Saç biti nasıl temizlenir? Evde doğal yollarla bit temizliği nasıl yapılır?

TAKİP ET

Herkesin karşılaşabileceği sorunlardan biri olan bit, genellikle okul çağındaki çocuklarda yaygın olarak görülür. Şiddetli kaşıntı ile kendini gösteren bit, okul gibi gibi kalabalık ortamlarda kolaylıkla yayılır. Zaman zaman yetişkinlerin de karşılaştığı bit, günlük hayatı olumsuz etkileyebilir. Peki bit nasıl temizlenir? Bitten doğal yolla kurtulmak için neler yapmak gerekir? İşte detaylar...

Reklam
Reklam

Bitlenme pek çok kişide görülen yaygın bir hastalıktır. Bit; baş, vücut ve kasıkta olmak üzere üç farklı şekilde görülür. Okul, kreş gibi ortamlarda saçtan saça ya da ortak kullanılan eşyalar yolu ile bulaşabilir. Bu nedenle kişisel eşyalar başkasıyla paylaşılmamalıdır. Bununla birlikte bitin pislikle alakası yoktur, bit kirli saçtan çok temiz saça bulaşır. Peki bitten kurtulmak için neler yapılmalıdır? Bit için doğal tedavi nasıl uygulanır? 

Saç biti nedir, nasıl bulaşır?

Saç biti hemen hemen her kişinin başına gelmiş olan sorunlardan biridir. Saç biti, gözle görülür ve kan emici parazitlerdir. Bitler yaşamak için insan kanına ihtiyaç duyar ve yaşamlarını sürdürmeleri için insan vücudunda bir yerde durmaları gerekir. Aksi takdirde 48 satte ölürler. Bitler yalnızca saç derisinde değil vücudun diğer yerlerinde de görülür. 

Saç biti kalabalık ortamlarda oldukça hızlı yayılır. Bu sebeple ortak kullanılan tarak, şapka, yastık, oyuncak gibi eşyalardan bulaşma ihtimali yüksektir. Bunun yanı sıra saçın temas ettiği yerlerden de bulaşabilmektedir. Peki evde doğal yöntemlerle bitlerden kurtulmanın yolları nelerdir? 

Zeytinyağı ile bit temizlenir mi?

Evde bitkisel yöntemlerle bitlerden kurtulabilirsiniz. Bitlerden kurtulmanın doğal yollarından biri de zeytinyağıdır. Zeytinyağı antibakteriyel olması nedeniyle kaşınmayı engeller ve enfeksiyonları önler, bitlerin oluşturduğu enflamasyon ile mücadele eder.

Hamilelikte bit nasıl temizlenir?

İlaç kullanımı hamilelik sürecinde genellikle tavsiye edilmez. Bu yüzden hamile kadınlar bit sorunundan nasıl kurtulacağını merak ediyor. Anne adayları eczanelerden hamilelerin kullanımına uygun ibaresi yazılı bit şampuanlarını ya da bit ilaçlarını kullanabilir. Ayrıca doğal yöntemleri de deneyerek bitlerden kurtulabilirsiniz.

Evde doğal yollarla bit temizliği nasıl yapılır?

Yaygın olarak görülen saç biti, ense kökü ve kulak arkalarında yoğun kaşıntıya sebep olmaktadır. Peki doğal yöntemlerle bit temizliği nasıl yapılır? Bitlerden kurtulmak için en etkili yöntemler arasında saça sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, sarımsak, aloe vera jeli uygulamak yer almaktadır.

Sirke ile saç biti nasıl temizlenir?

Saç biti için sirke oldukça etkili yöntemlerden biridir. Ancak sadece beyaz sirke kullanmak daha yararlı olacaktır. 

Sirke ile bitlerden kurtulmak istiyorsanız öncelikle aynı oranda sirke ve suyu bir kapta karıştırın ardından tüm saça ve saç derisine sürüp 1-2saat bekletin. Daha sonra saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak şampuanlayıp durulayabilirsiniz.

