Salon Halısı Seçerken ve Yerleştirirken Dikkat Edilecek 5 Unsur

TAKİP ET

Halı modelleri klasik veya modern tasarımlara sahiptir. Klasik modeller arasında pahalı kategorisinde sınıflanan el dokuması halılar genellikle bir odaya etnik dokunuşlar katılmak istenildiğinde kullanılır.

Reklam
Reklam

Bir salonun tamamlayıcı öğesi halıdır. Halı alırken dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunur. Alınan halının salona yakışması, kullanım rahatlığı sağlaması ve uzun süreli kullanıma uygun olması için bu başlıklar önemlidir. Evinin halısını değiştirecek kişiler veya direkt yeni halı alacak kişiler halı bakarken model çeşitliliği karşısında kararsızlık yaşayabilir. Dikkat edilecek unsurlara özen göstererek doğru halı alışverişi gerçekleştirilir.

Halı ve mobilya uyumu

Halı modelleri klasik veya modern tasarımlara sahiptir. Klasik modeller arasında pahalı kategorisinde sınıflanan el dokuması halılar genellikle bir odaya etnik dokunuşlar katılmak istenildiğinde kullanılır. Bu kategoride ön plana çıkan İran halıları halıcıların özel ürünleridir. Pahalı ve kaliteli olmaları bu halıları özel kılar. Ancak salon halısı modelinin evin mobilyaları ile uyumlu olması önemlidir. Modern mobilyalara sahip bir ev için bu tür halı modelleri, uyumsuz bir görüntü yaratır. Modern tasarımlara sahip mobilyalar için shaggy halı veya baskılı halılar ön plana çıkar.

Halının kalitesi

Bir halının dayanıklı olması ve uzun süreli kullanılması için kaliteli olması gerekir. Halının kalitesini belirleyen unsur ise halının dokuma sıklığı, kullanılan iplik türü ve hav yüksekliğine bağlıdır. Halı ne kadar sık dokunmuşsa o kadar dayanıklıdır. Hav yüksekliği ise kullanım alanına göre seçilmelidir. Hav yüksekliği halıya yumuşaklık kazandırır. Salon halılarında genellikle yüksek havlı halılar öne çıkar. İplik çeşitlerinde ise yün doğallığı ile ön plana çıkar.

Anti alerjen özelliği

Halı iplikleri türlerine göre alerjen özellik gösterebilir. Yün doğal bir iplik türü olsa da alerjen özellik taşır. Bu noktada polyester, polipropilen ve polyamid ipler devreye girer. Özellikle alerjik bünyeli çocuklar için odalarında kullanılacak halıların alerjen özellik taşımaması büyük önem taşır. Bu ipliklerin sentetik olması sorun işareti uyandırır. Ancak, doğal ipliklerin alerji riski taşıması sentetik iplere yönelimi zorunlu tutar.

Doğru ölçü

Halının kullanılacak alanına göre ölçü alınmalıdır. Odanın zeminde yer alan boş alana konulması için halı alınması halinde mobilyaların kapladığı alan hesaba katılır. Gelen halının büyük gelmesi ve mobilyaların yanında uçlarının içe veya dışa doğru kıvrık kalması hem kullanım zorluğu hem de dekorasyonda kötü bir görüntü yaratır. Halının odaya göre çok küçük olması halinde de dekorasyon olumsuz yönde etkilenir.

Kullanım alanı

Her bir halının kullanım alanı farklıdır. Yolluk modellerine sahip halılar koridorlar için üretilirken, yüksek havlı klasik modellere sahip halılar salon için üretilir. Halının kullanılmak istenilen yere göre alınması hem oda ile uyumunu hem de kullanım kolaylığını arttırır. Halı alırken ışıktan kaynaklı olarak desenler ve renkte değişiklikler olabilir. Eve getirilen halının serilirken ışığı nereden aldığına dikkat edilmelidir. Işığın geliş açısına göre halı rengi daha koyu veya açık görülebilir.