Romatoid artrit yorgunluğu ile mücadele ipuçları

TAKİP ET

Otoimmün durum romatoid artrit eklemlerinizi etkiler, ancak sistemik bir hastalık olarak kabul edilir. Bu, tüm vücudunuzun, birden fazla faktöre bağlı olarak inip çıkan semptomlarla bir etki hissettiği anlamına gelir.

Reklam
Reklam

Romatoid artritin en büyük yan etkilerinden biri yorgunluktur. Romatolog  Rochelle Rosian, MD, bunun neden olduğunu ve en iyi nasıl ele alınacağını paylaşıyor.

ROMATOİD ARTRİT SİZİ YORAR MI?

Evet, romatoid artrit sizi yorabilir. Dr. Rosian, “Sistemik bir inflamatuar durum” diyor. "Bağışıklık sisteminiz tarafından salınan sitokinler veya hücre sinyalleri iltihaplanmaya neden olur."

Yorgunlukla uğraşan herkesin bildiği gibi, yaşam kaliteniz etkilenebilir. Dr. Rosian, "İnsanlar romatoid artritleriyle kötü bir zaman geçiriyorlarsa, gün içinde bir şeyler yapma fırsat pencereleri oldukça küçüktür" diyor. “Çok enerjik hissetmeyebilirler veya fazla enerjileri olmayabilir.”

ROMATOİD ARTRİT YORGUNLUĞU NEDİR?

Romatoid artrit yorgunluğu diyetinizden, egzersizinizden ve uykunuzdan etkilenir. Dr. Rosian, bu yorgunluk meydana geldiğinde "gün boyunca döngüsel" olma eğiliminde olduğunu söylüyor. "Yorgunluk genellikle gün ortasında, hepimiz yorulduğumuzda - öğleden sonra saat iki, üç gibi. İnsanlar iyiye gittiğinde yorgunlukları geç saatlere, belki akşamın erken saatlerine kadar ortaya çıkmaz.”

BELİRLİ AKTİVİTELER YAPARSANIZ ROMATOİD ARTRİT YORGUNLUĞU ALEVLENEBİLİR Mİ?

Romatoid artrit yorgunluğu, iltihabınız devam ederken alevlenme eğilimindedir. Dr. Rosian, "Romatoid artritli insanlar gece uyurken sertleşirler" diye açıklıyor. “Sabahları, özellikle iyi uyumamışlarsa, çok sert ve ağrılıdırlar. Hareket ettikçe daha az sertleşir ve ağrırlar. Daha fazla enerji alıyorlar.”

Başka bir deyişle, iyi haber: Fiziksel aktivite romatoid artrit yorgunluğunu daha da kötüleştirmez. Dr. Rosian, "Bağışıklık sisteminiz üzerinde etkisi olan şeyler - stres, uyumamak ve anestezi yaptırmak - alevlenmelere neden olabilir" diyor. “Ancak egzersiz alevleri yakmaz. Fizik tedavi alevlenmelere neden olmayacak. Spor salonuna gitmek ve egzersiz yapmak sizi alevlendirmez."

ROMATOİD ARTRİT İLE YORGUNLUK NASIL YÖNETİLİR?

Romatoid artrit ile gelen yorgunluğu yönetmenin birçok yolu vardır.

Bir anti-inflamatuar diyet uygulayın

Romatoid artrit ile yaşayan herkes için anti-inflamatuar bir diyet uygulamak en iyisidir. Bu, işlenmiş gıdaları en aza indirmek anlamına gelir - bu nedenle tatlıları, şekerli içecekleri ve kızarmış yiyecekleri azaltın - ve meyve ve sebzeler, yağsız proteinler, kahverengi pirinç, baklagiller (kuru fasulye ve bezelye gibi), fındık ve tohumlara odaklanın.

Sizin için doğru olan bir vücut ağırlığını koruyun

Romatoid artrit ile eklemlerinize baskı yapmaktan kaçınmak istersiniz. Sonuç olarak, “özellikle ağırlık taşıyan eklemlerinizde ideal vücut ağırlığınız olmak istiyorsunuz” diyen Dr. Rosian, buna özellikle dizlerinizi ve ayaklarınızı dahil ettiğini de sözlerine ekledi.

Harekete geçin ve güçlü kalın

Dr. Rosian, hem esneme hem de aktif kalmanın önemli olduğunu söylüyor. “Yorgun olsanız bile, eklemlerinizi hareket ettirmek çok önemlidir. Esnekliğini ve gücünü korumak istiyorsun.”

Eklemlerinizi aktif tutmayı bir kapı menteşesine benzetiyor. “Paslanırsa ve onu kullanmaya devam edersen, yine de faydalı olacak. Ama kullanmazsan, kilitlenecek. Aynı şey eklemlerimize de oluyor.”