Mayonez ile bit temizliği nasıl yapılır?

Bir avuç dolusu mayonezi saçınıza sürüp bone geçirip iki saat bekletmeniz gerekir. Mayonezi kulak arkaları da dahil olacak şekilde tüm saça uygulamanız gerekmektedir. Daha sonra saçınızı bit tarağı ile tarayıp iki üç kez şampuanlayıp iyice durulayın.

Vazelin ile saç biti nasıl temizlenir?

Vazelini saça uyguladıktan sonra bone kapatıp bir gece bekletin. Sabah uyandığınızda bebek yağı sürüp tarayın ve şampuanlayıp durulayın.

Zeytinyağı ile bitler nasıl temizlenir?

Zeytinyağını saçınızın derisini yakmayacak kadar ısıtıp 1 yemek kaşığı limon suyu ile karıştırın. Tüm saça ve saç derisine uygulayın ardından bone kapatıp bir gece bekletin.Sonrasında bit tarağı ile tarayıp şampuanla yıkayıp durulayın.

Hindistan cevizi yağı ile bit temizliği nasıl yapılır?

Saçlarınızı birkaç parçaya ayırarak yağı uygulayın ve 15-20 dakika bekletin. Sonrasında ince aralıklı bir bit tarağı ile saçlarını temizleyin. Ardından saçınızı şampuanlayıp iyice durulayabilirsiniz.

Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı ile bit temizliği nasıl yapılır?

Öncelikle zeytinyağı ve hindistan cevizi yağını karıştırın ve bir solüsyon haline getirin. Bu solüsyon ile saçlarınızı yıkayıp sonra elma sirkesiyle birlikte bit tarağı ile tarayın. Bit yumurtalarının ömrü 1-5 hafta arasında değişkenlik gösterdiğinden yumurtalardan kurtulana kadar bu işlemi uygulayın.

Sarımsak ile bit temizliği nasıl yapılır?

10 diş sarımsağı iyice ezip üzerine üç yemek kaşığı limon suyu karıştırın. Sarımsaklar iyice su kıvamını almalıdır. Macun kıvamına gelen karışımı tüm saça ve saç derisine iyice uygulayıp 30dakika bekletin ardından tarayıp saçlarınızı yıkayarak bitlerden kurtulabilirsiniz.

Aloe vera ile bit nasıl temizlenir?

Aloe vera jelini saçınıza uygulayın ve ardından boneyle kapatın. Saçınızda kuruyana kadar bekleyin. Sonra elma sirkesi ile bit tarağını kullanarak tarayın.

Bit şampuanı ile bitlerden kurtulma

Bitler saçınızda yoğun değilse eczaneden bit saçmpuanı alabilirsiniz.Bitlerden kurtulmak istiyorsanız hangi yöntemi denerseniz deneyin bitlerden tamamen bitine kadar o yöntemi tekrarlamanız gerekir aksi takdirde bitler saçınızda daha uzun süre kalacaktır.

Bit kaç günde geçer?

Eğer doğru ve düzenli tedavi uygulanırsa 10 gün içinde geçer.

İbrahim Saraçoğlu'nun bit temizleme kürü

Haftada 1 kere doğal elma sirkesini saçlarınıza masaj yaparak uygulayın ve yarım saat bekletin. Ardından doğal sabunla yıkayıp arındırın. Daha sonra ısırgan otu kürünü uygulayın. Isırgan otu kürü: 500 ml kaynayan suya bir yemek kaşığı ısırgan otu ilave ediniz. Yaklaşık 5 dakika kaynatıp süzünüz. Demlenen bitkinin suyuyla saç derinizi yıkayınız ve yarım saat bekleyiniz. Yarım saat geçtikten sonra sadece suyla durulayabilirsiniz. Bunu günde bir kez olacak şekilde 10 günde 3 kere yaparsanız bitlerden kurtulabilirsiniz.

saç biti bit nasıl temizlenir doğal yöntemlerle bitleri temizlemek