Sağlıklı cilt için bunları atlamayın! İşte cilt bakım ürünlerini uygulamak için doğru sıra

TAKİP ET

Aralarından seçim yapabileceğiniz çok fazla cilt bakım ürünü var. Cildiniz için hangisinin daha iyi olduğuna nasıl karar veriyorsunuz? Ve bunları hangi sırayla uygulamalısınız? Kendi başınıza çözmeye çalışmak çok fazla.

Reklam
Reklam

Kozmetik ve cerrahi dermatolog  Kiyanna Williams, cildinizin benzersiz ihtiyaçları için doğru olan bir günlük rutine nasıl başlayacağınızı anlamanıza yardımcı olmak için burada.

Cilt bakım ürünlerinizin sırası neden önemlidir?

Her ürünü uyguladığınız sıra, cildinizin onu emme yeteneğini belirler, bu nedenle bunları her ürünün cildinizdeki ağırlığına göre uygulamak istersiniz.

Dr. Williams, "Genellikle, en hafiften en ağıra gitmek istersiniz" diyor. “Gerçekten iyi, hafif bir losyon kullanıyorsanız, oradan başlayın. “Sonra, kreminizle devam edin ve sonra kullanıyorsanız bir serumla devam edin.”

Ama bundan biraz daha karmaşık.

Dr. Williams, “Neyin neyle karıştırılabileceği konusunda çok spesifik oluyor” diyor. "Çok fazla ürününüz ve çok fazla sorunuz varsa, bir dermatolog ile randevu almalısınız."

Cilt bakım ürünlerini uygulamak için doğru sıra

İlk önce ilk şeyler: Aslında, cilt bakım ürünleriyle dolu bir ecza dolabına ihtiyacınız yok.

Dr. Williams, “Bence bunu temellerine indirgemek en iyisi” diyor. "Çoğu insan birkaç üründen fazlasına ihtiyaç duymaz ve genel olarak birden fazla seruma veya tonere veya aynı ürünün katlarına sahip olmaya gerek yoktur."

Yine de, piyasadaki birçok cilt bakım ürününün hepsini incelemek ve hepsini nasıl kullanacağınızı bulmaya çalışmak çok zor olabilir. Dr. Williams, gündüz ve gece için temel bir cilt bakımı rutini ve her birinin içermesi gerekenler konusunda size yol gösteriyor.

Sabah cilt bakım rutininiz

Kalk ve parla! Siz ve taze yüzünüz güne başlarken, basit, basit bir cilt bakım rutini en iyisidir. Aslında, çoğu insan için sadece üç ürün hile yapmalıdır.

1. Temizleyici

Böldüğüm için üzgünüm ama hayır, o temizleme mendilleri yüzünüzü yıkamak olarak sayılmaz. Seyahat ediyorsanız veya bir sıkıntınız varsa, hiç yoktan iyidir - ancak bir kural olarak, temizlik su içermelidir.

Sizin için en iyi temizleyiciyi seçmek için cilt tipinizi göz önünde bulundurun. "Yüzünüz kurumaya meyilliyse, köpüklü temizleyicilerden uzak durun," diyor Dr. Williams, "ve cildiniz hassassa, üzerinde 'nazik' veya 'hassas cilt' kelimeleri olan temizleyiciler arayın."

Tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabileceğinden, mikro boncuklar veya diğer kumlu dokulu ürünler gibi fiziksel eksfoliyatörler içeren temizleyicilerden kaçınılmasını önerir. “Bunun yerine, içinde glikolik asit gibi bileşenler içeren kimyasal eksfoliyatörler öneriyorum” diyor. “Bunlar daha yumuşak, hatta pul pul dökülme sağlıyor.”

2. Güneş kremi

Gençlik için bir cilt bakım çeşmesi varsa, o da güneş kremidir. Ancak, SPF'li bir nemlendirici sürdüğünüz için hazır olduğunuzu düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Dr. Williams, bunun cildinizi korumak için yeterli olmadığını söylüyor.

“Kışın bile, yılın her günü 30 SPF veya daha yüksek SPF'yi öneriyorum” diye devam ediyor. "O zaman, güneşe çıkacağınızı, golf oynayacağınızı ya da plajda ya da her neyse, yapacağınızı biliyorsanız, SPF 50 ya da daha yüksek bir miktar sürün."

Yüzünüze güneş kremi sürmeyi düşündüğünüzde aklınıza gelebilecek kalın, macun kıvamında olmayan, renkli bir mineral güneş kremi deneyin.

3. Nemlendirici

Yaşlandıkça cildiniz daha da kurur. Nemlendirici, cildinize kaybettiklerinin bir kısmını geri vermek için bir fırsattır.