Güçlendirme, esneme kadar önemlidir, diye ekliyor. “Kaslarınızın güçlü kalmasını istiyorsunuz çünkü eklemlerinizi hareket ettiriyorlar. Kaslarınızı kullandığınızda daha az yorulursunuz. Bazı araştırmalar, 15 dakikalık bir yürüyüşün 15 dakikalık veya yarım saatlik bir şekerleme kadar ferahlatıcı olduğunu söylüyor. Bazen aktivite, ağrı ve sertliği azaltmak için gerçekten iyidir.

Hafif ağırlıklar kaldırmak, yüzmek ve yürümek harika seçeneklerdir. Dr. Rosian, Tai Chi'nin denge, güçlenme ve esneme için de iyi olduğunu söylüyor. Bazı insanlar yogayı faydalı bulur, ancak bazıları bileğe verdiği baskı nedeniyle olmayabilir.

İyi bir uyku çekin

Uyku, romatoid artritten kaynaklanan yorgunluğu yönetmek için çok önemlidir. Ancak, ertelemek zor olabilir. Dr. Rosian, “ Uykuya daldığınızda, o dinlendirici veya onarıcı uykuyu alabilmek için uykuda kalabilmek istersiniz” diyor. “Ama çok fazla eklem ağrınız varsa, uykuda kalmak zor. Bazen yuvarlanıp uyanabilirsin.”

O zaman, uykudan önce ağrınızı kontrol altında tuttuğunuzdan emin olmak için bazı ek müdahaleler gerekebilir. Dr. Rosian, “İnsanların çok fazla ağrıları olduğunda, sizi acıdan uzaklaştıracak hiçbir şey yoktur” diyor. "İyi bir gece uykusu almak önemliyse, insanlar reçetesiz veya reçeteli bir uyku yardımı kullanabilirler."

Bazı insanlar ağrı kesici veya nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) için Tylenol® almaktan fayda görebilir. Bununla birlikte, şu anda almakta olduğunuz diğer ilaçlarla etkileşime girmediğinden emin olmak için bunları almaya başlamadan önce doktorlarınıza sormalısınız.

Dr. Rosian, “Bunların yan etkilerini dengelemeniz gerekiyor” diyor. "Birinci basamak doktorunuz veya romatologunuz, böbrekler, kan basıncı ve kan sayımı gibi şeyleri izleyenleri bilmelidir. Bunlar da mide sorunlarına neden olabilir.”

İlaç tedavisi

“Romatoid artriti elinizden gelen en iyi şekilde yönetmek için elinizden geleni yaparsınız, böylece daha az şişlik, daha az sertlik, daha az iltihaplanma ve daha az ağrınız olur” diyor. "Fakat insanlar alevlendiğinde, bazen daha iyi uyuyabilmeleri ve daha iyi hareket edebilmeleri için daha fazla ilaca ihtiyaç duyarlar."

Romatoid artrit yorgunluğunuzu alevlendirdiğinde, steroidler bazen yardımcı olabilir. Dr. Rosian, "Bazen doktorun emrettiği şey küçük bir prednizon patlamasıdır" diyor. "İnsanların yorgunluğunun kaybolması için tüm iltihabı azaltmaya yardımcı olur."

ROMATOİD ARTRİT SEMPTOMLARININ TEDAVİSİ

Romatoid artrit ile yaşayan insanlar genellikle ya durumun kendisinden ya da tedavi olarak alınan ilaçlardan anemi geliştirirler. Dr. Rosian, " Kansızlıkları daha derin görünüyorsa, taşikardileri veya hızlı kalp atışları varsa veya nefes darlığı hissediyorlarsa, artritlerinin üstünde anemi olduğu anlamına gelebilir " diyor.

Bu mutlaka olağandışı değildir. Romatoid artrit ve kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi diğer durumlarla yaşayabilir veya çocuklardan ve işten stres yaşayabilirsiniz. Bu yüzden yorgunluğunuza neyin neden olduğunu söylemek bazen zordur.

Dr. Rosian, "Yorgunluk romatoid artrit ile daha kötüyse, bunu tedavi edin," diye açıklıyor. “Sürekli bir diyete, egzersize ve uykuya odaklandığınız yer burasıdır. Romatoid artrit sessiz olduğunda ve insanlar hala çok yorgun olduğunda, bu daha zor."

Dr. Rosian ayrıca bazı kişilerin sertliklerini ve yorgunluklarını kontrol altına almak için sıcak bir duş almayı veya sıcak bir banyoya girmeyi sevdiklerini söylüyor. Diğerleri, farkındalık veya meditasyon yapabilir, masaj yaptırabilir veya Tai Chi uygulayabilir. Romatoid artritinize yardımcı olmak için neyin işe yaradığını bulmak anahtardır.

Dr. Rosian, “Yorgunluğu olan bazı insanlar, onları mutlu eden ve onlar için olumlu bir şey olan bir aktivite veya hobi yaptıklarında daha iyi olurlar” diyor. "Eğer bir şey seni daha iyi hissettiriyorsa ve ağrını azaltıyorsa, yorgunluğunu atmana yardımcı olacaktır."