Rusya-Ukrayna Savaşı'nda flaş gelişme: Ukrayna hazırsa bizde hazırız

TAKİP ET

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey lavrov Türkiye'ye olan ziyaretini öne çekmişti nokta Dün Türkiye'ye gelen Lavrov bugün mevkidaşı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme gerçekleştirdi. İki Bakan görüşmenin ardından kameralar karşısına geçerek önemli açıklamalar yaptı. Hem tahıl krizi hem de savaştaki son durumla ilgili detaylar haberimizde...

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mevkidaşı Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bugün bir araya geldi. Taraflar arasında yapılan görüşmenin ana maddesi Karadeniz'de tahıl tankerleri için oluşturulacak güvenli koridor oldu. Toplantının ardından kameralar karşısına geçen İki Bakan olumlu açıklamaları ile dünyaya umut verdi.
 

Gıda krizi ciddi bir olay

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada gıda krizinin ciddi bir olay olduğunu belirterek Rusya ve Ukrayna'dan ihraç edilecek tarım ürünü ve gübre konusunda Türkiye'nin üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu dile getirdi. BM'nin bu konuda teklifini makul bulduklarını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, mayınlar temizlenmeyecekse de güvenlik koridoru ve günceli bölgeyi bir an önce oluşturmak gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin Hiç Kimseyi memnun etmek için çalışmadığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Türkiye'nin yaptırımlara katılmaması nedeniyle şikayetçi olduğunu fakat Bu konuda Türkiye'nin dengeli bir politika izlemeye devam edeceğini vurguladı.
 

Müzakereler için olumlu hava var


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Ukrayna Savaşı konusunda artık müzakereye dönme noktasına gelinmesi gerektiğini belirtirken şu anda birkaç hafta öncesine kadar daha olumlu bir hava gördüğünü söyledi.
 

Türkiye'nin çabaları hayati öneme sahip


Toplantıda konuşan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da gıda güvenliği krizi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Lavrov, gıda güvenliği krizinin bu savaştan kaynaklanmadığını belirtirken Sadece bu durumun bir gıda krizine yol açacağını söylemenin doğru olmadığını dile getirdi. Türkiye'nin çabalarının Hayati öneme sahip olduğunu belirten Lavrov gemilerin limandan çıkabilmesi için Türkiye'nin Elinden geleni yaptığını dile getirdi. Ukrayna'da insanları esir tuttukları yönündeki eleştirilere de cevap veren Lavrov,”Basında buradaki insanları esir tuttuğumuz söyleniyor bu doğru değil biz sürekli insani yardım koridorları açıyoruz. İsteyen herkes bu koridorları kullanarak hareket edebilir. Bir takım mayın temizleme operasyonlarımız var. Zelenski bize silah verin gemilere karşı kullanabiliriz dedi bu Ukrayna'nın hedefini açıkça ortaya koymaktadır.” ifadelerini kullandı.
 

Bu ufak bir sorun


Gıda gemileri ile ilgili Ukrayna'nın hazır olması halinde Rusya'nın hazır olduğunu belirten Lavrov, Türkiye ile bu konunun detaylarını görüştüklerini söyledi. Gemi konusunun Ufak bir sorun olduğunu ve hiçbir şekilde engelleme dileklerini belirten Lavro, Ukrayna'nın bu durumu her zaman rahatsız edici bir mesele olarak gündeme getirdiğini ifade etti. Rusya'nın limanların açık olması konusunda söz verdiğini belirten Lavrov, mayınların temizlenmesi halinde askeri güçlerini Bu anlamda kullanmayacaklarını dile getirdi.