Saç yağlama: Denemeli misiniz?

TAKİP ET

Şampuanlardan ısıyla şekillendirmeye kadar saçlarınız çok şey yaşayabilir. Birçoğumuz her zaman kilitlerimize çok ihtiyaç duyulan Ar-Ge'yi vermenin yollarını arıyoruz. Ama saçınızın yağ değişimine ihtiyacı olabilir mi?

Reklam
Reklam

Saç yağlama, saçı güçlendirmek ve nemlendirmek için kullanılan eski bir uygulamadır ve çoğu kişi bunun saç tellerinin iyi bir vitamin dengesine sahip olduğundan emin olmak için önemli bir adım olduğuna inanır.

Ama saçınızı yağlamak sizin için doğru mu? Dermatolog Shilpi Khetarpal, MD, saç yağlamanın ne olduğunu, nasıl yapılacağını ve sizin için en iyi tekniği açıklıyor.

Saç yağlamak nedir?

Saç yağlama, parlaklığı, nemi ve genel sağlığı artırmak için doğal yağların saçınıza yayıldığı veya masaj yaptığı bir uygulamadır. Bu güzellik rutininin kökleri Ayurveda tıbbında ve Hint geleneğindedir, ancak son zamanlarda doğal saç bakımı dünyasında ilgi kazanmıştır.

Terimi Google'a yazarsanız, birkaç farklı yöntem açılır. Bazıları saç derinize doğal yağlar sürmenizi önerirken, diğerleri saçınızı nemli tutmak ve bölünmüş uçları gizlemek için saçınızın uçlarına sürmenizi önerir.

Saç yağlamanın faydaları nelerdir?

Cildimize benzer şekilde saçlarımızın da sağlıklı ve mutlu kalması için iyi bir yağ dengesine ihtiyacı vardır.

Bu uygulamanın savunucularına göre, saç yağlamanın asıl amacı saçınızı nemlendirmek ve tekrarlanan yıkamalardan sonra saçınızın eksik olabileceği vitamin veya mineralleri telafi etmektir .

Saç yağlamanın bazı faydaları şunlardır:

Saça nem ve parlaklık katar

Rapunzel'i kıskandıracak ipeksi saçlara sahip olmanın sırrı? hidrasyon!

2015 yılında yapılan bir araştırma, yağların çok ihtiyaç duyulan nem artışı ile saçı canlandırmaya yardımcı olabileceğini buldu. 2021'de yapılan bir başka araştırma, hindistancevizi yağının saç liflerini güçlendirdiğini buldu. Özellikle yoğun şekillendirme ve ısı hasarından etkilenen saçlar için, saç yağlama, nemli ve ipeksi bir pürüzsüzlük sağlamak için bazı boşlukları doldurabilir.

Bölünmüş uçların görünümünü iyileştirir

Bir süredir salonunuzu ziyaret etme şansınız olmadıysa, bu kırık uçları gizlemenin hala bir yolu var. İşlem sırasında biraz nem eklerken, görsel olarak temizlemeye yardımcı olmak için saçınızın uçlarına biraz doğal yağlar ekleyin. Yine de unutmayın, bu yalnızca geçici bir düzeltmedir.

Saçınızı güneşten koruyabilir

Isı hasarı sadece düzleştiricinizden veya saç maşasından kaynaklanmaz. Saçınızı güneş ışınlarından korumak, saçınızın zamanla çok kurumasını veya kabarmasını önlemek için önemlidir. Araştırmalar, badem yağının nemlendirici özelliklerinin güneşin UV ışınlarına karşı koruyucu bir bariyer oluşturabileceğini gösteriyor.

Yağları saç derinize sürmeli misiniz?

Saçları yağlamak için birçok tavsiye var. Muhtemelen, makalelerin ve sosyal medya gönderilerinin çoğu, yağı doğrudan saç derinize uygulamayı içerir. Ancak bu özel saç yağlama yöntemi herkes için çalışmayabilir.

Saç tipinize bağlı olarak, saç yağlama savunucuları, doğru kullanıldığında saç derinizin sağlığını iyileştirebileceğini iddia eder. Yakın tarihli bir 2021 araştırması, özellikle hindistancevizi yağının kafa derisi üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu buldu.

Başka bir çalışma, saç yağlamanın kepeği bile önleyebileceğini öne sürüyor. Ancak Dr. Khetarpal gibi diğer uzmanlar, yağı doğrudan saç derinize sürmemenizi tavsiye ediyor. Görünen o ki, saçı yağlamak sizi seboreik dermatit – esasen kepek – için daha yüksek risk altına sokabilir. Genel olarak, saç derinizi yağlamaktan uzak durmak en iyisidir.

Saç yağlamak sizin için uygun mu?

Takip ettiğiniz güzellik rutini ne olursa olsun, her saç tipine uyan tek beden yoktur. Dr. Khetarpal, saç yağlanmasının her bir saç başını aynı şekilde etkilemeyeceğine dikkat çekiyor.

“Bazı saç tipleri, diğerlerinden daha fazla yağlamadan yararlanabilir” diyor. "Kuru, kaba, sıkıca kıvrılmış saçları olan insanlar yağlamadan yararlanabilirken, ince, düz saçlı diğerleri, yağlamanın saçlarını çok fazla ağırlaştırdığını görebilir. Kepeğe eğilimli olanlar her türlü yağdan kaçınmalıdır.”

Saç yağlamanın sizin için işe yarayıp yaramayacağı şunlara bağlı olabilir:

Saçınızın doğal olarak ne kadar kuru veya yağlı olduğu.

Sahip olabileceğiniz herhangi bir tıbbi durum.

Önceki stil veya renk.

Yaş.

Etnik köken.

Saçları yağlamak için ne tür yağlar kullanılır?

Saçınıza yağ uygulamak söz konusu olduğunda, biraz uzun bir yol kat eder.

Dr. Khetarpal, “Yağlar saçın uçlarına uygulanabilir ve birkaç saat sonra yıkanabilir” diyor. “Kuru saça uygulamak ve az miktarda kullanmak en iyisidir.”

Bu yöntemi haftalık olarak deneyin:

Herhangi bir karışıklığı önlemek için saçınızı fırçalayarak veya tarayarak hazırlayın.

Elinize bezelye büyüklüğünde yağ koyun.

Saçınızın uçlarına yağ sürün. Yağı saçınızın ortasından uçlarına kadar eşit bir şekilde yaymak için parmaklarınızı kullanın.

Yağı saçta istediğiniz kadar (20 dakika ila bir saat) tutun ve ardından yıkayın.

Sonuç olarak, farklı saç rutinlerini keşfederken yavaş başlamak iyidir. Unutmayın, her saç aynı değildir, bu nedenle yağlar - ne kadar doğal olursa olsun - herkes için farklı sonuçlar verebilir.