Sağlıklı cilt ve uzun saçlar için denemeniz gereken 5 hayati vitamin

TAKİP ET

'Cilt ve saç problemlerimizin çoğu belirli bir vitaminle çözülebilir - sadece onu bulmamız gerekiyor' diye bir söz vardır. Sadece doğru olabilir. Akne, saç dökülmesi , donuk cilt gibi cilt sorunları , kirlilik, stres, yanlış beslenme ve yüksek miktarda abur cubur tüketimi gibi bir dizi faktör nedeniyle günümüzde oldukça yaygın hale geldi.

Reklam
Reklam

Ne kadar pahalı temizleyici, toner, nemlendirici ve serum kullanırsanız kullanın, diyetinizdeki tüm hayati vitaminleri doğru miktarda almadıkça asla gerçekten iyi bir cilde ve saça sahip olamazsınız. Vitaminler hücrelerimizi ve dokularımızı içeriden besler ve sonuç sağlıklı görünen bir cilt ve kıskanılacak uzun saçlardır. Aslında vitaminler, cildimizin daha sağlıklı ve parlak olması için ihtiyaç duyduğu temel mikro besinler olarak kabul edilir.

Parlayan cilt ve sağlıklı saçların sırrı, doğru besinleri almak ve uygun güzellik ürünlerini kullanmak arasındaki mükemmel dengeyi bulmakta yatar. İşte sağlıklı cilt ve saçı korumak için gerekli olan beş hayati vitaminin bir listesi.

A VİTAMİNİ

A Vitamini, yaşlanmayı geciktirme, akne ile mücadele ve saç büyümesini

artırma dahil olmak üzere uzun bir cilt faydaları listesine sahiptir. Ek olarak, hiperpigmentasyon, ince çizgiler ve kızarıklıkların topikal tedavisini ararken, retinoik asit (A Vitamini türevi) dermatologların gözdesidir.

Faydalar

A vitamini, epitel dokularının güçlendirilmesine yardımcı olan protein sentezine ve hücre farklılaşmasına yardımcı olur.

Erken yaşlanmayı engeller ve vücudumuzdaki zararlı serbest radikallerle savaşarak kırışıklıklar, ince çizgiler ve yaşlılık lekeleri gibi belirtileri azaltır.

Kolajeni bozulmaya karşı koruyarak hücre yenilenmesinde de önemli bir rol oynar. Bu, cildi güneş hasarından korur.

A vitamini ayrıca ölü cilt hücrelerinin yenileriyle değiştirilmesine yardımcı olur ve sonuç yumuşak, pürüzsüz ve sağlıklı bir cilttir.

A vitamini, sırasıyla güneş yanığından koruyan ve akne tedavisine yardımcı olan mükemmel antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Saç hücrelerinin gelişimini hızlandırır, böylece saç büyümesini arttırır ve kuru saç derisini iyileştirir.

Bulunduğu yerler: Koyu yeşil meyveler ve yapraklı sebzeler, brokoli, tatlı patates, ıspanak, havuç, kuru kayısı, yumurta sarısı, balık yağı, karaciğer ve tam yağlı süt.

B VİTAMİNİ

Burada tek bir vitaminden değil, sekiz farklı türden oluşan bir gruptan söz ediyoruz – tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), pantotenik asit (B5), B6, biyotin (B7) , folat (B9) ve B12. Bunların hepsi, sağlıklı cilt ve saçı korumamıza yardımcı olmak için birlikte çalışır.

Faydalar

Niasin veya B3 vitamini, cilde nem eklemek ve cilt tonunu ve dokusunu iyileştirmek, cilt kuruluğunu azaltmak, egzama gibi cilt koşullarını iyileştirmek  ve cildin normal bariyer işlevini korumak gibi bir dizi inkar edilemez cilt faydasına sahiptir. Sonuç olarak, B3 vitamini cildimizin sağlıklı, parlak ve genç görünmesini sağlar.

Riboflavin veya B2 vitamini, saçın doğal büyümesi için gerekli olan hücrelerin büyümesini hızlandırır.

Pantotenik asit veya B5 vitamini hücrelerimizin beslenmesini sağlar ve elastikiyetlerini artırır. Kısacası cildi yumuşak ve esnek yapar ve hassas cilde sahip kişiler için son derece faydalıdır.

Biotin, saç tellerini güçlendirmek ve sağlıksız saç kırılmalarını önlemek için mükemmel bir ürün olarak kabul edilir. Aslında uzmanlar, diyetinizdeki biyotin eksikliğinin saç dökülmesine ve saçları kırılgan hale getirebileceğini söylüyor. Biotin saç telini kalınlaştırır ve parlaklığını geri kazandırır. Ayrıca genel cilt sağlığını iyileştirir ve mantar enfeksiyonlarına ve akneye karşı korur.

Bulunan: Yumurta, tavuk göğsü, karaciğer, süt, lor, baklagiller, tohum, fasulye, bezelye, yer fıstığı, mantar, avokado, tam tahıl, pirinç, maya ve muz. Biotin ayrıca somon, ahududu, pazı ve karnabaharda bulunur.

