Rusya'dan flaş karar! 11 Mart'ta dış dünyaya internetin fişini çekiyor!

TAKİP ET

Rusya, bütün Rus sitelerini ülkeye geri çağırarak başlattığı bu çalışmayla birlikte ise bir süredir üzerinde çalıştığı interneti dış dünyaya kapatmayla ilgili planını devreye sokma hazırlıklarına başladı. Rusya, bu hamleyle interneti dış dünyaya bağlı olmadan kendi kontrolüne geçirmek istiyor.

Reklam
Reklam

Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş nedeniyle bir çok teknoloji şirketlerinin yaptırımına maruz kalan Rusya'nın 11 Mart tarihinden itibaren internet bağlantılarını dış dünya ile kapatma çalışmaları sürdürüyor.



Rus sitelerinin Rusya'nın domain'i olarak bilinen 'RuNet'in (.ru uzantılı adresler) alan adlarına geçmesinin istenmesinin ardından sitelerden ayrıca server'larını da Rusya'ya taşıması talep edildi. Bu sitelere DNS olarak sadece Rusya DNS'i kullanılması yönünde bir çağrı yapıldı. Bu çalışmaların 11 Mart tarihine kadar Rusya'yaya taşınarak tamamlanması, mail uzantılarının RuNet'e bağlı olarak bitirilmesi ve Rusya DNS'inden de ayrıca servis sağlayarak hizmet vermesi halinde ülkenin interneti belirtilen tarih itibariyle dış dünya ile bağlantısını kapatabileceği söyleniyor.



Rusya Devlet Başkanı Putin, ise gerçekleştirmeyi hedeflediği bu hamlesiyle internet alanında dışa bağlı olmadan Rusya içerisinde yönetilmesinin mümkün olabileceğini ve kontrolü ülkenin kendi elinde tutabileceğini tüm dünyaya göstermiş olacak.


 

rusya internet rusya interneti putin internet kararı