Renk karışımı nedir? Hangi renkler karışırsa ortaya ne renkler çıkar?

TAKİP ET

Renk karışımları merak edilmektedir. Renk karışımları sonucu elde edilen renkler araştırılmaktadır. Renk karışımı nedir? Hangi renkler karışırsa ortaya ne renkler çıkar? Bu haberimizde renk karışımlarıyla ilgili merak edilenleri sizler için derledik. İşte Renk karışımları hakkında merak edilenler...

Reklam
Reklam

Renk karıştırma- Hangi rengin karıştırılmasıyla hangi rengin elde edildiği sorusu aslında çok renkli bir konudur. Bu döngü sayesinde birçok alanda verimli çalışmalar yapmak mümkündür. Renk karıştırma işlemine geçmeden önce mevcut ana ve ara renklerden bahsetmek gerekir. Ana renkler açısından daha öne çıkan 3 renk vardır. Ana renkler nelerdir?

Renkler

Kırmızı

Mavi

Sarı

Bu renklerin karışımı ile şu renkler elde edilir;

Yeşil (Sarı Mavi)

Mor (Kırmızı Mavi)

Turuncu (Kırmızı Sarı)

Yukarıda bahsedilen renklerin ana renk ile elde edildiğini ve 3 farklı renk olduğunu görebiliriz. Bu sayede 3 renk ile bile 6 ton elde edilebildiği bilinen bir gerçektir. Birçok ticari alanda kullanılan renkler hayatımızda önemli bir rol oynamaktadır. Doğal taşların, mekanların ve doğanın renklerine baktığınızda birçok farklı renk görebilirsiniz. Özellikle gökkuşağı örneği ilkokuldan bu yana en güzel ve değerli örneklerden biri olarak kabul edilmektedir. Renk karışımının sağladığı seçenekler, kullanılacak renk tonuna göre birden fazla olanak sunar ve bu seçenekleri hayatınızın birçok alanında etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.

Renk Karışımında hangi renkler elde edilir?

Sarı – mavi : yeşil renk elde edilir.

Mavi- sarı – beyaz : fıstık yeşili elde edilir.

Mavi – Sarı – az siyah : Petrol yeşili elde edilir

Az mavi – az yeşil beyaz : su yeşili rengi elde edilir

Az sarı – mavi : koyu yeşil renk elde edilir

Sarı lacivert – koyu yeşil : (2.alternatif) elde edilir

Sarı – az mavi : açık yeşil elde edilir

Sarı yeşil açık yeşil : (2.alternatif) elde edilir

Turuncu – yeşil : zeytin yeşili elde edilir

Turuncu – mavi : koyu zeytin yeşili elde edilir

Sarı – siyah : yaprak yeşili elde edilir

Yeşil – kahverengi : Haki yeşili elde edilir

2 ölçü sarı – 1 ölçü mavi : Çağla yeşili elde edilir

Yeşil – pembe : deniz yeşili elde edilir

Siyah renk nasıl oluşur?

Siyahın nasıl oluştuğunu sorgulamak normaldir. Çünkü 10 kişiden 5'ine hangi rengi sevdiğini sorarsan siyah cevabını sık sık duymaya özen göstermektedir. Gecenin karanlığını, ruh halini ve duygularını yansıtabilecek bir ton olarak siyah elde etmek için aşağıdaki yöntemler izlenir Hepimizin bildiği gibi bir palet üzerinde veya istenilen renk karışımının yapılacağı yerde eşit miktarda kırmızı, sarı ve mavi pigmentlerin karıştırılmasıyla elde edilir. Ayrıca mavi, turuncu veya kırmızı, yeşil ve sarı ile karıştırılabilir.

Siyah ve beyaz renk karıştırılırsa ne olur?

Siyah ve beyazın karışımı hangi renktir sorusu aslında net bir cevap verebilir. Çünkü beyazı hangi renkle karıştırırsanız karıştırın, karıştırdığınız renge dönüşecektir. Bu sorunun cevabı siyahla özetlenmiştir. Ancak siyah ton asil bir tondur ve başta tekstil olmak üzere çeşitli alanlarda çokça rastlanan bir renktir. Genel anlatımda renk olmadığı söylenebilse de asil, zarif, cesaret ve daha birçok ilgi çekici tema olarak özetlenebilir. Ayrıca renkler birçok alanda kullanılmaktadır. Örnek olarak çeşitli nesneler verilebilir. Başta doğal taş olmak üzere pek çok örnek var. Örneğin; oniks taşının rengi de siyah olarak bilinir.Denge ve güç sağlarken, kişisel gelişime açıklığınızı da yansıtır. Yani siyah tonu kapalı kapılar ardında bırakılan bir ton değildir. Aslında hayatımızda sıklıkla karşımıza çıkan bir renk olarak bilinmektedir.

Doğada hangi renkler bulunur?

Doğadaki renkler 3 ana renk ve 3 ara renkten oluşur. Beyaz ve siyah başta olmak üzere birçok renk, başta bahsedilen renklerin karıştırılmasıyla elde edilir. Doğada bulunan renklerin hayatımızın birçok alanında kullanıldığını da görebilirsiniz. İlginçtir ki her renk özellikle giyimde farklı bir tarzda öne çıkıyor. Örneğin; genellikle mavi tonlarında üretilen kot pantolonlar kadın ve erkeklerin sıklıkla kullandığı giysilerden biridir. Son yıllarda geliştirilen modeller farklı renklerde karşımıza çıksa da mavi oldukça çekici olduğu için ilk tercih oluyor. Mavinin ferahlatıcı bir renk olmasının onu kullananlara huzur getirdiğine inanılıyor. Bu durumda dikkate alınması gereken ilk şey güneşli gök mavisi hava durumu modelidir. Hava güneşli ve açık mavi tonlarındaysa , her zaman canlı olmak ve bazı aktiviteler yapmak isteyebilirsiniz.

Renk karışım tablosu 

Renk ayrıca kişiliğin bir yansıması olarak kabul edilir. Hepimizin bildiği gibi kıyafet ve mekan seçiminde kullanılan ürün imajını belirlemede çok önemli ve akılda kalıcı bir rol oynuyorlar. Bilmeden bilinçaltını etkileyen ve beyin mekanizmalarıyla etkileşime giren şeylerden biri de kullandığımız renklerdir. Örneğin; belirli renklerin kullanıldığı yönlere örnek olarak şunlara dikkat edilmelidir. Kırmızı çekici bir renktir ve trafikte dur işareti olarak da kullanılır. Yeşil renk, camilerde en sık kullanılan renktir ve trafiğin geç olduğunu gösterir. Sarı için özel bir yer belirlemek mümkün olmasa da birçok farklı alanda kullanılmaktadır. Trafikte beklemek, hazırlanmak demektir. Burada bu üç rengin iki örneği verilse bile birbirinden tamamen farklıdır. Farklı olmak istiyorsanız, olaya geniş bir perspektiften bakmalısınız.










Renk karışımları Hangi renkler karıştığında ne renk elde edilir? Renk kodları