Reflüye karşı ne tüketilmelidir? Reflüye iyi gelen besinler nelerdir? İşte o yiyecekler, bitkiler ve içecekler

TAKİP ET

Reflü hastalığı olanlar ve yediklerine çok dikkat etmesi gereken kişiler bu problemden nasıl kurtulacakalrını araştırıyor. Tamamen geçmese bile hangi yiyeceklerin tüketilmesi gerektiği, hangi bitkilerin tüketilmesi gerektiği merak ediliyor. Peki Reflüye karşı ne tüketilmelidir? Reflüye iyi gelen besinler nelerdir? İşte o yiyecekler, bitkiler ve içecekler...

Reklam
Reklam

Kişilerin yaşam koşullarından ötürü beslenme şekillerini değiştirmeleri, ev yemeği tüketmek yerine daha çok hazır yemek tercih etmeleri, asitli içecekler ve bunların yanı sıra sigara tüketimi reflüyü tetikleyen nedenlerdir. Midede yanma, ekşime gibi rahatsızlıkların yanı sıra bazı reflü hastaları kalp krizi ile bile karşılaşabiliyorlar. Eğer ki yeni doğan bir bebekte reflü görüldüyse tedaviye hemen başlanması gerekiyor. Uzman doktorların yaptığı açıklamalara göre kişinin beslenmesine dikkat etmesi reflüyü kontrol altına alabilecek bir etken. Dolayısıyla reflü sıkıntısı çekenler yediklerine, içtiklerine ve düzenli beslenmeye dikkat etmelidir. Peki reflüye ne iyi gelir? İşte konuya ilişkin detaylar…
Reflü, 30-40 yaş aralığında daha sık görülürken toplumun %40’ını etkimekte olan bir sağlık sorunudur. Reflünün ortaya çıkmasında genetik faktörlerin, gebelikte fazla kilo alma, karın içi basıncının artması etkileri vardır. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile midede yer alan proteinlerin sindirilmesine destek olan madde, yemek borusunda birtakım tahrişlere neden olmakta, sonuç olarak ise yemek borusu mide asidine devamlı maruz kalarak kendini koruyamaz hale gelmektedir.
Çağımızın en sık rastlanan sağlık problemlerinden biri beslenme alışkanlıklarından dolayı reflüdür. Bu hastalığın tedavisi yapılmadığı zaman yemek borusunda ülser, kanama darlık, iltihap gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yanı sıra yemek borusunda meydana gelen tahrişten dolayı özofagus kanser riski ortaya çıkabiliyor. Kronik bir rahatsızlık olan reflü, hastanın uzun vadede reflü şikayetlerini azaltmak ve olası hastalıkları önlemeleri açısından mutlaka uygun bir beslenme alışkanlıkları kazanılması gerekiyor. Bu doğrultuda reflüye nelerin iyi geldiğini, nelerle beslenilmesi gerektiğini paylaştık. İşte detaylar…
Reflü neden olur?
Reflünün temelinde yemek borusunun mide asit içeriğine uzun süre maruz kalması vardır. Bu temas uzun sürdüğünde yemek borusunda tahriş meydana gelir. Bu da yanma hissini ortaya çıkarır. Yemek borusunun alt ucunda bulunan kastan meydana gelen kapak, asidin yemek borusuna uzanmasını engellerken, mide içinde kalmasını da sağlamaktadır. Reflü olanlarda ise bu kapak sık aralıklarla gevşediği için midedeki asidi içeri kaçırabiliyor.
Reflü nasıl anlaşılır?
Eğer ki reflü olduğunuzdan şüphe ediyorsanız hemen uzman bir doktora başvurmalısınız. Gittiğiniz doktor reflü olup olmadığınızı anlayabilmek için gastroskopi ile mide kapağının incelenmesini talep edecektir. Bu sayede yemek borusundaki tüm hasarlar ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bazen reflünün değerlendirilmesi için mideden doku örneği alınabilir. Tüm bunların yanı sıra pHmetre ve Manometre işlemleri aracılığı ile var olan asit oranı ölçülerek yemek borusunda reflüye sebebiyet verecek diğer unsurlar incelenmektedir.
Reflü belirtileri nelerdir?
Bu rahatsızlığın belirtilerinin arasında ilk olarak mide yanması ve ekşime vardır. Diğer belirtiler ise şunlardır:

