REM uyku davranışı bozukluğu: Düşlerinizi gerçekleştirmek

TAKİP ET

Nadir görülen bu uyku bozukluğu, uyku sırasında şiddetli davranışlara neden olabilir.

Reklam
Reklam

“Dün gece en garip rüyayı gördüm!” Çoğumuz REM (hızlı göz hareketi) uykusunda rüya görürken karşılaştığımız garip senaryolara güleriz.

Ancak bu rüyalar, REM uykusu davranış bozukluğu (RBD) olan kişiler veya onların eşleri için gülünecek bir konu değildir.

Uyku uzmanı ve nörolog Marri Horvat, MD, MS , RBD'nin ne olduğunu, uykunuzu nasıl etkileyebileceğini ve nasıl tedavi edildiğini tartışıyor.

REM UYKUSU DAVRANIŞ BOZUKLUĞU NEDİR?

Normalde REM uykusu sırasında vücudumuz felç olur (göz kaslarımız ve nefes almamızı sağlayan diyaframımız hariç).

Ancak RBD'de, "beyin sapındaki veya beyindeki bir anahtar artık sizi hareketsiz hale getirmediğinden, kaslarınız rüyalarınızdaki eylemleri gerçekleştirmekte özgürdür" diyor Dr. Horvat.

Yani, onları canlandırıyorsunuz ve bu, tamamen karakter dışı olan yoğun şiddet içeren davranışlarda olabilir. Bu belirtiler şunları içerebilir:

Konuşmak.

Bağıran.

Şiddet, yumruklama, tekmeleme ve kapma gibi.

Yataktan atlama.

Kötü dil.

Dr. Horvat, “Yataktan şifonyerin içine dalarak, duvara çarparak veya pencereye çarparak kendinizi yaralayabilirsiniz” diyor. "Bir yatak partnerine yanlışlıkla vurabilirsiniz - ironik bir şekilde, rüyalarında onları tehlikeden korumaya çalışırken."

Peki, RBD ne kadar yaygın? Yetişkinlerin %1'inden azına RBD teşhisi konur. Çoğunlukla 50 yaşın üzerindeki erkeklerde (ve doğumda erkek olarak belirlenen kişilerde, DMAB) görülür. Ancak RBD yaşamın daha erken dönemlerinde gelişebilir - çocuklarda bile.

Dr. Horvat, "Genç hastalarda, RBD en sık narkolepsi ile birlikte veya antidepresan ilaç kullanan hastalarda gözlenir" diyor.

REM UYKUSU DAVRANIŞ BOZUKLUĞU UYKU KALİTENİZİ NASIL ETKİLER?

Dr. Horvat, uykunun her aşamasında her 90 ila 120 dakikada bir geçiş yaptığınızı söylüyor. Ve bunu her yaptığınızda, REM uykunuz giderek uzar.

Bu nedenle, RBD tipik olarak gecenin son yarısında meydana gelirken, uyurgezerlik ve gece terörleri REM uykusunda olmadığı için gecenin ilk üçte birinde meydana gelme eğilimindedir.

Siz veya eşiniz REM uyku bozukluğunuz varsa güvenlik çok önemlidir.

Dr. Horvat, “Düşünülmesi gereken en önemli şey uyku ortamınızı değiştirmektir” diyor. "Yatak odasını güvenli bir yer haline getirmelisiniz."

Denemek için seçenekler şunları içerir:

Düşmek için daha az mesafeniz olması için yatağınızı yere koyun.

Koşarsanız veya dalarsanız hiçbir şeye çarpmamak için mobilyaları yatağınızdan uzaklaştırın.

Yatağınızın yakınında bıçak veya silah gibi potansiyel olarak tehlikeli nesneleri kaldırmak.

Yatak odanızın mobilyalarının köşelerini doldurun.

"Ayrıca, REM uyku bozukluğunuz kontrol altına alınana kadar eşinizin başka bir yatakta veya odada uyumayı düşünmesini istiyoruz" diye ekliyor.

Diğer faktörler

RBD'nin aşağıdaki gibi diğer parasomnilere eşlik etmesi yaygındır:

Uyku ile ilişkili yeme bozukluğu.

Uyurgezerlik.

Karışık uyarılmalar.

Sekssomnia.

Gece korkuları.

Bu olduğunda, erkekler ve insanlar DMAB ve kadınlar ve doğumda kadın olarak belirlenen kişiler daha eşit olarak ve genellikle daha genç yaşlarda etkilenir.

