Rusya açıkladı! Doğalgaz sevkiyatı durduruldu

TAKİP ET

Rusya'dan son dakika açıklaması geldi. Kremlin sözcüsü yaptığı açıklamada ruble ile ödeme yapmayı kabul etmeyen ülkelere doğalgaz sevkiyatının durdurulduğunu duyurdu.

Reklam
Reklam

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, son dakika açıklaması ile tüm dünyayı şok etti. Moskova'da gazetecilere açıklama yapan Peskov, ruble ile ödeme sistemini kabul etme yani ülkelere doğalgaz sevkiyatının durdurulduğunu açıkladı.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov Moskova'da gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Rusya'nın artık ruble ile doğalgaz satışı sistemine geçeceğini hatırlatan Peskov, söz konusu sistemi kabul etmeyen ülkelere doğalgaz sevkiyatının durdurulduğunu belirtti. Sistemin şu anda ayarlandığını ve çalıştığını söyleyen Peskov, daha fazla kesinti olmayacağını dile getirdi. Ruble ile ödeme yapmayı kabul ederek gaz alan ülkelerin Rusya devlet başkanının ilgili kararnamesine göre çalıştığını söyleyen Peskov ödemeyi kabul etmeyen ülkelere ise gaz verilmeyeceğini bildirdi.

Rusya'da enerji dağıtım şirketi Gazprom, Polonya, Finlandiya, Bulgaristan, Hollanda ve Avrupalı bazı şirketlere ruble ile ödeme yapmadıkları gerekçesiyle gaz sevkiyatını daha önce durdurmuştu.
 

Ruble ile ödeme sistemine geçildi


23 Mart tarihinde açıklama yapan Rusya devlet başkanı Vladimir Putin bundan sonra doğalgaz satışı ödemelerinde Rus rublesinin kullanılacağını bildirmişti. Putin’in imzaladığı kararname 31 Mart tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş ve Rusya yeni sisteme geçmişti. Rus alan ülkelerin bu tarihten itibaren enerji şirketinde ruble ile hesap açmaları gerekiyordu. Vladimir Putin kararname sonrasında yaptığı açıklamada ise yeni sistemi kabul etmeyen ülkelerin dost olmayan ülke olarak görüleceği ve doğalgazın kesileceğini söylemişti.