Reflüye ne iyi gelir? Reflü doğal tedavi ile nasıl geçer? Reflüye iyi gelen yiyecekler nelerdir?

TAKİP ET

Reflü,birçok kişinin günlük yaşamını etkileyen bir sağlık sorunudur. Beslenme alışkanlıklarımızın değişmesi, hazır gıdaların aşırı tüketimi, asitli içecekler ve sigara gibi pek çok faktör reflü hastalığını tetiklemektedir. Uzmanlar reflüyü kontrol altına almak için beslenmenin önemini vurguluyor. Peki reflüye ne iyi gelir? Reflü şikayetlerini ortadan kaldırmak için hangi besinler tüketilmelidir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Reflü toplumun büyük kısmını etkileyen bir sağlık sorunudur. Genellikle 30-40 yaş arasında daha fazla görülen bu hastalık genetik faktörler, gebelik, fazla kilo ve karın içi basıncının artması ile ortaya çıkmaktadır. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması ile midede yer alan proteinlerin sindirilmesine yardımcı olan madde, yemek borusunda tahrişlere neden olur ve mide asidine maruz kalan yemek borusu kendini koruyamaz hale gelir. Peki reflü rahatsızlığını ortadan kaldırmak için ne yapmak gerekir?

Reflüye ne iyi gelir?

Reflü hastalığı tedavi edilmediğinde yemek borusunda ülser, kanama, iltihap gibi problemlere neden olur. Bununla birlikte yemek borusunun sürekli tahriş olması sebebiyle özofagus kanser riski de gelişebilir. Kronik bir rahatsızlık olan reflü hastalığının şikayetlerini azaltmak için uygun beslenme alışkanlıklarının kazanılması oldukça önemli rol oynuyor. Peki reflü hastaları nasıl beslenmeli? Reflü neden oluşur?

Reflü neden olur?

Reflü oluşumasının temel nedeni yemek borusunun mide asit içeriğine uzun süre maruz kalmasından kaynaklanmaktadır. Yemek borusu sürekli tahriş olduğunda hasarlar gelişir ve yanma hissi gerçekleşir. Yemek borusunun altındaki kapak, asidin yemek borusuna gelmesini engeller ve asidin midede kalmasını sağlar. Fakat reflü sırasında bu durum tam tersi şekilde gelişir. Sfinkter kapağının sık sık gevşemesi ile asit yukarı doğru gelir.

Reflü nasıl anlaşılır?

Reflü rahatsızlığının belirtileriden şikayetçiyseniz öncelikle bir doktora görünmeniz iyi olacaktır. Çünkü reflü tanısı koymak için doktor şikayetlerinizi göz önünde bulundurur ve gastroskopi ile mide kapağını inceleyebilir. Böylece yemek borusundaki hasara ilişkin tüm detaylar gözlemlenecektir. Bazı durumlarda reflünün değerlendirilmesi için doku öneğine ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca phmetre ve manometre işlemi ile yemek borusundaki mevcut asit oranı ölçülür, yemek borusunda reflüye neden olacak sebepler incelenir.

Reflü belirtileri nelerdir?

Hastalarda sıklıkla görülen belirtiler şunlardır:

Ağıza ekşiacı su gelmesi, geğirme, şişkinlik, tüketilen yiyeceğin ağıza geri gelmesi, kilo kaybı, göğüste ve midede yanma, ağız kokusu, kronik faranjit, alerjik astım, kronik sinüzit, diş çürükleri.

Reflü nasıl geçer?

Bu rahatsızlıkla karşılaşan hastaların şikayetlerini gidermek için meydana gelen komplikasyonları ortadan kaldırmak gerekir. Reflü şikayetlerini azaltmak için şunlar yapılabilir:

Öncelikle kişiye uygun bir beslenme planı hazırlanmalı ve hasta öğün saatlerine dikkat etmelidir.

Porsiyonlar küçük olmalı, mideye fazla yüklenmemeli ve öğünler atlanmamalıdır.

Yatmadan en az 3-4saat önce katı ve sıvı alımı durdurulmadır. Mide dolu olduğunda yemek borusuna mide içeriğinin kaçması kolaylaşacaktır.

Beli sıkan kıyafetlerden kaçınılmalı.

Yemekten sonra basıncı arttıracak hareketler yapılmamalıdır.

Yastık yüksekliğiniz 30cm olmalıdır.

Yemek yerken besinler iyice çiğnenmelidir.

Fazla kilo reflü şikayetlerini arttırabilir.

Reflü hastaları ne yemeli?

Bu hastalıktam muzdarip olan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli husus beslenme alışkanlığıdır. Bu nedenle hastalar tükettiği gıdalara dikkat etmelidir. İşte reflü rahatsızlığı olan hastaların tüketmemesi gereken besinler; 

Çikolata

Kahve

Gazlı içecekler

Baharatlar

Soğan

Sarımsak

Sigara

Kızartılmış yiyecekler

Ekşili ve salçalı yiyecekler

Domates

Rahatsızlığı azaltmaya yardımcı besinler ise şunlardır:

Brokoli

Muz

Lif oranı yüksek yiyecekler

Peynir

Kantaron yağı

Papatya çayı

Fasulye

Bebeklerde reflü tedavisi

Reflü sorunu yaşayan bebekler doğumun ardından bir yıl boyunca bu sorunla karşı karşıya kalabilir. Şikayetler 4.ayda artar ve 6.ayın sonunda azalır. Bebeklerin çoğunda 12-15ayın ardından şikayetler tamamen ortadan kalkar. İlk bir senenin ardından hala geçmeyen reflü durumu varsa bebeğinizi doktora götürmek iyi olacaktır.

Reflüye iyi gelen İbrahim Saraçoğlu kürü

İbrahim Saraçoğlu'nun, reflü hastaları için hazırladığı kür şöyledir: Süt, süte alerjisi olanlar içn havuç suyu kullanılmalıdır. Reflü ağrılarının arttığı dönemlerde 12 bardak süt içmek yatıştırmaya yardımcı olur. Havuç suyunu ise katı meyve sıkacağından geçirerek elde edebilirsiniz.

Reflü ilaçları

Reflünüz, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmenize rağmen geçmiyorsa doktora gitmeniz önemlidir. Toplumda mide koruyucu olarak bilinen omeprrazol, rabeprazol, esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol gibi ilaçlardan hangisinin iyi geleceğini ve dozajını doktorunuza danışarak kullanmanız gerekir.

Reflü esnasında ne yapmalı?

Reflüye iyi gelen şeyler yüksek yastıkta yatmak, fazla yemekten kaçınmak, az ve sık yemektir.

Reflüye soda iyi gelir mi?

Kişinin reflüsü ya da gastriti varsa gazlı içeceklerden uzak durmalıdır. Ama maden suyu istisnadır. Sadece maden suyu reflüye ya da gastrite neden olmaz, şikayetleri azaltır.

Reflüye süt iyi gelir mi?

Bazı hastalara süt iyi gelirken bazı hastalara gelmeyebilir. Bunu reflü sorunu yaşayan kişinin kendisi belirlemelidir.

Refüye doğal olarak ne iyi gelir?

Lifli gıdalar, sindirimi kolaylaştıracak besinler tüketilmelidir. Böylece reflü şikayetleri azaltılabilir. Bu besinler arasında muz, kavun, balık eti gibi gıdalar yer almaktadır.

reflü reflüye ne iyi gelir reflüye iyi gelen besinler