Sakız yutarsanız ne olur? 7 yıl midede kalır mı?

TAKİP ET

Sakız çiğneyen birisiniz, sakızınızdan kurtulmanız gerekiyor, ancak görünürde bir çöp kutusu, bir kağıt parçası yok. Tabii, masanın altına yapıştırabilirsiniz ama bu da oldukça kaba bir hareket olur. Peki, Sakız yutarsanız ne olur? 7 yıl midede kalır mı?

Reklam
Reklam

Söylentiler sakızın midenizde yedi yıla kadar sindirilmeden kaldığını söylüyor. Diyetisyen Beth Czerwony RD, bu iddiayı çürütüyor ve bir parça sakız içinize girdiğinde gerçekte ne olduğunu açıklıyor.

Sakız yutmak zararlı mı?

Arada bir sakız yutmanın herhangi bir zararı yoktur. Ancak, bir miktar zarar verme potansiyeline sahip olduğundan, sakızınızı düzenli olarak yutmayı alışkanlık haline getirmemelisiniz.
Sakız, ağaç reçinesinden gelirdi. Ancak bu günlerde sakız, gerçek gıda bileşenlerinden yapılmayan, büyük ölçüde sentetik olan sakız mayası adı verilen bir maddeden yapılır. Sakız özü besleyici değildir, yani herhangi bir besin değeri sağlamaz ve sindirilemez, yani vücudunuzun onu diğer gıdalar gibi parçalayamayacağı anlamına gelir. 
Czerwony, "Sakız özü sindirilemez, bu yüzden tüm yol boyunca bağırsaklarınızda kalır ve parçalanmaz," diye açıklıyor Czerwony.

Sakız yedi yıl midenizde kalır mı?

Hayır. Czerwony, “Yuttuğunuz herhangi bir şeyin vücudunuzda yedi yıl kalması için başka bir tıbbi durum yaşıyor olmanız gerekir” diyor. Bu yüzden endişelenmeyin: Sakız midenizde yedi yıl hatta yedi gün kalmaz. 
Czerwony, "Bir parça sakız yuttuysanız, yaklaşık 40 saat sonra dışkınızdan çıkacaktır," diye garanti veriyor. "Sindirilemediğinden, bütün olarak çıkıyor." 
Bu kulağa endişe verici geliyor, ancak aslında vücudunuzun sindiremeyeceği şeyleri yutmak o kadar da alışılmadık bir durum değil. Çiğ tohumlar, mısır taneleri ve dolmalık biber kabuğu, sindirim sisteminizden nispeten dokunulmadan geçen yaygın yiyeceklerden sadece birkaçıdır.
Bu nedenle, yalnızca bir parça sakız yuttuğunuz sürece, sakızın geçmesini izlemek için kakanıza göz kulak olmanıza bile gerek yoktur. Sadece içeri girenin sonunda geri döneceğine güvenin.

Doktorunuza ne zaman gitmelisiniz?

Bir parça sakız yutmak muhtemelen size zarar vermez, ancak bunun ötesinde dikkatli olun. Czerwony, kısa bir süre içinde çok fazla sakız yutmanın - örneğin, bir hafta boyunca günde bir parça veya bir seferde dört parça sakızdan oluşan bir mega tomarın -  sindirim sisteminizi tehlikeye atabileceğini söylüyor.
“Bunu her gün veya günde birkaç kez yaparsanız, bağırsak tıkanıklığına neden olabilir” diye uyarıyor. "Bundan sonra yediğiniz hiçbir şey geçemez, bu da ağrı ve baskıya yol açan bir yedeklemeye neden olur." 
Bunu evinizde tıkanmış bir boru gibi düşünün: Boruya bir şey sıkışırsa tüm sistemi tıkar. Başka hiçbir şey tıkanmanın ötesine geçemez, bu da boru içinde basıncın artmasına neden olur. Ve tıkanıklık giderilmezse, borular sonunda çatlayabilir ve hatta patlayabilir. 
Czerwony, "Bir tıkanıklık kendiliğinden ortadan kalkmayacak," diye uyarıyor. "Tedavi edilmezse, gastrointestinal sistemin yırtılmasına neden olabilir."
Çok fazla sakız yuttuysanız ve aşağıdaki gibi bağırsak tıkanıklığı belirtileri yaşamaya başladıysanız hemen tıbbi yardım alın:
Karın ağrısı.
Kabızlık.
Aşırı dolgunluk veya şişlik hissi.
Şiddetli kramp.
Kusma.

Çocuğunuz sakızını yutarsa ​​ne olur?

Çocuklar,  yememeleri gereken her türlü tuhaf şeyi (mermerler, minyatür aksiyon figürleri vb.) yutmaya meyillidir, ancak bu durumda çok fazla endişelenmenize gerek yoktur. Çocuklar, yuttukları sakızı tıpkı yetişkinler gibi birkaç saat içinde kaka yaparlar.
Yine de, çocuğunuz birden fazla sakız yutmuşsa, herhangi bir gastrointestinal rahatsızlık belirtisine karşı dikkatli olun. 
Amerikan Pediatri Akademisi, ara sıra sakız parçasının 5 yaş ve üstü çocuklar için uygun olduğunu söylüyor - çocuğunuza sakız vermeden önce, bunun yutmaları gereken bir şey olmadığını anladıklarından emin olun. 

Tükürmek en iyisi

Sakızdan bağırsak tıkanması riskini önlemenin en kolay yolu onu hiç yutmamaktır. Mümkün olduğunda sakızı en yakın peçeteye veya çöp kutusuna tükürün. Czerwony, "Bu sadece bir yemek değil," diyor.