan oruca benzetilmesine engel olmaktaydı. Ancak, 3 aylar içinde tutulacak olan oruçlar arasında en kıymetli olanı ise Recep ayında tutulan oruçtur. Recep ayının ilk gününde tutulacak olan oruç için şu şekilde bir hadisi vardır; Receb - i Şerif 'in ilk gününde oruç tutmak 3 senelik günahlara, ikinci gününde oruç tutmak ie 2 senelik günahlara ve üçüncü gününde de oruç tutmak ise 1 senelik işlenmiş olan küçük günahlara kefaret olmaktadır. Bu günlerden sonra tutulan her günlük oruç ise 1 aylık işlenmiş olunan küçük günahların af ve mağfiretine vesile olmaktadır.

recep ayı nedir? recep ayı hangi gün? 2022 recep ayı ne zaman başlıyor? recep ayında hangi oruçlar tutulur? 3 aylar ne zaman başlıyor? 2022 3 ayların başangıç tarihi ne zaman?