Reflü nasıl geçer? reflüye iyi gelen yiyecekler nelerdir?

TAKİP ET

Son dönemlerde yaşam koşullarımızda meydana gelen farklılıklardan dolayı beslenme alışkanlıklarının değişime uğraması, ev yemekleri tüketmek yerine hazır gıdaların daha fazla tercih edilmesi, asitli içeceklerin tüketimi ile sigara kullanımı artışından dolayı kişilerde ortaya çıkan reflü hastalığı tetiklenmektedir. Peki reflü hastalığına ne iyi gelmektedir? Reflü hastalığı nasıl geçer ve hangi yiyeceklerin tüketilmesi gerekiyor? sorularını sizler için yanıtlayacağız.

Reklam
Reklam

Son dönemlerde yaşam koşullarımızda meydana geen farklılıklardan dolayı beslenme alışkanlıklarının değişime uğraması, ev yemekleri tüketmek yerine hazır gıdaların daha fazla tercih edilmesi, asitli içeceklerin tüketimi ile sigara kullanımı artışından dolayı kişilerde ortaya çıkan reflü hastalığı tetiklenmektedir. Midede yanma hissi ile ekşime gibi çok fazla görülen belirtilerin yanında ayrıca bazı hastaların yaşadıkları çeşitli semptomlarda kalp krizi ile karıştırılmaktadır. Henüz yeni doğmuş olan bebeklerde bile ilk 1 sene içinde sıkça rastlanan reflü hastalığınınilerlemesi halinde uygun bir tedavi planlaması yapılmalıdır. Uzman doktorlar tarafından yapılan açıklamaya göre, reflü durumunda beslenme şeklinin hastalığın gidişat yönünü kontrol altına alması için çok büyük bir önem arz etmektedir. Bu aşamadan sonra da hastların kaçınması gereken yiyecekler olduğu için akıllara reflü hastaları ne gibi yiyecekleri tüketebilirler? soruları da gelmektedir. Peki reflü hastalarının yemesi gereken yiyecekler nelerdir? Reflü şikayetini hangi yiyecekler azaltmaktadır? işte detaylar..
Reflü hastalığı genel olarak 30 yaş ile 40 yaş arasında ki kişilerde görülen ve toplumun da % 40 'ını etkisi altına alan cidd bir sağlık sorunudur. Genetik faktörler, gebelik hali, fazla kilolu olmak ve karın içi basıncın da artışı reflü rahatsızlığını ortaya çıkaran en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Mide içeriğinin yemek borusuna geri çekilmesi ile midede bulunan proteinlerin sindirilmesine destek veren madde, yemek borusunda ki bazı tahrişlere sebep oluyor ve sonuç olarak da yemek borusu mide asidine karşı sürekli olarak maruz kalıp kendini bu durumdan koruyamaz hale gelmektedir.
Tedavisi yapılmadığı zaman reflü; yemek borusunda ülser hastalığına, kanama darlığına ve iltihap gibi sorunlara yer açmaktadır. Ayrıca, yeek borusunun tahriş olmasından dolayı '' özofagus kanser riski '' de oluşmaktadır. Reflü, kronik bir hastalık olduğu için hastaların uzun vadede reflü şikayetlerini azaltmak ve olası hastalıkları fa önlemek amacı ile mutlaka kendileri için en uygun olan bir beslenme alışkanlığını edinmeleri gerekmektedir. Peki reflüye ne iyi gelmektedir? Reflü hastası olan kişiler hangi yiyecekleri tüketmelidir? Reflü hastalığı nasıl geçer? sorularının cevapları habermizin devamında..

Reflü hastalığı neden meydana gelmektedir?
Reflü hastalığının oluşum temelinde yemek borusunun mide asit içeriğine uzun bir süre boyunca maruz kalması vardır. Uzun süreli bu temes halinde kişinin yemek borusunda bazı hasarlar meydana geliyor ve yanma hissi gerçekleşiyor. Yemek borusunun alt kısmında ki kastan oluşan kapak ise asidin yemek borusuna uzanmasını engelliyor ve hem de mide içerisinde kalmasını sağlıyor. Reflü sebeplerinin en başında ise sfinkter kapağının sık aralıklar ile gevşeyerek midede asidik içeriği yemek borusuna kaçmaktadır. 

