Sağlık Bakanlığı maymun çiçeği virüsü için rehber yayınladı

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüs salgını sonrasında birçok ülkede görülen maymun çiçeği virüsü ile ilgili olarak Geçtiğimiz günlerde acil durum ilan etmişti. Maymun çiçeği virüsü ile ilgili bugün de bir rehber yayınlandı. Rehberde hastalıkla ilgili tüm detaylar vatandaşlara aktarıldı.

Reklam
Reklam

Tüm dünyaya korku salan maymun çiçeği virüsü hastalığı nedeniyle Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü tarafından acil durum ilan edilmişti. Sağlık Bakanlığı'da bugün maymun çiçeği virüsü hastalığı ile ilgili bir rehber yayınladı. Rehberde hastalık halinde yapılması gerekenler eve Karantina koşullarına yer verildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan maymun çiçeği virüsü rehberinde hastalığın semptomları olarak yorgunluk, Ateş, halsizlik, baş ağrısı, kızarıklık, şişmiş lenf nodları belirtildi. Hastalıkta semtte onların genellikle 2 ila 4 hafta arasında devam ettiğini ifade edildiği rehberde ağır vakalarında olabileceği bildirildi. Ayrıca maymun çiçeği ve çiçek hastalığının birbirine benzediği rehberde belirtilirken maymun çiçeğinin çiçek hastalığına göre çok daha az bulaşıcı olduğu ifade edildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan maymun çiçeği virüsü rehberine göre hastalık enfekte hayvanların çiğ ya da az pişmiş etleri ile enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini tüketmek yoluyla bulaşabiliyor. Hastalıkta insandan insana bulaş ise sadece Uzun süreli yakın temas ile mümkün oluyor. Yani cinsel yolla bulaşma olasılığı son derece yüksek. Ayrıca hastalığın enfekte anneden Plasenta yolu ile bebeğe de geçebileceği belirtildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR?

Rehberde maymun çiçeği virüsünün kuluçka suresinin temastan ve onların başlangıcına kadar 6 ile 14 gün arasında olabileceği ifade edildi. Ancak bu sürenin 5 ila 21 gün arasında değişebileceği de rehberde belirtildi.

HANGİ TEDBİRLERİ ALMAK GEREKİYOR?

Maymun çiçeği virüsüne karşı alınması gereken tedbirler de Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberde yer aldı. özellikle toplu taşıma araçlarında vakanın hemen yanında bulunan yolcuların evdeki izolasyonlarında hane halkı ile aynı ortamda bulunmaları gerekiyor. Hane halkı ile aynı ortamda bulunmak gerekiyorsa mutlaka maske takılmalı.