Sağlıklı bir cinsel yaşamın 5 faydası

TAKİP ET

Seksi genellikle sadece zevk için düşünürüz, ancak aynı zamanda fiziksel, duygusal ve psikolojik faydalar da sunar. İşte sağlıklı bir cinsel yaşamın 5 faydası…

Reklam
Reklam

Seks kalori yakabilir, kalp sağlığınızı artırabilir, ağrıya yardımcı olabilir ve stresi azaltabilir. Peki, ödülleri toplamak için ne sıklıkla seks yapmanız gerekiyor? Psikolog Kia-Rai Prewitt, PhD, seksin size nasıl fayda sağlayabileceğini açıklıyor.
 

Seks yapmak senin için iyi mi?

Evet, sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olmanın birçok avantajı vardır.
Dr. Prewitt, “Biz seksi sadece zevk, üreme veya yakınlık için olan bir şey olarak düşünüyoruz” diyor. "Pek çok insan seksin ne kadar çok faydası olabileceğinin farkında değil."
Dr. Prewitt, seksten faydalanmak için haftada en az bir veya iki kez seks yapmanız gerektiğini söylüyor.
Ve eğer kararlı bir ilişkiniz yoksa, mastürbasyon yoluyla da aynı sonuçları alabilirsiniz.
Dr. Prewitt, “Vücudunuz hakkında, neyin iyi hissettirip neyin iyi gelmediğini öğrenebilirsiniz” diyor. "Stres giderici olabilir."
Orgazm olmakta zorlanıyorsanız - kadınlarda sık görülen bir durum - endişelenmeyin.
Dr. Prewitt, "Sağlıklı bir cinsel hayata sahip olmak bile benlik saygısını, kendine güveni ve zevk alma yeteneğinizi artırabilir" diyor. "Ama aynı zamanda eşinizle bağlantı kurmanıza ve duygusal yakınlık geliştirmenize de yardımcı olur ."
 

Kadınlar ve erkekler için faydalar farklı mı?

Kadınlar ve doğumda kadın olarak atananlar için seks, idrar kaçırma ve mesane kontrolüne yardımcı olabilecek pelvik kaslarınızın çalışmasına yardımcı olabilir.
Dr. Prewitt, "Kadınlar ne kadar çok seks yaparsa, özellikle cinsel ilişki sırasında ağrı çekiyorsanız, vajinal yağlanmaya o kadar yardımcı olabilir" diye açıklıyor.
Erkekler ve doğumda erkek olarak atananlar söz konusu olduğunda, orgazm olmak veya boşalmak sıklıkla kendi yararına gelir.
Dr. Prewitt, “ Çalışmalar prostat kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir ” diyor. "Ve bu, bir partnerle mi yoksa mastürbasyon yoluyla mı?"
 

