Sağlık Bakanı Koca'dan SMA hastalığı hakkında açıklama: "SMA konusu bir ödeme sorunu değil" dedi alternatif bir ilaç önerdi

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Koca ülkemizde ve tüm dünyada sayısını git gide artıran SMA hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Alternatif bir ikinci ilaç gündemde!

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalığı hakkında açıklamalarda bulunarak; Bilim Kurulu’nun oral kullanımı bulunan ikinci bir ilaç kullanımını onayladığını aktardı.

SMA hastalarına umut kapısı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin kendisine yönelttiği soruları cevaplayarak SMA hastaları için yeni bir umut kapısını aralamış oldu.

İşlemleri başlattık!

Sağlık Bakanı Türkiye’de ikinci bir ilacın kullanımı için gerekli çalışmaların başlatıldığını ifade ederek; “Bilim Kurulumuz tarafından oral kullanımı olan ve etkisi kanıtlanmış ikinci bir ilacın kullanımına onay verdi. Bizler de bu ilacın kullanıma geçmesi için vakit kaybetmeden işlemleri başlattık.” ifadelerini kullandı.

“SMA bizler için asla ödenek sorunu olmadı”

Sağlık Bakanı Koca, muhalefet grubunun en ölk gündeme getirdiği ödeme konusuna da değinerek “ SMA hastalığı çok hassas bir konu. Bizler için kesinlikle bir ödeme sorunu olmadı. Binden fazla SMA hastamız mevcut ve bu hastalarımızın tedavisine; etkinliği ispat edilmiş, ilaç ile masrafların tamamını devletimiz karşılayacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuya örnek verecek olursak Türkiye’de bulunan toplam 250 hasta için başka nadir hastalıklarda kullanılan yalnızca 2 enzim türü için yıllık SMA hastaları için harcadığımız ödeneğin 2 katını kullanıyoruz. SMA için 60 avro, iki enzim içinse 120 avro ödüyoruz. Burada asıl sorun Zolgensma isimle gen tedavisinin ödeme kapsamında yer akmaması. Bu tedavinin etkinliği de halen bilim kurulumuz tarafından inceleniyor. Bilim kurulu üyelerimiz ise fakültelerimiz ve sahada bilhassa görev alan deneyimli hocalarımızdan oluşmaktadır. Sonuca bakanlık karar vermiyor. SMA bilim kurulumuz SMA hastası çocuklarımızın tedavisini üstlenmiş bilim insanlarının bir araya gelmesi ile oluştu. Ücretinin kendisi belirtisi olmayan hastalara bunu önermiyor.” ifadelerini kullandı.

Yerli üretim HPV kitinin kullanıma alınması için çalışmalarımız sürüyor

Son olarak yerli üretim olan HPV kitine değinen Bakan Koca; “HPV tanı kitleri konusunda TÜSEB’e görev verdik. Alt yapı çalışmaları değerlendirerek yerli üretim olan HPV tanı kitlerinin kullanıma geçmesi için elimizden geleni yapacağız.” şeklinde açıklama yaptı.