C VİTAMİNİ

C Vitamini vücudumuzda üretilemeyen ve düzenli olarak tüketilmesi gereken bir diğer güçlü doğal antioksidandır.

Faydalar

Serbest radikallere karşı korur ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Sonuç olarak cildimiz ciddi hasarlardan korunur ve çok daha genç görünürüz.

Kollajen oluşumunda çok yardımcı olur, böylece cildin dokusunu ve elastikiyetini iyileştirir ve kırışıklıklar, ince çizgiler ve sarkma gibi durumları önler.

C vitamini cildin antioksidan özelliklerini arttırır ve UV kaynaklı fotohasarlara karşı korur.

Tüm vücutta kan dolaşımını teşvik eder, bu da folikülleri uyararak saç büyümesini hızlandırır ve telleri daha güçlü hale getirerek saç dökülmesini önler.

Ayrıca ciltteki sağlıklı kan damarlarının korunmasına yardımcı olur ve cildi aydınlatır.

Bulunduğu yerler: Taze turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, dolmalık biber, kırmızı biber, karnabahar, kivi , frenk üzümü, liçi, Brüksel lahanası, greyfurt, kavun, papaya, guava ve mango.

D VİTAMİNİ 

D vitamininin vücudumuz için yapabileceği tüm iyi şeyleri herkes duymuştur. İyi kemik sağlığının korunmasına yardımcı olan hayati bir faktördür. Ayrıca cildimizin ve saçımızın düzgün bakımı için gerekli olan en önemli vitaminlerden biridir.

Bu besinin eksikliği, raşitizm, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve hatta kanser dahil olmak üzere bir dizi tıbbi duruma yol açabilir.

Vücudumuz güneşe maruz kalarak bu vitamini doğal olarak üretebilir, ancak bu kolay değildir. Ek olarak, güneşten gelen UV ışınları cilde zarar verebilir, bu yüzden bu vitaminin ağızdan takviyelerine ihtiyacımız var.

Faydalar

Döküntüler, alerjiler ve enfeksiyonlar (akne, atopik dermatit ve rozasea) dahil cilt problemlerini kontrol altında tutar.

D vitamini eksikliği kadınlarda saç dökülmesine bağlanmıştır. Bu hayati besin, sonunda saç büyümesini hızlandıran saç folikülü döngüsünü düzenler.

Şunlarda bulunur: Tam tahıl, mantar, balık (somon veya kılıç balığı gibi), balık karaciğeri yağı, yumurta sarısı, güneş ışığı ve kuvvetlendirilmiş portakal suyu ve süt.

E VİTAMİNİ

Cilt bakım endüstrisi bu vitamini kutsal kâsesi olarak görmektedir. En iyi markaların çoğunun E vitamini ile zenginleştirilmiş özel bir ürün yelpazesine sahip olmasına şaşmamalı . Ekstra kuru, kavrulmuş bir cildiniz varsa, her zaman E vitamini içeren iyi bir nemlendirici krem ​​tavsiye edilir. Ayrıca sağlıklı cilt ve uzun saçlar için gerekli bir besin maddesi olarak kabul edilir.

Faydalar

Bu, vücudumuzun neden olduğu serbest radikal hasarlarıyla savaşmaya yardımcı olur ve sağlıklı bir cilt ve muhteşem saçlar oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca kolajenin parçalanmasını hızlandırır.

E Vitamini, erken yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.

Saç derisi boyunca kan dolaşımını uyararak saç büyümesini destekler.

E vitamini ile zenginleştirilmiş ürünlerin cilde topikal olarak uygulanması cildi nemlendirmeye, nemi yeniden depolamaya ve zararlı çevresel faktörlere karşı savaşmaya yardımcı olur.

Bulunduğu yerler: Tahıllar, buğday tohumu, ekmek, yeşil yapraklı sebzeler, tohumlar, kuruyemişler, hindiba, Çin lahanası, kuşkonmaz, zeytin, kanola yağı ve ayçiçek yağı.

Ağızdan Uygula veya Tüket?

Her zaman merak ettiğimiz büyük soru bu - bu vitaminleri ağızdan mı tüketmeli yoksa zenginleştirilmiş cilt bakım ürünlerini mi kullanmalıyız. Cevap basit. Bu ürünleri uygulamak kısa sürede gözle görülür sonuçlar almanızı sağlar, ancak ağızdan almak içeriden daha sağlıklı olmanızı sağlar. Oral tüketimden elde edilen sonuçların gösterilmesi biraz zaman alabilir ve bunları tutarlı bir şekilde almanız gerekir. Ancak, doğru dozu almak için bir doktora veya beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederiz.

Uzmanlar, sağlıklı bir cilt ve saç elde etmek için; tüm besinleri içeren dengeli bir diyet tüketmeye odaklanarak her ikisinin (oral tüketim ve topikal uygulama) bir kombinasyonuna sahip olmanız gerekir