Samuray kılıcı nedir, satışı yasak mı? Samuray kılıcı bulundurmak suç mu?

TAKİP ET

28 yaşındaki mimar Başak Cengiz'in sokak ortasında samuray kılıcıyla saldırıya uğrayarak yaşamını yitirmesi ülkenin gündemine oturdu. Yaşanan üzücü olaydan sonra samuray kılıcıyla ilgili araştırmalar arttı. Peki, samuray kılıcı nedir, satışı yasak mı? Samuray kılıcı bulundurmak suç mu? Samuray kılıcıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtına haberimizden ulaşabilirsiniz…

Reklam
Reklam

28 yaşındaki mimar Başak Cengiz’in sokak ortasında samuray kılıcıyla saldırıya uğrayarak yaşamını yitirmesi ülkenin gündemine oturdu. Yaşanan üzücü olaydan sonra samuray kılıcıyla ilgili araştırmalar arttı. Peki, samuray kılıcı nedir, satışı yasak mı? Samuray kılıcı bulundurmak suç mu? Samuray kılıcı satışlarının yasaklanmasına rağmen internet üzerinde hediyelik eşya kategorisinde satışının yapıldığı ortaya çıktı.

Samuray kılıcı satışları yasak mı?
Samuray kılıcı satışıyla ilgili 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında kanun bulunuyor. Konuyla alakalı, 1952’de hazırlanan 6136 sayılı kanunda, “Ateşli silahlar ile mermilerinin ve bıçaklar ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel yapılmış olan diğer aletlerin memlekete sokulması, yapılması, satılması, satın alınması, taşınması ya da bulundurulması yasaktır” ifadesi yer alıyor. 1979 yılında yapılan değişiklik ile kanunda silahların isimleri teker teker yer alarak şu eklemeler yapılmıştır: “Kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala, kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ile oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli ya da zinciri, muştayla salt saldırı ve savunmada kullanılacak özel nitelikli benzeri aletlerin yapımı, satımı, satın alınması, taşınması ve bulundurulması yasaktır.”
Samuray kılıcı bulundurmanın cezası nedir?
Konu hakkında değerlendirme yapan Avukat Hüseyin Ersöz şu ifadeleri kullandı: “6136 Sayılı Kanun yalnızca ateşli silahlar ile alakalı olmayıp bıçaklarla saldırı veya savunma amacıyla yapılmış aletlerin Türkiye’ye sokulması, satılması, satın alınması veya üretilmesini yasaklayan hükümleri de içeriyor. Bu doğrultuda samuray kılıcı olarak bilinen saldırı amacıyla yapılan alette yasaklananlar arasındadır. Kanun’un 14/1. Maddesinde düzenlenmiş olan suçun cezasıysa ili ile beş yıl arasında hapisle, 200 güne dek para cezası olarak belirlenmiştir. Söz konusu aletlerin hediyelik eşyalar ismiyle satışa sunulmasıysa Kanun’un 15 maddesinde yasaklanarak suç olarak belirtilmiştir. Bu suçun cezasıysa altı ayla bir sene arasında hapis ve 25 güne dek adli para cezası olarak belirlenmiştir.

 

samuray kılıcı bulundurmanın cezası nedir samuray kılıcı satışı yasak mı