Resmi evrakta sahtecilik suçları nelerdir? Resmi evrakta sahtecilik suçu ve cezası

TAKİP ET

Resmi evraklar düzenlenirken sıkça karşılaşılan sahte işlemlerin fark edilmesinin ardından cezaya tabi tutulmaktadır. Resmi belgede sahtecilik cezası kaç yıl? Resmi belgede sahtecilik cezasının zamanaşımı süresi ne kadar? Hangi durumlar resmi belgede sahteciliğe girmektedir? Resmi evrakta sahtecilik hakkında merak edilenler haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Kamuya karşı yapılan resmi evrakta sahtecilik suçu ortaya çıkmasının ardından Türk Ceza Kanunu'nda göre belirlenen işlemler yapılmaktadır. Resmi evrakta sahtecilik suçları nelerdir? Resmi evrakta sahtecilik suçunun cezası nedir? Resmi evrakta şartları nelerdir? İşte detaylar...

Resmi evrakta sahtecilik suçları:

Sahte resmi belgelerin kullanılması,

Sahte resmi belgelerin üretilmesi ya da mevcut olan resmi belgelerin gerçeğe uygun olmayan şekilde düzenlenmesi,

Gerçek resmi belgelerin başkalarını aldatacak biçimde değiştirilmesi şeklinde sahtecilik suçları sayılabilir.

Resmi evrak şartları

Resmi evrakta sahtecilik suçu yazılı belgeler üzerinde işlenebilir. Belgelerin yazılı olması ve belgede bir dil kullanılması gerekir. Türkçe dışında bir dilde kullanılabilir. Orijinal halinin okunmasına imkân olmayan resmi evraklar zarar doğuramayacağından suç sayılmaz. 

Sahtecilik belgesinin gerçek kişi ya da kurumlar tarafından düzenlenmesi gerekir. Gerçek kişiler tarafından düzenlenmeyen evraklar söz konusu olduğunda resmi evrakta sahtecilik cezası verilmez.

Sahtecilik suçu ancak delil değerine sahip belgeler üzerinde işlenebilir. Belgeler delil değeri taşımıyorsa hukuki değeri de yoktur. Bu nedenle suç oluşturmaz. 

Resmi evrakta sahtecilik suçu zamanaşımı süresi

Savcılık, resmi evrakta sahtecilik suçlarını inceler ve kanunda belirtilen zamanaşımı süresi içinde resen soruşturma yapabilir. Resmi evrakta sahtecilik zamanaşımı süresi 8 yıl olarak bilinir. Şikâyetçi olan taraflar bu süre içerisinde dava açıp müdahil sıfatı ile bu davalara katılabilir. 

Resmi belgede sahtecilik cezaları

Resmi evrakta sahtecilik suçunun cezaları birtakım durumlara bağlı olarak değişir. Bu cezalar basit ve nitelikli hallere bağlı olarak 2’ye ayrılır. Kanunda cezalar en aşağı 2 yıl olarak belirlenmiştir.

resmi belgede sahtecilik resmi evrakta sahtecilik cezası resmi evrakta sahtecilik suçları resmi evrak şartları