Sakız çiğnemek kilo vermenize yardımcı olur mu?

TAKİP ET

Tercih ettiğiniz sakız söz konusu olduğunda muhtemelen en sevdiğiniz aromaya sahipsinizdir; klasik nane, nane, tarçın veya sakız tercih edebilirsiniz. Tatlar sonsuzdur, ancak sakız çiğnemenin keyfi sadece hangi aromayı aldığınızla bitmez.

Reklam
Reklam

Aslında, birçok insan kilo vermek için sakıza güveniyor. Bazıları, iştahlarını kontrol etmelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Diğerleri için, aksi takdirde kalori yüklü abur cubur yemelerini engeller. Ancak sakız çiğnemenin yasal (ve sağlıklı) bir kilo verme stratejisi olup olmadığı konusundaki tartışma, "evet" veya "hayır" cevabından daha kapsamlıdır.

New York Presbyterian/Weill Cornell Tıp Merkezi'nde Klinik Diyetisyen, MS, RD, CDN'den Danielle Staub , "Çikletin kilo kaybı sağlayıp sağlayamayacağına dair karışık veriler var" diyor.

Tartışmanın farklı taraflarını yıkarak, sakız çiğnemenin kilo vermenize yardımcı olup olmadığını destekleyen veya çürüten kanıtlara bakalım.

İlk olarak, pozitifler: sakızın kilo kaybını desteklediğine dair kanıt

Staub, "Çiklet, aşermeyi ve ardından kalori alımını azaltarak, enerji tüketimini artırarak ve stres seviyelerini azaltarak kilo vermeye yardımcı olabilir " diyor.

Sakızın en büyük faydalarından biri, akılsız yeme söz konusu olduğunda davranış değişikliğine yardımcı olma yeteneğidir.

"Bazı insanlar için, akılsız yeme ile mücadele ediyorsanız, kilo vermede gerçekten yardımcı olabilir. Boş kalorilerle dolu kiler bazlı yiyeceklere yöneliyorsanız, o zaman bu davranışı bir parça sakızla değiştirmek için harika bir zaman. Vital RD'de kayıtlı diyetisyen beslenme uzmanı Jessica Crandall Snyder, RDN diyor.

Veya büyük bir aperatif iseniz (özellikle tatlı şeyler isteyen), sakız şeker ihtiyacını kesmek ve ağzınızı meşgul etmek için akıllıca olabilir.

"Sürekli bir şeyler atıştırma ihtiyacı hisseden veya sık sık duygusal yemeyle meşgul olan biri için sakız yararlı bir araç olabilir. Birini, planlanmış yemek zamanlarının dışında akılsızca yemek yemekten uzaklaştırmak için kullanılabilir ve potansiyel olarak tatlı isteğini azaltabilir" diyor. Staub.

“Stresli olduklarında yemek yemeye meyilli insanlar için bir parça sakız çiğnemek iyi (kalorisiz) bir çözüm sunabilir” diye ekliyor.

Sakız çiğnemek sizi şişmanlatıyor mu veya kilo verme sürecini engelliyor mu?

Ancak kilo vermenize yardımcı olacak sakız çiğnemek bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebilir.

Staub, " Bir araştırmaya göre, sakız çiğnemek meyve tüketimini potansiyel olarak caydırabilir ve diyet kalitesini düşürebilir" diyor.

Tabii ki, öğün atlıyor ve sakızın açlıktan bir tür rahatlama sağlayacağını umuyorsanız, bu sağlıklı bir kilo verme stratejisi değildir.

Staub, " Bazı insanlar için öğünler arasında sakız çiğnemek, otlamayı azaltmaya ve aşermeyi yönetmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, birçok insan, enerjiyi stabilize etmenin ve aşermeyi önlemenin bir yolu olarak gün içinde planlı atıştırmalıklar yemekten yararlanır" diyor. "Uzun vadede kilo verme çabalarını rayından çıkarabileceğinden, amaçlı atıştırmalıkları bir sakızla değiştirmemeye dikkat etmeliyiz."

Ve sakız da bağırsaklarınızı bozabilir.

Staub, " Şişkinlik veya gaz gibi sindirim şikayetleri olanlar için sakız çiğnemek en iyi seçenek olmayabilir. Çiğnemek sindirim sisteminize sıklıkla daha fazla hava girmesine neden olur" diyor.

Şekersiz sakızın kalorisi de düşük olsa da, çoğunda bulunan yapay tatlandırıcılar, bağırsak sağlığı söz konusu olduğunda da tartışmalıdır.

RSP Nutrition için beslenme danışmanı LD/N, MS, RD, LD/N Monica Auslander Moreno , "Çoğu sakız, bağırsak mikrobiyomunu bozabilecek ve muhtemelen artan açlık sinyallerine ve artan yağ depolamasına yol açabilecek yapay tatlandırıcılar içerir " diyor.

Şekersiz sakızınız tatlandırıcı olarak şeker alkolleri içeriyorsa, midenizi de rahatsız edebilir.

Staub, "Ayrıca şekersiz sakız, GI kanalında fermente olabilen ve gaza, şişkinliğe ve bağırsak hareketlerinde değişikliğe neden olabilen şeker alkolleri içerir" diyor.

Hangi sakız en iyisidir?

Yemekler arasında veya sonrasında dikkatli beslenme üzerinde çalışmak istiyorsanız, naneli sakız kullanın.

Crandall Snyder, "Nane aromalı sakızın daha fazla damak temizleme özelliği vardır (bu, yeme isteğini azaltabilir)," diyor.

Yapay tatlandırıcılardan uzak durmak isteyebilirsiniz, ancak midenize bağlı olarak şeker alkolleri hala en iyi seçim olabilir. Ancak sizi şişirirlerse, en az miktarda şeker içeren bir sakız kullanın.

Staub, "Şeker alkollerini tolere edebiliyorsanız şekersiz sakız iyi bir seçenektir. Piyasada minimum şeker eklenmiş doğal sakızlar da var" diyor.

Alt satır: " Kilo kaybını teşvik edecek sakızda doğal, içerik açısından hiçbir şey yok " diyor Auslander Moreno.

Bununla birlikte, "kötü" bir davranışı (akılsızca veya duygusal yeme gibi) sizi fazladan kalori ya da şeker eklemekten kurtaran biriyle değiştirebilirseniz, sakız çiğnemek kilo kaybınızı etkileyebilir.

Çözüm

"[Çiklet] bazıları için iyi olabilir, ancak kilo verme söz konusu olduğunda diğerleri için değil. Diyet alışkanlıklarını iyileştirmeye çalışmadığınız sürece, sakız çiğnemenin tek başına önemli kilo kaybıyla sonuçlanmasının olası olmadığını unutmamak önemlidir. rutin egzersiz" diyor Staub.

Gerçekten kilo vermek istiyorsanız, bir sakız atmak onu uzun vadede kesmez.

Staub, " Öğünleri ve atıştırmalıkları önceden planlamak, kilo vermeye çalışan insanlar için son derece yararlı olabilir" diyor. "Düzenli bir programda yemek yemek ve öğün atlamaktan kaçınmak, bol su içmek kadar gün boyunca enerjiyi sabit tutmak ve istekleri azaltmak için de önemlidir."