Sağlıklı bir cinsel yaşamın faydaları

Peki, seks hayatınızı nasıl iyileştirebilir? İşte bazı yollar.
Kalori yakar
Seks, orta düzeyde bir egzersiz şekli olabilir – araştırmalara göre saatte yaklaşık 150 kalori yakmak. Ancak spor salonu üyeliğinizden vazgeçmeyin.
Dr. Prewitt, "Amerikan Kalp Derneği, yetişkinlerin, sağlığı korumak için haftada en az iki kez ağırlık kullanmak gibi kas güçlendirici aktivitelere ek olarak, haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivitede bulunmalarını tavsiye ediyor" diyor.
Dr. Prewitt, seksin vücudunuzdaki farklı kasları güçlendirmeye de yardımcı olabileceğini ekliyor.
“İnsanların ne kadar yaratıcı olduğuna bağlı olarak, farklı kaslarda çalışabilirsin” diyor. “Kesinlikle bir egzersiz şekli olabilir .”
Kalp sağlığına yardımcı olur
Bir araştırma, sık cinsel ilişkiye giren kadınların daha sonraki yaşamlarında kardiyovasküler bir olay yaşama olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir.
Dr. Prewitt, "Seks yapmak dayanıklılığınızı artırabilir" diyor. “Ve egzersiz yapmak gibi, sıklıkla seks yapanlar da kalp sağlığına dikkat etme eğilimindedir. Daha iyi yiyorlar."
Ancak aynı çalışma, daha önceki araştırmalarla çelişen, sık cinsel ilişkinin erkeklerde kardiyovasküler olay riskini artırabileceği konusunda uyarıyor.
Dr. Prewitt, "Kalp hastalığı semptomları yaşayan kişilerde fiziksel aktivite sırasında kalp krizi geçirme riski yükselir, bu nedenle erkeklerin seks sırasında kalp krizi geçirme riskleri hakkında doktorlarıyla konuşmaları önemlidir" diyor.  
Bağışıklık sisteminize yardımcı olur
Araştırmalar, haftada bir veya iki kez seks yapan kişilerin tükürüklerinde daha fazla immünoglobulin A (IgA) olduğunu gösteriyor. Antikor, hastalığı önlemeye yardımcı olur ve insan papilloma virüsüne (HPV) karşı savunmaya yardımcı olabilir.
Ve orgazm olduğunuzda vücudunuz oksitosin salgılar.
Dr. Prewitt, "Bu aslında uykuya dalmanıza yardımcı olabilir" diyor. "Ve eğer iyi uyuyorsanız veya yeterince uyuyorsanız, bu aynı zamanda bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize de yardımcı olabilir çünkü vücudunuzun iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu dinlenmeyi alıyorsunuz."
Ağrıyı azaltır
Seks sırasında vücudunuz endorfin salgılar. Bu endorfinler vücudunuzun doğal ağrı kesicisi olarak hareket eder.
Araştırmalar, migreni veya baş ağrısı olanlar için seksin ağrıyı hafifletmeye de yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Ayrıca ilişki sırasında ağrı çekenlere de yardımcı olabilir.
Dr. Prewitt, "Düzenli cinsel aktiviteye sahip olmak aslında pelvik taban kaslarını oluşturmaya ve daha az ağrılı hale getirmeye yardımcı oluyor" diyor.
Stresi azaltır
Kortizol vücudunuzun ana stres hormonudur. Stresli bir durumda olduğunuzda kortizol seviyeniz yükselir.
Ancak araştırmalar, seks yapan veya partnerleriyle samimi olanların kortizol seviyelerinin normal aralığa düştüğünü gördüğünü gösteriyor.
Vücudunuzun seks sırasında saldığı oksitosin ve endorfinler, kortizol seviyelerinin düşmesine yardımcı olabilir.
Dr. Prewitt, “İnsanların sadece seks yapmakla bağlantılı olmayan, neşe veya mutluluk yaşayabilecekleri pek çok başka yol var” diyor. “Bir partneriniz varsa ve cinsel ilişkiye giremiyorsanız, birlikte vakit geçirmekten ve hoşlandığınız şeyleri yapmaktan dolayı hala duygusal bir bağ var. Güvendiğiniz ve sizi destekleyen insanlarla ilişkilere girmek, ruh sağlığı için de faydalıdır.”
Prezervatif veya başka bir doğum kontrol yöntemi kullanarak güvenli seks yapmayı unutmamak önemlidir. Korunmasız cinsel ilişkiye girenlerde cinsel yolla bulaşan enfeksiyon ve planlanmamış gebelik riski artar.
Cinsel yakınlığın düzenli olarak rahatsız edici olduğunu fark ederseniz, Dr. Prewitt birinci basamak sağlayıcınızla veya bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmanızı önerir.
Ama ister bir partnerle seks yapıyor olun, ister mastürbasyon yoluyla, vücudunuz ve cinsiyetinizle sağlıklı bir ilişkiye sahip olmak uzun vadede işe yarayabilir.
Dr. Prewitt, "Cinsellik normaldir, hayatın sadece bir parçasıdır" diye güvence veriyor. "İnsanların seksle ilgili farklı deneyimleri ve seks konusunda ne kadar rahat oldukları ve seks hakkında konuştukları farklıdır. Bence önemli olan, bunun insan deneyiminin normal bir parçası olduğunu bilmek.”