Uyurgezerlik veya gece terörü RBD gibi görünebilir, ancak bunlar REM uykusunun dışında meydana gelen uyarılma bozukluklarıdır. Gözleriniz genellikle açıktır ve bunu hatırlamasanız da çevrenizin biraz farkındasınızdır.

Dr. Horvat, “Bu yüzden uyurgezerler yatak odasından geçen bir yolu müzakere edebilir, evden ayrılabilir ve hatta araba kullanabilir” diye açıklıyor. “REM uyku bozukluğunda çevrenizin farkında değilsiniz ve yataktan fazla uzaklaşamıyorsunuz.”

Nöbetler, uyku apnesi (rüyalar sırasında sizi kısmen uyandırabilen solunum duraklamaları dönemleri) uyku terörleri ve travma sonrası stres bozukluğu da RBD'yi taklit edebilir.

Ek olarak, RBD, en yaygın olarak Parkinson hastalığı, Lewy cisimcikli demans ve çoklu sistem atrofisi olmak üzere gelişen nörodejeneratif bozukluklarla bağlantılıdır.

Araştırmalar, RBD'li kişilerin, RBD geliştirmesinden sonraki 10 ila 12 yıl içinde bu nörodejeneratif hastalıklardan birini geliştirme olasılığının %80'den fazla olduğunu göstermektedir.

Araştırmacılar beyni koruyabilecek erken teşhis testleri ve ilaçlar geliştirmek için çok çalışıyorlar.

Dr. Horvat, "Araştırmacılar nöroprotektif bir ilacı tanımlayabilirlerse, daha fazla bozulmayı yavaşlatabilir, durdurabilir veya önleyebiliriz" diyor.

RBD NASIL TEDAVİ EDİLİR

RBD'yi teşhis etmenin en iyi yolu klinik öykü ve bir uyku çalışmasıdır.

“Obstrüktif uyku apnesi gibi uykuda solunum bozukluğunu teşhis etmeye yönelik önceki bir çalışma, teşhisi gözden kaçırabilir; Dr. Horvat'a göre, özellikle RBD için bir taneye ihtiyacınız var.

Uyku çalışmaları, uzmanların REM uykusu sırasında kaslarınızın felç olup olmadığını gözlemlemelerini sağlar. Bir kişi REM uykusundayken artan kas tonusu ararlar.

İlaçlar RBD semptomlarına yardımcı olabilir ancak tedavi edemez.

Dr. Horvat, "İlaçlar, bu olayların meydana gelme sıklığını iyileştirebilir, hatta sessiz, rahatsız edici çığlıklar atabilir ve eşlerin aynı yatakta güvenle uyumasına izin verebilir, bu harika bir şey" diyor.

Tolere edilmesi en güvenli ve en kolay ilaç melatonindir. Bununla birlikte, etkili tedavi için genellikle yüksek dozlarda melatonin gerekir. Diğer yaygın olarak kullanılan ilaç, anksiyete ve nöbetleri tedavi etmek için de kullanılan bir benzodiazepin olan klonazepamdır.

Dr. Horvat, "Klonazepam semptomları kontrol etmede çok etkilidir, ancak birçok hasta yan etkilerini tolere edemez" diyor. Bunlar şunları içerir:

Mevcut bellek sorunlarını kötüleştirebilecek bilişsel sorunlar.

Gündüzleri uykulu olma, sabah uyanma güçlüğü

Düşme riskini artıran dengesizlik.

İlaç boğaz kaslarınızı gevşettiği için kötüleşen uyku apnesi.

Ayrıca, Dr. Horvat, diğer bazı ilaçların RBD'yi kışkırttığını veya maskesini kaldırdığını söylüyor. Venlafaksin (Effexor®) gibi belirli antidepresanlar, hareket etmeye başlamanıza neden olabilir. Bu durumlarda doktorunuz bupropion (Wellbutrin®) gibi RBD'yi şiddetlendirmeyen bir seçeneğe geçmek isteyebilir.

Ancak Dr. Horvat, rüyalarını gerçekleştiren birçok insanın doktorlarına söylemediğini söylüyor.

“Belki utanıyorsunuz ama bunu doktorunuzla paylaşmalısınız” diye vurguluyor. "Sizi ve eşinizi güvende ve aynı yatakta tutmanın yolları üzerinde çalışabiliriz."