Dr. Williams, “Yaşlandıkça, kaybettiğiniz nemin bir kısmını yerine koymak istersiniz” diye açıklıyor. " Hyaluronik asitler ve seramidler içeren nemlendiriciler, bu nemin bir kısmını değiştirmeye yardımcı olabilir."

Bekle, toner ne olacak?

Bu büzücülerin gözenekleri küçültmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Kullanıyorsanız, yüzünüzü güneş kremi ve nemlendiriciye hazırlamanın ikinci adımı olarak temizledikten sonra uygulayın - ancak muhtemelen buna ihtiyacınız yok.

Dr. Williams, "Ne yazık ki, gözeneklerinizi küçültecek yüzünüze uygulayabileceğiniz hiçbir şey yok," diyor, "bu yüzden tonerler konusunda kayıtsızım."

Akşam cilt bakım rutininiz

Güneş kremini geceleri, Dr. Williams'ın çoğunlukla hala minimal ürünler önerdiği zamanlarda atlayabilirsiniz. İşte bir gün demeden önce cildinize nasıl bakacağınıza dair ipuçları.

Günü yıka

Yine, makyaj temizleme mendilleri hile yapmayacak. Yatmadan önce, günün kirini ve kiri temizlemek için bir temizleyici ve su kullanın.

Tekrar nemlendir

Bazı insanlar iki tür nemlendirici kullanır - daha hafif bir gündüz kremi ve daha kalın bir gece kremi. Dr. Williams, “Bazı insanlar gün içinde yüzlerinde oluşan o ağırlık hissinden hoşlanmazlar, ancak uyurken bunun farkında olmazlar” diyor.

Gece retinol zamanıdır

Retinoller (A vitamini) ve retinoidler (A vitamininden elde edilen) içeren ürünler, cildinize genç bir ışıltı veren hücresel yenilenmeyi artırır.

Ancak bu ürünler sadece akşamları uygulanmalıdır. Dr. Williams, "Bazıları güneş tarafından devre dışı bırakılabilir, bu nedenle onları akşam giymeniz önemlidir," diye vurguluyor.

Kusurlara meyilli

Bir gecede sivilce ile mücadele etmeye mi çalışıyorsunuz? Dr. Williams, “Benzoil peroksit içeren ürünler benim favorim” diyor. "Kurumasına yardımcı olması için biraz benzoil peroksit kremi veya retinoid kremi sürün."

Sivilce yamaları - gece boyunca sivilce üzerine koyduğunuz küçük hidrokolloid çıkartmalar - yanlışlıkla seçtiğiniz veya kendi kendine patlayan ve hala iyileşen lekelerde yardımcı olabilir.

Yüz maskeleri: iyi ama o kadar da yardımcı değil

Yüz maskeleri (COVID-19 türü değil) nemin yüzünüze geri dönmesine yardımcı olur. Dr. Williams, “Cildinizi üzüm yerine kuru üzüm gibi düşünün” diyor. “Bir süre kuru üzümü suya koyarsanız, dolmaya başlar. Temel olarak yüz maskelerinin yapmayı amaçladığı şey budur. Gerçekten ne kadar yardımcı oldukları belli değil, ancak bir gece geçirdikten sonra kuru üzümünüzü dolgunlaştırmak istiyorsanız, canınızı sıkmaz.”

Mucizeler yarattığını iddia eden cilt bakım ürünlerinden sakının

Bazı insanlar, kırışıklıkları önlemek ve koyu halkalardan kurtulmak gibi şeyler yapabileceğini söyleyen ürünlere çok para ve emek harcıyor. Ancak Dr. Williams, her derde deva vaadine aldanmamanızı söylüyor.

“Genel olarak, kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, muhtemelen doğru değildir” diyor. "Bu ve diğer endişelere yardımcı olacak ürünler var, ancak kulağa pek mantıklı gelmeyen şeyleri yapmayı vaat eden bir ürün görürseniz, muhtemelen işe yaramayacaktır."

Bunun yerine, cildiniz için en iyisinin ne olduğunu anlayabilmeniz için bir dermatologla randevu almanızı önerir. "Kendinizi çıkmazda hissediyorsanız, dermatoloğunuz kullanımlarını desteklemek için bireysel ürünlerdeki belirli aktif içerikleri ve klinik verileri gözden geçirebilir."

Bu konu hakkında Dr. Williams'tan daha fazla bilgi almak için Health Essentials Podcast'inin “Bir Cilt Bakım Rutine Nasıl Başlanır?” bölümünü dinleyin. Health Essentials Podcast'inin yeni bölümleri her Çarşamba yayınlanır.