Kişilerde reflü hastalığı olduğu nasıl anlaşılmaktadır?
Reflü rahatsızlığı belirtilerinden şikayet ediyrsanız eğer mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz. Reflü tanısını koyabilmek için doktor şikayet ettiğiniz durumları göz önünde bulunduracak ve gastroskopi ile mide kapağının incelenmesini ön görecektir. Bu sayede yemek borusunda oluşan hasar ile ilgili olarak bütün detayları tek tek gözlemleyecektir. Bazı durumlarda reflünün olup olmadığı durumunun değerlendirilmesi için mideden alınacak bir doku örneğine ihtiyaç olur. Bunların dışında pHmetre ile Manometre işlemi ile yemek borusunda ki mevcut olan asit oranı ölçülüyor ve yemek borusunda reflü hastalığına sebep olabilecek diğer nedenler incelenmektedir.

Reflü rahatsızlığının belirtileri nedir?
Midede yanma hissi ya da ekşime şikayeti başta olmak üzere reflü hastalığına sebep olan diğer belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır;
* Ağıza ekşi - acı tatta bir su gelmesi
* Sürekli olarak geğirme
* Midede şişkinlik hissi
* Tüketilen yiyeceğin ağıza geri gelmesi durumu
* Kilo kaybı
* Göğüste yanma hissi
* Ağız kokusu
* Kronik faranjit hastalığı olması
* Alrjik astım hastalığı olması
* Kronik sinüzit hastalığı olması
* Diş çürükleri olması

Reflü hastalığı nasıl iyileşir?
Reflü hastalığının tedavi sürecinde asıl hedef kişinin reflü şikayetlerini ortadan kaldırmak ve yemek borusunda oluşan herhangi bir hasar ve ise iyileşmesini sağlamak, diğer komplikasyonları da tamamen ortadan kaldırmaktır. Kişinin reflü şikayetlerini en aza indirgeyecek olan hususlar ise şunlardır;
* Uygun bir bslenme programı oluşturularak öğün saatlerine çok önem vermek
* Yemek esnasında bir oturuşta mideye çok fazla yüklenilmemelidir. Bu durum genel olarak öğün atlamaktan kaynaklanmaktadır ve küçük porsiyonlar şeklinde tüketmeye de çok özen gösterilmesi gerekmektedir.
* Akşam yatmadan en az 3 ya da 4 saat öncesinde hem katı yiyecek hem de sıvı yiyecek tüketimine son verilmelidir. Mide dolu olduğu zaman yemek borusuna mide içeriğinin kaçması durumu daha kolay hale gelmektedr.
* Bel bölgesini sıkan ve sarmalayan kıyafet giymekten kaçınılmalıdır
* Yemekten hemen sonra eğilip kalkmaktan kaçınılmalıdır ve karın basıncını artırmaya arayan hareketler yapılmalıdır.
* Yastık yüksekliğine dikkatedilmelidir ve yastık yüksekliği 30 cm olmalıdır.
* Yemek yerken küçük lokmalar halinde ayırdığınız yieceklerini iyi bir şekilde çiğnemelisiniz.
* Fazla kilo sorunu reflü hastalığı şikayetlerini artırdığı için sizin için en deal olan kilonuza ulaşmaya çalışmalısınız.

Reflü hastası olan kişiler hangi yiyecekleri tüketmemelidir?
Reflü şikayeti olan kişiler birtakım yiyeceklerden uzak durmalıdırlar. Bu yiyecek gruplarından uzak durulduğu zaman kişilerin reflü şikayetlerinde azalma meydana geldiği gözlemlenmiştir. Reflü hastası olan kişierin uzak durması gereken yiyecekler ise şu şekildedir;
* Çikolata
* Kahve
* Gazlı içecekler
* Baharatlar
* Soğan
* Sarımsak
* Sigara
* Kızartılmış yiyecekler
* Ekşili ve salçalı yiyecekler
* Domates
Reflü şikayeti olan kişilerin bu şikayetlerini azaltmalarına yardımcı olacak yiyecek grupları ise şu şekildedir;
* Brokoli
* Muz
* Elma 
* Havuç
* Lif oranı yüksek olan yiyecekler
* Peynir 
* Kantaron yağı
* Papatya çayı
* Fasulye