Ağıza ekşi acı su gelmesi

Geğirme

Şişkinlik

Tüketilen yiyeceğin ağıza geri gelmesi

Kilo verme

Göğüste yanma

Ağız kokusu

Kronik faranjit

Alerjik astım

Kronik sinüzit

Diş çürükleriReflü nasıl geçer?
Reflüye karşı yapılan tedavide amaç, reflü şikayetlerinin önüne geçmek, yemek borusunda hasar medyana geldiyse o hasarı düzeltmek, bunların yanı sıra meydana gelebilecek başka hasarların önlemini almaktır. Reflü şikayetlerini azaltmaya ise şu yöntemler yardımcı olur:

Kişiye uygun beslenme planı hazırlamak ve öğün saatlerine özen göstermek,

Tek seferde mideye fazla yüklenmemek, öğün atlamadan küçük porsiyonlar tüketmek,

Akşamları uyumadan 3-4 saat öncesinde sıvı ve katı alımı durdurulmalı. Mide dolu olduğu takdirde yemek borusuna kaçış olabilir,

Bel kısmını sıkmayacak şeyler giyilmeli,

Yemek sonrasında hemen eğilip kalkılacak hareketler yapılmamalı,

Yastığın yüksekliği 30 cm olmalı,

Yemek esnasında küçük lokmalara ayrılan besinler iyice çiğnenmeli,

Fazla kilo almamaya dikkat edilmeli.Bu hastalıktan şikayetçi olanlar şu besinleri tüketmemelidir:

Çikolata

Kahve

Gazlı içecekler

Baharatlar

Soğan

Sarımsak

Sigara

Kızartılmış yiyecekler

Ekşili ve salçalı yiyecekler

DomatesReflü şikayetlerinizin azalması için şu besinleri tüketebilirsiniz:

Brokoli

Muz

Elma

Havuç

Lif oranı yüksek yiyecekler

Peynir

Kantaron yağı

Papatya çayı

FasulyeBebeklerde reflü tedavisi nasıl olur?
Bebeklerde görülen reflü genelde doğduktan sonra ilk 1 yılda meydana gelir. Çoğunlukla reflü şikayetleri dördüncü ayda artar, altıncı aydan sonra ise azalmaya başlar. Çoğu bebekte ise 12-15 aylarında tamamen biter. Bu doğrultuda doğru tedavi şekli uygulanmalıdır. Eğer ki ilk bir yılın ardından reflü şikayeti geçmediyse uzman doktor yardımı almak gerekir.
Reflüye iyi gelen İbrahim Saraçoğlu kürü
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, reflü şikayeti olanlar için şu kürü tavsiye etmektedir:
Bu kürde süt, süte alerjisi olanlar için de havuç suyu bulunmaktadır. Reflü şikayeti arttığı dönemlerde kişi 12 bardak süt ya da havuç suyu içerek şikayetini yatıştırabilir.
Reflü ilaçları
Reflü şikayetleri ne yaparsanız yağın geçmiyor ise doktora giderek kontrol altında ilaç tedavisi alabilirsiniz. Toplumda mide koruyucu olarak bilinen bu ilaçlar omeprrazol, rabeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol şeklinde 5 gruba ayrılmaktadır. Hangi ilaçları kullanmanız gerektiği, ilaçların dozajı ve ne kadar kullanmanız gerektiği hakkında doktorunuzdan bilgi almayı unutmayın.
Reflü sırasında ne yapılmalı?
Reflü şikayetinizin varsa yattığınız yastık yüksek olmalı. Fazla yemek yenmemeli. Az porsiyonlarda sık ve düzenli yenmelidir.
Soda reflüye iyi gelir mi?
Kişilerin genel olarak gazlı içeceklerden uzak durmaları gereklidir. Lakin buradaki tek istisna maden suyudur. Sade maden suyu gastritte ve reflüye zarar vermez aksine iyi gelebilir.
Süt refliye iyi gelir mi?
Uzmanların açıklamalarına göre, süt içilmesi reflüye iyi gelmektedir.
Reflüye doğal ne iyi gelir?
Lifli gıdalar tüketirseniz hem midedeki asit oranınız azalır hem de sindiriminiz kolaylaşır. Bu doğrultuda sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyvelerin yanı sıra hindi, tavuk ve balık eti ve elma, armut, muz, kavun gibi besinler tüketebilirsiniz.
 

reflüye ne iyi gelir reflüye iyi gelen besinler reflü için besinler