Rusya- Ukrayna savaşı otomotiv sektörünü zora soktu

TAKİP ET

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, uygulanan yaptırımlar ve tedarik krizi ile birlikte otomotiv sektörü zora girdi. Otomotiv üretiminde kullanan metallerin maliyetleri savaş nedeniyle artarken, otomobil maliyetlerinin ortalama yüzde 18 arttığı belirtildi.

Reklam
Reklam

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ile birlikte çok sayıda şirket Rusya’dan çekileceğini açıklamıştı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından otomotiv sektörü ağır bir darbe aldı. Rusya’da üretilen malzemelerin taşımacılık, yaptırım ve savaş hali nedeniyle üretim kıtlığı altına girmesiyle, otomobil üreticileri artan metal maliyetleriyle karşı karşıya kaldı.Malzeme kıtlığı ile fiyatların artacağı belirtildi.

OTOMOBİL FİYATLARI ARTACAK 
Yaşanan bu savaş durumunun maliyetlere yansıtılacağı ve otomobil fiyatlarının artacağı vurgulandı. Koronovirüs salgını ile ortaya çıkan çip krizi devam ederken, yükselen enerji fiyatları sektöre bir darbe daha vurdu. Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte bazı nakliyeciler ve otomobil parçası tedarikçileri yaptırım uygularken Rus mallarından uzak durmaya başladı.Bu durum materyal sıkıntısını da beraberinde getirdi.

MALİYETLERDE ARTIŞ SÖZ KONUSU 
Yaşanılan bu olağanüstü durum ile ilgili konuşan dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi Stellantis'in CEO'su Carlos Tavares, "İlk olarak, iş modeli üzerinde daha fazla baskı oluşturacak olan ham madde ve enerjiden kaynaklanan bir maliyet artışımız var" dedi. Alüminyum ve paladyum Pazartesi günü rekor seviyelere ulaşırken, paslanmaz çelik yapımında da kullanılan nikel 2007'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.Otomobil üreticileri için alüminyum ve magnezyum pres döküm parçalar üreten şirket CEO'su Andreas Weller ise Avrupa işinin son dört ayda alüminyum maliyetinde yüzde 60'lık bir artış ve aynı zamanda yükselen enerji faturaları gördüğünü söyledi.Stellantis CEO'su Tavares ise, çip sıkıntısının sona ermesinin otomobil üreticilerinin yüksek metal ve enerji fiyatlarını dengelemesine yardımcı olabileceğini, ancak bu yıl yarı iletken sorunlarına herhangi bir çözüm beklemediğini sözlerine ekledi.

 

Otomobil Sektör