Referans mektubu nedir, nasıl alınır? Referans mektubu örneği

TAKİP ET

İş başvurusu yapan kişiler için önem arz eden konulardan birisi de CV'lerde yer alan referans kısmıdır. CV hazırlayan insanlar referans mektubu örneği için internete yöneldi. Peki referans mektubu nedir, nasıl hazırlanır? Yanıtı haberimizde...

Reklam
Reklam

İş başvuru yapan kişilerin CV’lerini doldururken referans kısmına ayrı bir özen göstermesi gerekir. Çünkü iş başvurusu yapan kişilerin başvurdukları işe girme şanslarını yükselten en önemli faktörlerden birisi doğru şekilde hazırlanmış referans mektuplarıdır. Bir çok insan en doğru referans mektubu örneğine ulaşmak için arama motorları üzerinden yoğun bir şekilde araştırma yapmaya devam ediyor. Peki referans mektubu nedir, nasıl hazırlanır?
Referans Mektubu Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Referans mektubu iş başvurusu yapan bir kişinin işe girme şansını yükselten ve özgeçmiş bilgilerini doğru olduğunu belirten bir dökümandır. Kişi ne kadar kaliteli bir CV hazırlanırsa hazırlanılsın başvuru yapılan şirketin yetkilileri bu bilgilerin doğru olduğunu onaylamak için referans mektuplarına bakabilir. Referans mektubunun doğru bir şekilde hazırlanması en az CV’lerin doğru bir şekilde hazırlanması kadar önemlidir. Yanlış bilgiler içeren bir referans mektubu kişinin işe girme şansını 0’a indirecektir.
Referans mektubu hazırlamak isteyen bir kişinin izlemesi gereken bazı süreçler vardır. İşte o süreçler:
- İlk olarak referans mektubu yazmanızı istediğiniz kişinin size değer veren ve tanıyan biri olduğundan emin olması gerekir.
- Mektubu yazacak kişiye başvuru yaptığınız iş ilanının tüm detayları net olarak aktarılmalıdır. Firma neye önem veriyorsa o konulara değinerek hazırlanacak mektup işleri kolaylaştırır.
- Referans mektubu ikili arasındaki ilişkinin tanımı ile başlamalıdır.
- Giriş ardından kişinin eğitim, iş vb. başarılarından bahsedilmelidir. Net ve şeffaf şekilde örnekler ile başarılar yazılmalıdır.
- Doğru Türkçe kullanılmalıdır.
- İyi tavsiye ederim, Başarılı insandır tavsiye ederim gibi zayıf kelimeler yerine güvenilir, zeki, erdemli, yaratıcı zekaya sahip gibi güçlü kelimeler ile kişiyi tanıtmak daha etkilidir.
- Mektubun sonunda hazırlayan kişi iletişim bilgilerini ekleyerek gerekirse yüz yüze ya da telefonda da görüşebileceğini belirtmelidir. Bu şekilde referans olunulan kişinin arkasında durduğunuzu net şekilde göstermiş olursunuz.
Yukarıdaki süreçleri doğru ve eksiksiz bir biçimde yerine getiren bir kişinin işe girme şansı oldukça yükselecektir. Referans mektubu hazırlarken kişi işe girmek istediğini yapabileceği katkılarla dile getirmelidir. Doğrudan işe alınmak istediğini söylemesi kişinin işverenin gözünde olumsuz bir izlenim yaratmasına sebep olacaktır. 
Referans mektubu örneği için tıklayınız

referans referans mektubu örneği