Resmi nikah için hangi belgeler gereklidir?

TAKİP ET

Evlilik kararı alan çiftler nikah işlemlerine başlamak istiyor. Nikah işlemlerinde ise hangi belgelerin olması gerektiğini merak ediyorlar. Biz de bu haberimizde sizlere resmi nikah için gereken belgeleri derledik. İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Evlilik kararı alan çiftler nikah işlemlerine nasıl başlatılacağını merak ediyor. Resmi nikah için hangi belgelerin gerekli olduğu çiftler tarafından araştırılıyor. Bu işlemler her ne kadar sıkıcı olsa da yapılması mecburi olan işlemlerdir. Biz de bu yazımızda evlenecek çiftler için nikahta gereken evrakları derledik. İşte konuya ilişkin detaylar...
Nikah işlemleri için gerekenler
Her belediye nikah işlemleri için farklı belgeler isteyebilir. Dolayısıyla nikah başvurusu yapacak kişilerin öncelikle belediye ile iletişime geçmeleri gerekmektedir. İletişime geçtiğiniz belediyeden resmi nikah işlemleri için gereken evrakların listesini isteyebilirsiniz. Genel anlamda evraklar belediyelere göre farklılık gösterse de her belediyenin istediği bazı evraklar vardır. Bu evraklar ise şunlardır:

Sağlık raporu,

Fotoğraflı nüfus cüzdanı asılları ve fotokopileri,

Evlenme beyannamesi,

Vesikalık fotoğraf (son 6 ayda çekilmiş olmalı),

Nüfus kayıt örneği,

Evlenme ehliyet belgesi,

İkametgah belgesiEvlenecek kişilerin bilmesi gereken diğer bir ayrıntı ise evlenmeyi düşündüğünüz evlendirme dairesinin sizden isteyeceği belgeleri öğrenmek için e-devletten destek alabilirsiniz.
Resmi nikah için gereken evraklar 2021
Yukarıda istenilen belgelerden bahsettik. Çoğu kişi bu belgelerin neyi içerdiğini biliyor. Lakin belgelerin nasıl temin edilebileceği hakkında bilinen bazı yanlışlar var. Biz de sizlere bu konu ile alakalı bilgi vereceğiz.
Resmi nikah için gereken belgeler
Sağlık raporu: Bu raporun geçerlilik süresi 6 aydır. Bu raporun istenmesinde ki amaç ise evlenecek kişilerin sağlıksal bir problemi olup olmadığını görmektir. Bu sağlık raporu tüm belediyeler tarafından istenen bir rapordur. Bahsi geçen bu raporu aile hekimliğinden, Toplum Sağlığı Merkezi'nden, devlet hastaneleri ya da özel hastanelerden alabilirsiniz.
Fotoğraflı nüfus cüzdanı asılları ve fotokopileri: Evlenecek kişilerin kimlik fotokopilerinin yanı sıra asıllarının da istenmesinin nedeni aslı gibi olduğunu kanıtlamaktır.
Evlenme Beyannamesi: Bu evrak evlenecek kişilerin evlendirme dairesinde yapacakları başvuru esnasında doldurması gereken bir evraktır.
Vesikalık fotoğraf: Evlilik kararı alan kişilerin son 6 ayda çektirdiği vesikalık fotoğraf ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Fotoğrafların sayısı her belediyeye göre farklılık gösterebilir. Lakin altışar tane fotoğrafını hazır olması sizin için daha iyi olacaktır.
Nüfus kayıt örneği: Evlenecek çiftlerin resmi nikah için gereken evraklar içerisinde nüfus kayıt örneğini de bulundurması gerekmektedir. Bu belge kişinin aile ve kimlik bilgilerini içermektedir.
Evlenme ehliyet belgesi: Evlenecek çiftlerden bu belgenin istenmesinin sebebi çiftin evlenmelerinde herhangi bir engelin olmadığını göstermektir. Bu belgeyi temin etmek için nüfus müdürlüklerine başvurabilirsiniz.
İkametgah belgesi: Bahsi geçen bu belge muhtarlık, İlçe Nüfus Müdürlüğü ya da e-devlet üzerinden alınabilmektedir.
 

resmi nikah resmi nikah belgeleri nikah için belgeler