Bebeklerde reflü tedavisi nasıl olmaktadır?
Bebeklerde meydana gelen reflü rahatsızlığı genel olarak bebeğin doğduktan sonraki ilk 1 seneyi kapsamaktadır. Çoğu zaman 4. aydan itibren artış göteren reflü şikayeti 6. ay itibari ile azalmaya başlamaktadır. Bebeklerin çoğunda da 12 ay ile 15 ay sonrasında tamamen ortadan kalkan reflü hastalığı iyileşmediği zaman konulan net bir tanı ile ve en uygun tedavi süreci sayesinde reflüye neden olan bütün şikayetler tamamen ortadan kaldırılmaktadır. İlk 1 seneden sonra ise hala geçmeyen reflü durumu söz konus ise eğer bebeğinizi uzman bir hekime göstermeniz gerekmketedir. 
İbrahim Saraçoğlu 'ndan reflü hastalığına iyi gelen kür tarifi!
Prof. Dr. brahim Saraçoğlu, reflü hastası olan kişilere özel olarak bitkisel yöntemlerden bir kür hazırladı. Saraçoğlu 'nun hazırlamış olduğu kürün tarifi ise şöyledir;
Reflü hastalığını yatıştırmaya yardımcı olan kür süttür. Süte karşı hassaiyeti olan kişilere ise havuç suyunu önermektedir. Reflü ağrıları artış gösterdiği zaman 1 bardak veya 2 bardak süt tüketimi reflü ağrınızın şiddetini azaltmaya yardımcı olacaktır. Havuç suyunu yapmak için de katı meyve sıkacağından yardım alarak çıkarmış olduğunuz suyu tüketebilirsiniz.

Reflü hastalığında hangi ilaçlar kullanılmaktadır?
Reflü şikayetleriniz hem beslenme değişikliği yapmanız hemde yaşam tarzınızd ki değişiklere karşın hala devam ediyor ve hiç geçmiyorsa mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz. Bu durumda doktor tarafından hastalığınız tedavi edilmesi için bazı etkili ilaçlar verilecektir. Toplum içinde mide koruyucu olarak da bilinen bu ilaçlar; omeprrazol, rabeprazol, esomeprazol, pantoprazol ile lansoprazol şeklinde 5 ayrı gruba ayrılmaktadır. Hangi ilçalrı kullanmanız gerektiğini, ilaçların dozunu ve ne kadar kullanmanız gerektiğini ise doktorunuzdan bilgi edinmelisiniz. 

Reflü ağrısı esnasında ne yapılması gerekiyor?
Reflüye ne iyi gelir? sorusuna en güzel yanıt; yüksek yastıkta yatmanız gerektiğidir. Yatarken vücudun üst kısmı ile baş kısmı yüksekte kalmalıdır. Fazla miktarlarda yemek yemekten kaçınmalısınız. Fazla miktarda yemek yemek hem mide basıncınızı artırır hem de reflü olasılığınız daha da artar. Az miktarda ancak sık ve düzenli bir şekilde yemelisiniz. Yiyecekleri yavaş yavaş yiyerek iyice çiğnemelisiniz. 

Reflü hastalığına soda tüketimi iyi gelir mi?
Bir kişinin ister refli şikayeti olsun isterse gastriti olsun ya da olmasın, gazlı olan bütün içeceklerden kaçınılması gerektiği durumu genel sağlık önerisi olarak yapılmaktadır. Ancak burada tek bir tane istisna durumu vardır ki o da doğal maden suyudur. Çünkü, doğal sade maden sularının hem gastrit hastalığına hem de reflü hastalığına karşı herhangi bir zararı yoktur ve kişilerin şikayetlerinin de azalmasına yardımcı olmaktadır.

Reflü hastalığına karşı süt tüketimi iyi gelir mi?
Uzman doktorlar tarafından mide içerisinde ki yemek borusuna aralıklı olarak ve sürekli geçişi ile hem ağrı hem de yutma güçlüğü şeklinde ki belirtileri gösteren reflü hastalığını önlemek amacı ile kişilerin süt içmeleri önerilmektedir.

Reflü hastalığına iyi gelen doğal gıdalar nelerdir?
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltmaya yardımcı oluyor hem de mide sindirimini kolaylaştırıyor. Bu sebep ile de bütün sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından olduka zengin gıdalardır. Aynı zamanda hindi eti, tavuk eti ile balık eti de mide asidini azaltma konusunda çok önemli bir faktördür. Elma, armut, muz ve kavun gibi içerisinde asidik bulunmayan meyveler de reflü hastaları tarafından güven ile tercih edilebilir.

reflüye iyi gelen besinler reflü nasıl geçer reflü neden olur